Ziarul de Duminică

REPORTAJ/ Nouă ne e dor de poezie (II). Azi şi mâine, la Iaşi e Petrecere mare

REPORTAJ/ Nouă ne e dor de poezie (II). Azi şi mâine, la Iaşi e Petrecere mare
11.11.2009, 15:38 49
Si asta pentru că există,probabil, un al şaselea simţ al publicului, simţ care il face săintuiască un fapt de valoare autentică: să facă să dispară o cartebună din librării, să umple o sală de cinematograf ori una deteatru, să vină in număr mare la un vernisaj inainte chiar să sepronunţe specialiştii. La coagularea unei opinii contribuie mulţifactori: credibilitatea numelor participanţilor, girul moral dat deorganizatori, locul de desfăşurare, antecedentele.
Turnirul poetic de la Iaşi vaaduce in competiţie zece poeţi de o valoare indiscutabilă şi cunotorietate chiar şi pentru un public mai larg: Ioana Crăciunescu,Mariana Codruţ, Liviu Antonesei, Caius Dobrescu, Ovidiu Genaru,Florin Iaru, Adrian Popescu, Pavel Şuşară, Lucian Vasiliu, PaulVinicius.
E incântător faptul că poeţii aumarşat la acest concept original de festival care presupune ocompetiţie. Au intrat in acest joc al intrecerii convinşi fiind căideea in sine are ceva ludic şi că miza nu estepremiul/clasamentul, ci insăşi prezenţa lor pe scena Festivalului,cu beneficiu pentru statutul lor poetic şi pentru poezie ingeneral.
Aflându-mă in apropiereaorganizării "Petrecerii..." şi anul trecut, ştiu, din interior, casă spun aşa, că au fost mici reticenţe printre poeţi. Se poatejuriza poezia, poţi desemna un câştigător, unul singur, dintreatâtea valori? au fost intrebările care s-au pus cel mai des. Nuvreau să aduc argumentul că in alte părţi există festivaluri bazatepe acest joc al competiţiei, cu un public care, imediat dupăfiecare recital, votează spre a-şi susţine preferatul, ci să invocceea ce s-a petrecut la prima ediţie: intr-o mare măsură simpatiapublicului a coincis cu alegerea juriului. Ion Mureşan nu a fostdesemnat cel mai bun dintre participanţii din 2008, ci a fost alesca fiind in cea mai frumoasă stare de graţie in zileleFestivalului. Spiritul de la care s-a plecat in organizarea şi carea urmat in desfăşurarea turnirului este meritul, fără indoială, allui Emil Stratan, director şi finanţator al"Petrecerii...":
"M-am angajat pe acest drum dindragoste şi cu dragoste pentru poezie. Am avut norocul să intâlnescoameni care m-au ajutat. E adevărat, mult mai puţini ca anultrecut. Dar trecutul şi viitorul nu sunt niciodată la fel. Eu amrămas printre săracii vechi şi nu intre bogaţii noi, fapt ce măface să simt mult mai puţin criza. Ceea ce fac este fără mânie şicu multă iubire. Dacă pe unii poezia ii anchilozează, pe mine mădezanchilozează. Cât despre risc, mi-l asum, aşa cum de fapt mi-amasumat intregul proiect. Fără negură, cu seninătate, cu frământări,cu dezamăgiri, dar cu perseverenţă, poţi face lucrurifrumoase."
"Petrecerea..." se va desfăşurape parcursul a două zile:
13 noiembrie: "Nouă ne e dorde Mihai Eminescu"
- prezentarea participanţilor şia juriului;
- lansarea primei reviste-obiectdin România - Academia de Poezie;
- recital-concurs depoezie;
- documentar despre MihaiEminescu;
- trufe...surpriză.
14 noiembrie 2009: "Nouă ne edor de Cezar Ivănescu"
- recital al studenţilor UNATCdin poezia lui Cezar Ivănescu;
- decernarea Premiilor celeide-a doua ediţii a Festivalului;
- Sufleurul fricii deMatei Vişniec, in interpretarea Ioanei Crăciunescu;
- intermezzo muzical - jazz cuMircea Tiberian;
- lansarea cărţii Festivalului,A doua petrecere cu poezie, prieteni şi ... trufe deciocolată;
- trufe...surpriză.
CONSTANTINSTAN(n. 28 iulie1951) este licentiat al Facultatii de Filologie (1974) aUniversitatii Bucuresti. Laureat al Academiei Române (2004) pentruromanul "Gerda". Cartile de proza i-au fost premiate de ASPRO,Asociatia Scriitorilor din Bucuresti, Festivalul "Poesis" SatuMare, revista "Luceafarul". Premiul APLER pentru jurnalismcultural.
Este prezent de la primul numar,saptamânal, cu rubrica "Reportaj", in "Ziarul deDuminica".

Este presedintele sectiei Proza aAsociatiei Scriitorilor din Bucuresti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO