Ziarul de Duminică

Regina mama a Balcanilor

Regina mama a Balcanilor
18.11.2008, 16:38 263

Casatoria nu putinilor sai descendenti a constituit pentru Regina Maria o forma de diplomatie regionala, foarte eficienta in epoca, pentru afirmarea si consolidarea imaginii si intereselor Regatului Roman. Campania diplomatico-matrimoniala a Reginei Maria a inceput dupa sfarsitul Primului Razboi Mondial, atunci cand Romania devenise in urma Marii Uniri unul dintre cei mai importanti actori statali din Balcani. Poate parea surprinzator de indrazneata gandirea "strategica" a Mariei, care, in primul rand, a initiat o alianta monarhica a Romaniei cu Grecia pentru a-si proteja tara de potentialul pericol bulgar (aliatul din razboi al Germaniei si dusman al Romaniei). Astfel Printul mostenitor Carol a fost casatorit cu Printesa Elena de Grecia, fata Regelui Constantin, al carui fiu George, mostenitor al tronului grecesc, va lua de sotie pe Elisabeta. Din casatoria in 1921 dintre Carol si Elena se va naste viitorul Rege al Romaniei, Mihai.
Urmatorul regat vecin al Romaniei spre care Maria isi indreapta privirile este cel al Iugoslaviei, la Belgrad domnind tanarul Rege Alexandru I de Serbia, erou de razboi si vechi aliat al Frantei. Casatoria dintre Printesa romana Maria - Mignon si Regele Alexandru I Karageorgevici are loc cu mult fast in 1922, dar sfarseste tragic in octombrie 1934, atunci cand Regele sarbilor, croatilor si slovenilor este asasinat la Marsilia. Regina Maria a pierdut astfel nu numai un ginere de care era apropiata (in pofida infatisarii sale de bancher pe Wall Street), dar si un loc de refugiu la Belgrad in fata animozitatilor cu cei doi fii ai sai ce o dezamagisera profund: Carol, ca Print mostenitor (care divortase de printesa Elena in 1928 dupa renuntarea la tron si fuga sa din tara cu Elena Lupescu) si Rege, iar Nicolae, din cauza casatoriei acestuia in 1931 cu Ioana Doletti, fata unor latifundiari din Buzau. Cine si-ar fi putut imagina o astfel de mezalianta atunci cand in 1903 Printul Nicolae era botezat de insusi tarul Nicolae al II-lea, unchiul Mariei. In fine, Printesa Ileana se casatoreste si ea in 1931 cu Principele Anton de Austria, din Casa de Austria cu care are sase copii, in cele din urma calugarindu-se, devenind maica Alexandra, stareta manastirii ortodoxe din Elywood City, Pensylvannia, singura dintre copiii Mariei care a reusit sa mai revina in tara in 1990 pentru a revedea castelul Bran.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO