Ziarul de Duminică

REPORTAJUL LUNII: Cum vad criza economica romanii din SUA

REPORTAJUL LUNII / Cum vad criza economica romanii din SUA
02.06.2009, 16:48 220

Pentru unii muma, pentru altii ciuma. Asa se vede criza economica din mijlocul comunitatii romanesti, de peste ocean. Daca unii nu mai gasesc in America traiul bun pe care l-au cautat, altii inca o duc ca in sanul lui Avram. In Las Vegas, de exemplu, exista romani care profita din plin de pe urma crizei: cumpara si vand apartamentele pierdute de americanii ramasi fara bani. Altii, insa, au ramas la randul lor in strada. La propriu. Ce urmeaza este un reportaj despre viata ca la ruleta.

 
Las Vegas, America. Libertate, lumini, distractie, bogatie. Tara tuturor posibilitatilor. Atat de multe incat de aici a fost posibil sa porneasca si criza economica. O criza care afecteaza acum o lume intreaga.
In inima Las Vegasului, pentru 10 dolari, un bosniac fara adapost ne conduce catre locul in care un roman doarme pe strada. Bat in geamul masinii.
"Buna seara. Buna seara. Ce faceti?"
"Dorm in masina."
"Alex Dima este numele meu. De la ProTV sunt, din Romania. Ce faceti aici?"
"Dorm in masina. Sunt homeless."
Alexandru Geoana a venit in America in urma cu 25 de ani. Intre timp a divortat, si-a pierdut slujba din Florida. A muncit toata viata si a trait bine, dar, acum un an, firma la care lucra s-a inchis, iar el a ajuns somer si mai apoi in strada. Singura avere care i-a ramas e masina in care doarme chinuit printre pungi si pachete cu imbracaminte. In cautarea unui loc de munca a umblat prin cateva state. De doua luni isi incearca norocul in Las Vegas. Pana acum insa, in zadar. Hotii i-au spart masina, asa ca acum are un nou sistem de pornire.
A avut casa si familie in Florida. In anii 90 a divortat, iar casa i-a ramas sotiei. De atunci a locuit cu chirie. Acum se muta in fiecare seara dintr-un loc in altul. "De multe ori politia vine si ma scoala... ma duc in alte strazi."
 
Simona Mitrica locuieste de ani buni in Las Vegas. In ultima vreme vede insa cum criza economica trage obloanele peste strazi intregi din oras. Imi arata locurile unde era un restaurant faimos – s-a inchis luna trecuta; un magazin faimos, cel mai mare din Las Vegas - toata lumea a plecat. La fel si la un parc auto, unde pana acum doua luni lucrau peste 50 de angajati - nu sunt turisti, nu mai sunt bani, casinourile... dau faliment.
In America, in ultimii doi ani, criza economica a lasat fara munca peste 10 milioane de oameni. In "Orasul jocurilor de noroc", multe proiecte grandioase au fost blocate sau abandonate. Ma conving: pe locul celui mai mare santier din Las Vegas si primul care si-a inchis portile trimitand muncitorii acasa, e pustiu; trebuia sa fie un complex hotelier, cel mai mare din lume, sase hoteluri unite intre ele prin piscine, parcuri si cazinouri. O investitie de peste 5 miliarde de dolari din care s-a ales praful. In alt loc, nici n-au inceput constructia.
Las Vegasul era pana de curand orasul in care oricine isi putea gasi ceva de lucru. Acum Vegasul are someri, iar in America somajul a atins cea mai mare cota din ultimii 25 de ani. La doar cateva sute de metri de centrul orasului, luminile si stralucirea dispar si lasa locul unei alte lumi.
 
Lumea homelessilor – oamenii strazii – e foarte diversa: americani de toate varstele stau intinsi direct pe caldaram, acoperiti cu zdrente sau cartoane. Pentru multi, acesta este stilul lor de viata. In ultima vreme insa, in Statele Unite, in fiecare luna peste 600 de mii de americani raman fara munca si multi dintre ei ajung aici, in strada. Multi s-au apucat de droguri sau de bautura, au devenit violenti si nu-i incanta vederea unei camere de filmat.
Mai toti homelessii au povesti de viata cutremuratoare. Unii au studii superioare, au avut case, familii. Au pierdut tot. Steven a fost ofiter in armata americana. De doi ani, banca i-a luat casa, iar el a ajuns sa doarma pe strada.
In total, 500 de oameni dorm pe strazile acestui cartier, iar numarul lor creste de la o zi la alta. Multi se adapostesc in asa-numitele "tent cities - orasele de corturi". Sunt sute in toata America si au devenit o adevarata problema pentru guvern.
 
Il intreb pe Alexandru Geoana daca s-a gandit sa se intoarca in Romania. "Nu, ca daca ma fac de ras acolo ca sunt homeless amarat, fara nici un viitor... N-am ce sa fac in Romania."
 
Dar exista si alt fel de romani in America, cei care nu stiu de criza. Ovidiu Ene este unul dintre ei. La volanul unei masini de lux, un roman alearga prin Las Vegas si poate jura cu mana pe inima ca recesiunea e mana cereasca pentru el. Castiga din vanzarea de case. Inainte de criza le vindea cu 220.000 de dolari, acum le ia inapoi cu 45.000. Zeci de apartamente. Multe dintre casele pierdute de americani la banci sunt rascumparate de el. Asta e afacerea lui.
Afacerea lui Ovidiu Ene este una de familie. Are filosofia lui de viata: trebuie sa inoti intotdeauna impotriva curentului. Iar acum, asta face.
Multe dintre casele cumparate de el de la banca au nevoie de reparatii. Iar Alexandru Geoana este omul potrivit s-o faca, Ovidiu Ene il angajeaza. Domnului Geoana nu-i vine sa creada. Dupa mai bine de un an de cautari si esecuri, dupa nopti dormite in strada, in plina criza, cineva are pentru el un loc de munca. Pentru el, America redevine tara tuturor posibilitatilor.
Pentru altii, America ramane un cosmar din care nimeni nu stie cand se vor trezi.
 
 
Reportajul a fost difuzat de ProTV in emisiunea Romania, te iubesc! din 10 mai 2009


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO