Ziarul de Duminică

„Recensământul” numelor de persoane din Finnegans Wake/ de Lidia Vianu

„Recensământul” numelor de persoane din Finnegans...

Autor: Lidia Vianu

18.04.2013, 23:48 38

Contemporary Literature Press, sub auspiciile următoarelor foruri: Universitatea din Bucureşti, The British Council, Institutul Cultural Român şi Ambasada Republicii Irlanda, anunţă publicarea volumului Adaline Glasheen's Third Census Linearized: A Grid ("Recensământul" numelor de persoane din Finnegans Wake,linearizat sub formă de tabel), editat de C. George Sandulescu, redactat de Lidia Vianu.
Lucrarea apare în patru volume, care însumează 1.500 de pagini. Ele se ocupă toate în exclusivitate de un unic aspect al „povestirii”, sau al „naraţiunii” din ultima carte a lui James Joyce, intitulată Finnegans Wake. Acest unic aspect de care ne ocupăm sunt PERSONAJELE (adică, toate numele de persoane care apar în carte) - reale, potenţiale, ipotetice, sau posibile. Ele sunt, absolut TOATE, menţionate de Joyce şi discutate, explicate chiar foarte amănunţit de Adaline Glasheen, în cartea ei, A Third Census of Finnegans Wake, publicată acum aproape 40 de ani, în 1977. 
Marele neajuns al cărţii lui Glasheen la vremea apariţiei ei a fost că este organizată alfabetic, ceea ce face ca folosirea ei sistematică să fie anevoioasă, extrem de lentă şi chiar imprecisă. 
Am efectuat două modificări importante în acest text: în primul rând, am eliminat TOATE explicaţiile, iar, în al doilea rând, am schimbat structura lui, plasând fiecare nume în ordinea firească a menţionării lui în textul lui Joyce, aşa cum îl găsim când citim cartea rând cu rând. Mai tehnic spus, am linearizat numele de persoane, obţinând astfel acelaşi inventar complet, dar în altă ordine. În felul acesta, cineva care citeşte un anume pasaj are la dispoziţie acum o listă clară a personajelor care apar în pasajul în studiu. Cititorul se poate într-adevăr bizui pe această listă, care a fost alcătuită de o autoritate recunoscută în cercetarea operei lui Joyce. Autoarea şi-a dedicat toată viaţa acestei cărţi pe care a scris-o ea: a publicat mai întâi un prim "recensământ" (First Census) în anul 1956, şi un al doilea, mai extins, în anul 1963. 
Suntem convinşi că aceste patru volume, care linearizează toată informaţia sub formă de TABEL, se vor dovedi a fi un instrument de lucru cu adevărat folositor, pe lângă toate celelalte existente până acum. Atât cercetătorii operei lui Joyce, cât şi cercetătorii în devenire vor dispune de încă o unealtă indispensabilă. 
Ne exprimăm speranţă că aceste volume vor ajuta publicul cititor din întreaga lume să înţeleagă, în mare măsură, mai bine Finnegans Wake

Adaline Glasheen's Third Census Linearized: A Grid, editat de C. George Sandulescu, s-a lansat luni 15 aprilie 2013 şi poate fi consultat şi descărcat din acest moment la adresele de internet: 

http://editura.mttlc.ro/sandulescu-third-census.html

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO