Ziarul de Duminică

REPORTAJ / Stenograme din epoca de aur

REPORTAJ / Stenograme din epoca de aur

Fotografia a fost realizata de George Filip, MediafaxFoto

21.12.2009, 15:48 198

Din cand, pe la diverse televiziuni vedem imagini cu cuplulprezidential in livada vilei de la Snagov, niste zbenguiri prinzapada, un taraf cantandu-le, un meci de volei. Imaginile suntevident comandate de cei doi, vizionate si revizionate astfel incatdaca s-au pastrat inseamna ca Nicu si Elena au crezut ca ele iiavantajeaza. Sunt cam aceleasi imagini. Provenite probabil dinfilmoteca lor despre care se vorbeste mult, dar, iarasi, desprecare se stiu foarte putine lucruri.
Cei care apar la rampa sa depene amintiri despre cuplul ceausist serezuma la generalitati, din care se desprinde un sablon: ea a fostraul cel mare. Ceea ce s-a dezvaluit in anii '90 nu a mai fostintrecut de nici o alta dezvaluire: Elena Ceausescu era academiciandoctor inginer fara sa-si fi terminat studiile primare, practic osemianalfabeta, citea formula chimica CO2 exact cum se scria,«Codoi», iar cabinetul ei, celebrul Cabinet 2, era mai temut decatcel al lui Ceausescu. In rest, avem parte numai de zvonuri, delegende si foarte rar de documente, marturii, imagini care sa neduca spre adevar. Un adevar la care romanii care au suferit (observca pe ceilalti nu-i mai intereseaza acel adevar) au tot dreptul.Mai sesisez prudenta, teama sau timiditatea scriitorului roman de ase apropia de acest subiect, al puterii comuniste vazute dininterior. Cu exceptia lui Denis Dinulescu («O zi din viata luiNicolae Ceausescu», piesa care a facut sali arhipline o vreme), nucunosc un alt autor care sa se fi oprit asupra subiectului.
Elena Ceausescu a aparut cam din nimic. Trecutul ei revolutionar afost confectionat; celebra manifestatie de 1 Mai, de pe stadionul"Veseliei", unde ar fi fost aleasa regina balului, estecontroversata. Inca dinainte de '89 se vorbea de trucareafotografiei, prin lipirea capului tovarasei peste capul unei tinerespre a i se certifica prezenta la manifestatia muncitoreasca(altfel nimic altceva decat un chef cu mici, bere si reginabalului!). A fost o vreme o activista destul de obscura in anii'50-'60, dar inaintand aproape pe nebagate in seama (de catreromanii obisnuiti) pana la a deveni numarul doi in partid si stat,adica deja celebrul cabinet 2.
Forta ei era insa una foarte temuta. Mi-aduc aminte ce spaimaproducea in redactii suprapunerea a doua evenimente care ii aduceauin prim-plan pe ea si pe fostul premier Dascalescu. Strictadministrativ, Constantin Dascalescu ii era superior caprim-ministru, ea fiind prim viceprim-ministru, asa ca asezarea inpagina de ziar trebuia sa urmeze ierarhiile. Spre a nu atrage maniaElenei Ceausescu, care nu ar fi suportat sa fie sub Dascalescu, segaseau tot felul de subterfugii spre a-i aseza, pe frontulziarului, pe aceeasi pozitie. Interventiile ei erau brutale sidominate de ura. Ca orice analfabeta, credea ca se pricepe lacultura: era cea care aproba planurile editoriale, repertoriileteatrale si muzicale, proiectele in cinematografie. Este cunsocutacelebra ei indicatie "Sa nu mai dam bani (pentru producereafilmelor, n.n.) pana cand nu le vedem"! Chiar incepuse sa creada inidiotii care o cantau ca mama iubitoare si renumit savant,amestecandu-se in domeniul stiintei si educatiei.
O stenograma a discutiilor purtate la varf despre imbunatatirea(apolitizarea totala) a activitatii soimilor patriei, pionierilorsi utecistilor, publicata de Marin Radu Mocanu in cartea sa"Cenzura a murit, traiasca cenzorii" (Europress, 2008), ne arata oElena Ceausescu mai rea, mai proasta si mai inumana chiar decatsotul ei. Se discuta despre organizarea Ministerului Educatiei:"Tov. Nicolae Ceausescu: Aveti (acolo, la minister, n.n.) si uninstitut... Tov. Aneta Spornic: Care se ocupa de cercetaripedagogice si psihologice, cu 80 de oameni, face cercetari,participa la inspectii, la pefectionare. Tov. Elena Ceausescu: Peasta am vrut sa-l desfiintam. Cine nu a mai avut loc in alta partea trecut la acest institut. Tov. A.S.: Institutul are laboratoarede specialitate pe nivele de invatamant. Tov. N.C.: Acestiaindeosebi trebuie sa se ocupe de programe, sa ajute la elaborareamanualelor. Tov. E.C.: Ei sa faca programele? Astia sunt din aiacare au terminat pedagogia si de la filozofie. Tov. A.S.: Avem side la matematica, fizica. (...) Tov. E.C.: Mai e si editura! Tov.N.C.: Editura este altceva. Se scot manuale in fiecare an. Tov NicuCeausescu: Are program de tiparituri. Tov. A.S.: Manualele seediteaza si se reediteaza, prin rotatie. Tov. E.C.: S-a stabilitprin lege ca timp de 5 ani de zile sa nu se tipareasca nimic!Nimeni n-are dreptul sa inlocuiasca ce vrea."
Un sef al statului (chiar barbatu-sau), un ministru de resort, unalt ministru al tineretului (fiu-sau) incearca sa-i intre in gratiisi sa-i explice cu frumosul (ca unui retardat) lucruri elementareprivind functionarea institutului de cercetari (pana la urma aveasa le desfiinteze aproape pe toate!) si necesitatea tiparirii demanuale! Evident ca toate eforturile sunt zadarnice!


CONSTANTIN STAN(n. 28 iulie 1951)este licentiat al Facultatii de Filologie (1974) a UniversitatiiBucuresti. Laureat al Academiei Romane (2004) pentru romanul"Gerda". Cartile de proza i-au fost premiate de ASPRO, AsociatiaScriitorilor din Bucuresti, Festivalul "Poesis" Satu Mare, revista"Luceafarul". Premiul APLER pentru jurnalism cultural.
Este prezent de la primul numar, saptamanal, cu rubrica "Reportaj",in "Ziarul de Duminica".
Este presedintele sectiei Proza a Asociatiei Scriitorilor dinBucuresti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO