Ziarul de Duminică

Rapsodia epistolară a lui Anton Golopenţia/ de Stelian Ţurlea

Rapsodia epistolară a lui Anton Golopenţia/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

12.10.2012, 00:09 211

Editura Enciclopedică continuă admirabila întreprindere, începută cu mai bine de un deceniu în urmă, de tipărire a scrierilor lui Anton Golopenţia, marele sociolog. Aproape sigur, dacă n-ar fi existat această serie de masive volume, puţini din generaţiile postbelice ar mai fi ştiut astăzi de rolul jucat de această mare personalitate a culturii române.

Anton Golopenţia (1909-1951) a fost sociolog şi geopolitician, unul din fondatorii şcolii româneşti de geopolitică. Licenţiat în drept şi filosofie, cu un doctorat în Germania, a fost, între altele, colaborator al lui Dimitrie Gusti şi director general al Institutului de Statistică. Din punctul său de vedere, geopolitica este ştiinţa care studiază potenţialul statelor şi dinamica schimbării mediului geopolitic. În ianuarie 1950, a fost arestat în dosarul Pătrăşcanu, iar un an şi jumătate mai târziu a murit în închisoarea Văcăreşti.

Editura Enciclopedică a publicat, în 2001, cu introducere şi anexă de Sanda Golopenţia, fiica sa, volumul Anton Golopenţia : ultima carte, cu textul integral al declaraţiilor la anchetă ale lui Anton Golopenţia, aflate în Arhivele S.R.I.

După câţiva ani şi după aparţia monumentalei lucrări "Românii de la Est de Bug", în 2006, aceeaşi editură a început publicarea unei serii de patru volume de corespondenţă a lui Anton Golopenţia. Anul acesta a apărut volumul al treilea din "Anton Golopenţia. Rapsodia epistolară. Scrisori primite şi trimise de Anton Golopenţia (1923-1950)"*)

"Volumul de faţă - precizează editura - ne aduce în preajmă, prin simplul hazard al ordonării alfabetice a corespondenţilor, două comunităţi care se intersectează: comunitatea celor apropiaţi (familie, colegi de şcoală, colegi de studii, prieteni) şi comunitatea profesională, de sociologi, statisticieni sau demografi, în care A.G. se va cufunda treptat odată cu terminarea studiilor universitare. Cea dintâi e reprezentată prin schimburi importante de scrisori cu părinţii despărţiţi Emma Staschek Golopenţia şi Simion Golopenţia, cu fraţii Romulus şi Corneliu, cu colegi de studii, bursieri ca şi el, în Germania (Mircea Drăganu, Nicolae Hulpoi, Adrian Ionescu) dar şi prin altele, abia schiţate, din motive care ţin de discrepanţa dintre corespondenţa conservată şi dimensiunea reală a corespondenţei. Dintre scrisorile de la sau către cunoscuţi şi prieteni, menţionăm schimburile epistolare cu Petre Iorgulescu-Yor sau Mircea Eliade. Comunitatea profesională include, în ce priveşte sociologia, în primul rând un schimb masiv de scrisori cu Dimitrie Gusti, altele - consistente sau rarefiate - cu Cornel Grofşorean, Traian Herseni, Christina Galitzi, Florea Florescu, Ion Făcăoaru, Iosif Jivan, Lükö Gábor, precum şi schimburi epistolare reduse la un singur mesaj cu Apostol Culea, Alexandru Dima, Prof. Max Sylvius Handmann, Maria Holban, Andrei Incze, Ion Ionică, Gheorghe Macarie etc. În mod paralel, corespondenţa cu colegi de la Institutul Central de Statistică e reprezentată prin schimburi importante de scrisori cu Sabin Manuila şi D.C. Georgescu, alături de care se dispun schimburi epistolare episodice cu August Em. Dorwagen, Nicolae Economu, Mihail Levente etc."

Încă o lucrare monumentală de restituire datorată eminentei profesoare de pragmatică culturală de la Universitatea Brown (SUA), Sanda Golopenţia.

Semnalăm o singură inadvertenţă, care nu trebuie să tulbure cititorul - volumul cuprinde epistole din perioada 1923-1950, dar pe copertă aceste date sunt 1917-1950.

*) Anton Golopenţia - Rapsodia epistolară: Scrisori primite şi trimise de Anton Golopenţia (1923-1950), volumul III (Radu Crutzescu - Sabin Manuila), Editura Enciclopedică. Ediţie îngrijită de Sanda Golopenţia, Ruxandra Guţu Pelazza şi Lidia Bradley. Inrtroducere şi note de Sanda Golopenţia

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO