Ziarul de Duminică

Puscaria

Puscaria
03.06.2010, 15:27 270

Sunt printre noi, ne temem de ei,dar nu facem nimic pentru a ne pune la adapost de spaima. Vorbimdespre detinutii eliberati din inchisori. Fugim cand aflam ca auiesit din puscarie, le intoarcem tematori spatele cand ne cerajutorul, si evitam pe cat posibil sa avem de-a face cu ei.Explicabil, spun sociologii. Insa tot ei atrag atentia ca, farasprijin, acesti detinuti au toate sansele sa ajunga recidivistipericulosi. Iata povestea unuia dintre ei.

Pe Ion Savin, viata nu l-a iubit.Si atunci, el i-a raspuns cu aceeasi moneda: a urat-o intr-atatincat a luat-o ori de cate ori a avut ocazia. Din cei 55 de ani pecare-i are, 31 i-a petrecut in puscarie, pentru ca a ucis doioameni. Pe primul l-a omorat la 23 de ani, din gelozie. A facutaproape zece ani de puscarie si a fost eliberat in 1988, dupadecretul ceausist de amnistiere.

Studiile facute pe profiluldetinutilor arata insa ca, odata eliberati din inchisoare,neintegrati in societate prin programe atent concepute, peste 70 lasuta dintre infractori tind sa recidiveze, atragand de partea lorinocenti si, de obicei, recurgand la acte mai violente decat celede la prima condamnare. Savin Ion a confirmat statistica. La numai6 luni de la eliberare, a ajuns din nou la inchisoare.

Dupa doua decenii de detentie,memoria a inceput sa-i joace feste. Nici daca si-ar citi dosarulprobabil ca nu si-ar aminti prea multe - din 88 pana in zilelenoastre, din documente au ramas doar niste pagini injumatatite,ilizibile. In mintea lui, mobilul celor doua crime se confunda:femei, bautura, gelozie, cutite, lupta pe viata si, mai ales, pemoarte. In realitate insa, a doua oara, Savin Ion l-a ucis inbataie, cu o teava, pe paznicul unui fost CAP din comunaconstanteana Castelu. Luase cu el alti trei indivizi, carora lepromisese ca vor putea fura un porc.

In august 2009, dupa 21 de ani dedetentie, Savin Ion astepta eliberarea conditionata. Mai intrase incateva comisii, insa faptul ca era recidivist, consideratpericulos, nu i-a fost de ajutor: respins in repetate randuri,mutat dintr-o inchisoare in alta, a ajuns sa fie cel mai vechidetinut din sistem.

Revolutia l-a prins la Gherla si atrecut pe langa el in goana. Despre ce se intampla in Romaniapostrevolutionara n-a avut decat impresii vagi, ramase dupa cate oemisiune televizata, sau din ce-i mai povesteau detinutii careveneau si plecau, lasandu-l pe el tot acolo.

Acum, la final de pedeapsa, incase mai tine tare. Cu vechimea lui si cu faptele din dosar a reusitsa se impuna si a fost sef peste multe generatii de puscariasi. Ininchisoare si-a creat despre el imaginea unui personaj invincibil -un supravietuitor. O imagine validata de cei 31 de ani petrecuti in5 puscarii din Romania. Raspunsuri la ce se intampla afara, nu preaare, dar se bazeaza pe ajutorul altora.

In cei 21 de ani a mai muncit prinfabrici cu ceilalti detinuti, a facut inca doi ani de scoala, ca saajunga la opt clase, s-a tatuat cu femei imaginare si s-aimbolnavit de diabet - o viata de om, ingradita de ziduri cu sarmaghimpata, dar gestionata de altii. Neinstruit, fara experientanoului sistem, liber dintr-o data sa fie doar cu el insusi, nouaviata a lui Savin Ion pare deja sortita esecului.

Si, in octombrie 2009, clopotul desticla s-a spart. Dupa 31 de ani de inchisoare, doua condamnari,doua sisteme politice, patru presedinti si 5 centre de detentie,detinutul Savin Ion se pregateste sa devina simplu cetatean al uneitari straine: Romania. Nauc si parca neincrezator in iminentaeliberarii, Savin Ion intra in virtejul procedurii si alinformatiilor oficiale. Dupa care, detinutul face primul pas sprelibertate din ultimii 21 de ani.

Desi in puscarie sustinea ca nu iie teama de viitor, acum nu mai poate vorbi si parca nu stie ce safaca cu el. Are o tinta precisa - Constanta, dar nu are un loccaruia sa-i poata spune acasa.

Parintii si o sora i-au murit. Maiare un frate, recidivist si el, cu care n-a mai vorbit de cativaani. La inchisoare nu l-a vizitat nimeni si nu e sigur ca va gasiun om pe langa care sa se aciuieze. Pentru prima data, dupa o lungaperioada de timp, intelege ca e singur si pare sa curpindadimensiunile pe care le-a capatat realitatea, in lipsalui.

Ajuns la Constanta, Parisuldescris de colegii de detentie, nu mai gaseste nimic din ceea cestia. Locurile au alta fata, oamenii - obiceiuri noi.

Pentru el, noua Romanie e doar untablou abstract, pe care nu il intelege, dar care seamana cu cevace stia. Cu o naivitate nascuta din prea multa izolare intr-o lumecomplet diferita, in care el era printre indivizii dominanti, econvins ca nici aici nu i se va refuza integrarea si poate chiarreusita.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO