Ziarul de Duminică

REPORTAJ/ Cinci sute

REPORTAJ/ Cinci sute
28.04.2010, 15:50 44
Când am văzut primele machete iar Stelian Ţurleami-a prezentat proiectul, am fost entuziasmat şi sceptic. Lumea eraincă in vâltoarea evenimentelor de stradă. Ecourile lor nu sestinseseră nici in memoria oamenilor, nici a a presei, astfel incâtcuvintele ce reveneau obsesiv erau "dezvăluri", "senzaţional","scandal". Nu numai că aceste vorbe nu aveau ce să caute in nouapublicaţie, dar ele erau excluse ca atitudine, ca unghi deabordare, ca fel de a gândi presa.
Greu, greu de tot, mi-am spusatunci - cum să impui o revistă culturală fără măcar un pic detapaj?! M-am angajat fără ezitări majore, fără ca vreun moment săimi pun problema cât va dura, asumându-mi cele două principii alelumii in care trăim - singurul lucru sigur e că nimic nu-i sigur,iar cel mai stabil lucru este provizoratul. Ambele mi se infirmăacum, in chiar acest moment, care a devenit un ritual pentru mine:vinerea dimineaţă scriu pentru Ziarul de Duminică(ZD). Şi asta se petrece intr-un "provizorat" lung de zeceani de zile. Adică, aşa cum se poate citi şi pe pagina de gardă, decinci sute de săptămâni.
Jucându-mă cu cifrele, astainseamnă aproape 3 milioane de semne, adică cinci volume depublicistică de şase sute de mii de semne. Din care, până acum, nuam tipărit decât un singur volum, "Viaţa ca literatură", EdituraFundaţiei Pro, 2001. Cândva, voi face ordine in tot acest materialşi-l voi aduna in cărţi. Mi l-aş putea organiza pe arte: vizuale,ale spectacolului, literatură, pentru că libertatea alegeriisubiectului nu mi-a fost ingrădită nici măcar cu un sfat, darămitecu o constrângere. Mi-aş putea structura volumele pe campanii saupe portretistică, pe evenimente sau pe tendinţe in fenomenulcultural. Cel mai inţelept lucru ar fi să rămân la principiulsimplu al primului volum, care aduna cronologic un an depublicistică in ZD. Pentru că reperele cronologice valideazăsau invalidează judecăţile de valoare.
Sunt multe satisfacţii legate deaceastă rubrică in cei zece ani de când, săptămână de săptămână, eaa devenit un reper al existenţei mele, nu numai culturale. Sunt şimulte insatisfacţii. Dar ele nu se leagă in sine de rubrică, ci dereacţiile pe care unii subiecţi le-au avut vizavi de cele scrise -unele comice, altele de-a dreptul bulversante - un autorreproşându-mi că am mai scris şi despre alţii după ce-am scrisdespre el, "eu sunt unic, nu a fost nimeni inaintea mea şi nimeninu mai vine după mine". Vă asigur că nu era nicio notă de umor inafirmaţia sa! Alte amărăciuni provin din felul in care estereceptată odată cu publicaţia. Pare că, totuşi, nimic nu s-aschimbat in mentalitatea societăţii româneşti, "dacă scandal nu e,nimic nu e".
Recunosc că sunt intr-un momentde cumpănă: de la numărul viitor ar trebui nu să continuinumărătoarea: 501, 502 etc., ci să o iau de la 1, ca acum zece ani,spre a-mi păstra optimismul, efervescenţa şi să nu imi fie alterataltruismul. "Eu stabilesc de la bun inceput, la un interviu, cu celce mi-l solicită, să nu imi pună intrebări despre colegi. Nu vreausă fac reclamă colegilor, nu sunt agentul lor publicitar". Niciaceastă afirmaţie nu era subminată de vreo undă de umor sau deautoironie!
Renunţând, mi-ar lipsi nu numaiin sine racordul la lumea culturală - spre a-mi alege un subiectpentru viitoarea rubrică văd expoziţii, spectacole, particip la totfelul de evenimente, citesc poate tot atât cât un cronicar literar-, ci climatul revistei. Un climat al respectului faţă de valori,al epurării pasiunilor zilnice şi omeneşti din operaţiunea analizeisau consemnării unui fapt cultural. Zece ani nu sunt, până la urmă,chiar aşa de mulţi şi nici atât de suficienţi pentru a schimbaatitudini şi mentalităţi, iar lucrurile bune sunt bune numai dacăau stabilitate!
CONSTANTINSTAN(n. 28 iulie1951) este licentiat al Facultatii de Filologie (1974) aUniversitatii Bucuresti. Laureat al Academiei Române (2004) pentruromanul "Gerda". Cartile de proza i-au fost premiate de ASPRO,Asociatia Scriitorilor din Bucuresti, Festivalul "Poesis" SatuMare, revista "Luceafarul". Premiul APLER pentru jurnalismcultural.
Este prezent de la primul numar,saptamânal, cu rubrica "Reportaj", in "Ziarul deDuminica".

Este presedintele sectiei Proza aAsociatiei Scriitorilor din Bucuresti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO