Ziarul de Duminică

Recuperarea unui artist/ de Ziarul de duminică. GALERIE FOTO

GALERIE FOTO

GALERIE FOTO

Autor: Ziarul de Duminica

11.04.2013, 23:42 219

Ion Cristodulo

Pictor, arhitect, scenograf

1925-1991

Monitorul oficial

Ion Aristide Cristodulo, George Apollon Cristodulo şi Olimpiu Bandalc sunt iniţiatorii acestui volum omagiu şi recuperare în acelaşi timp. Ţinem să-i menţionăm de la început, deoarece numele lor nu se află nici pe copretă, nici pe pagina de gardă, ci abia într-o casetă pe ultima pagină. Prefaţa îi aparţine lui Pavel Şuşară, iar tiparul excelent a fost executat la Regia Autonomă Monitorul Oficial. Albumul a apărut anul trecut, când a fost deschisă şi o expoziţie cu lucrări ale acestui pictor aproape neştiut, despre care prefaţatorul scrie că „a suportat întreaga lui viaţă un fel de exil continuu, a purtat stigmatele neîntreruptelor represiuni la care l-a supus regimul comunist, dar şi măreţia unei răzvrătiri neobosite.”     

Născut în 1925, Ion Cristodulo a urmat trei direcţii de studiu între 1942 şi 1949: arhitectura, artele plastice şi scenografia. Se pare că a activat într-o „organizaţie subversivă monarhistă” – Vulturii Munţilor – care milita pentru acţiuni de rezistenţă împotriva regimului, o spun documentele din arhiva CNSAS. În 1950 este condamnat, împreună cu alte 15 persoane, pentru răspândirea de publicaţii interzise.. A fost trimis la reeducare prin muncă la Canal. Momentul cel mai important al experienţei concentraţionare este selectarea într-un lot de 100 de oameni ridicaţi în toamna lui 1951 din lagărul Coasta Galeş şi duşi la Constanţa pentru restaurarea Cazinoului distrus de bombardamentele din timpul războiului. Ion Cristodulo a ajuns şef de şantier al restaurării. A fost eliberat în 1953.

După şase ani de participare la diferite lucrări de arhitectură, restaurare, pietrărie, stucatură, frescă bisericească, în 1959 i se încredinţează finalizarea construcţiei Teatrului de Stat din Braşov, dar, ca urmare a unui denunţ calomnios, este condamnat din nou la cinci ani de închisoare. S-a dovedit la recurs că totul era o calomnie şi a fost eliberat după un an de închisoare. S-a angajat ca scenograf la Teatrul de Stat din Braşov, unde a realizat decoruri şi costume pentru peste 50 de spectacole. A fost scenograful primelor patru ediţii (1968-1971) ale Festivalului Internaţional Cerbul de Aur.

A pictat mult, au rămas peste peste 60 de tablouri, alături de schiţe, studii, lucrări de scenografie şi arhitectură. Multe din picturile sale sunt făcute în satul Şimon, lângă Bran.

Albumul se încheie cu un text de prezentare – „Ion Cristodulo, în loc de sfârşit” – scris de fiul pictorului, Apollon Cristodulo, în care se găsesc toate informaţiile de mai sus şi multe altele.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO