Ziarul de Duminică

REPORTAJUL LUNII / Raiul tiganilor, din palatele de la Buzesti

REPORTAJUL LUNII  / Raiul tiganilor, din palatele de la Buzesti
10.06.2009, 14:43 2429

 

Peste o suta de castele inghesuite pe cea mai scumpa strada din Romania. O strada care pare un decor de film de la Hollywood. O strada care-a devenit subiect de studiu pentru sociologi si arhitecti si mai nou este vestita in intreaga lume gratie unui album cu castele. Arhitectul Bruno Andresoiu o si declara: "Mie mi se pare ca este fenomenul architectural cel mai spectaculos din Romania ultimilor ani."
O lume suspicioasa in care am intrat cu greu, gratie lui Sica, un rrom fara palat. Strada Castelelor din Buzescu are aproape un kilometru, apare brusc din campul Teleormanului si se termina asa cum a inceput: in balarii. Este strada celor mai bogati rromi din tara, este locul unic unde vilele de sute de mii de euro stau lipite de cladiri care valoreaza si un milion de euro. De unde atata banet in campie?
Fel de fel de afaceri: materiale feroase, neferoase, aur, argint, cupru. Daca statul nu stie, guvernul nu stie de unde au facut banii, noi de unde sa stim. Ultimii nomazi, caldararii, au avut ambitia sa se impuna – paradoxal - prin arhitectura si si-au ridicat cladiri cu camere… fara numar. Insa a venit criza si i-a lasat pe oameni cu castelele neterminate. Toti de pe strada sunt datori, au luat de la banci, au imprumutat, datoria e aceeasi.
Cu toate ca e criza, unii mai au bani sa construiasca. Muncitorii, unii romani sadea, lucreaza de zor sa termine "palatelul" lui Tibi, un tanar care s-a intors de curand din Italia ca sa vada cum merge santierul. A visat la ceva modest, cu vreo zece camere. Nu se compara cu buzestenii din centru, care au chiar si 30 de camere. Criza, vai, i-a dat toate planurile peste cap. S-ar putea sa aiba bani numai pentru... 8 camere.
Palatele au fost gandite si proiectate dupa pofta inimii, fara arhitecti pe cap. Majoritatea nici n-au autorizatie de constructie. Bruno Andresoiu a studiat palatele rromilor de la Buzescu. „Albumul de fotografii Kastello reuneste toate cladirile momumentale produse de etnie. E adevarat, de cele mai multe ori n-au avut arhitect. Dar sa fim seriosi, asta nu este o caracteristica a arhitecturii rrome. Nenumarati oameni care-si fac casele sunt mai destepti decat arhitectii, ei oricum stiu mai bine si, daca nu stiu ei, sigur stie sotia. Prin urmare, rromii cu palatele astea nu fac nota discordanta, doar ca ei sunt mai hotarati."
Am vazut un conac in constructie, la care lucreaza romani, dar care se feresc sa spuna asta. Conacul va avea patru bai dichisite cu de toate, chiar si cu jacuzzi. Un singur lucru va lipsi cu desavarsire: apa.
Dan si-a pus semnul dolarului pe vila ca sa-i poarte noroc. N-a vrut sa fie confundat cu vecinul lui care are un castel urias, ultracentral, pe care troneaza semnul euro-ului. Are datorii de 300 de milioane vechi la camatari si a scos boxele pe terasa ca sa uite de suparare.
Toti rromii cu care am vorbit ne-au spus ca au facut averi fabuloase din tigai, tigaitze si cazane pentru tuica. Un an bogat in prune echivaleaza cu un an fructuos pentru caldarari. De cand cu criza insa, cazanele cu alambic se prafuiesc in podul palatelor.
"Daca ploua se face porumbul – declara Costica Stancu, zis Sica -, are toata lumea, daca nu ploua, porumbul se scumpeste, asa si tiganul: daca romanul are bani, are si tiganul."
Pe langa arhitectura in stil rococo caldarar, laitmotivul Buzestiului ramane cazanul tip alambic din foaie de cupru. Troneaza in fata palatelor si reprezinta cartea de vizita a negustorului. Un cazan costa intre 5.000 si 2.000 de ron. Costel de la Buzescu, zis si Dorulet, spune ca si-a cladit palatul pe cazane de tuica, facute de mana lui.
Castelanii traiesc in curte, acolo este viata lor, cu catel si purcel. Palatul sta incuiat cu cheia si este folosit doar la ocazii. Costel ne-a facut marea favoare de a ne primi inauntru. In palatul lui Costel totul este mare, de la bibelouri si pana la sticlele de whiskey de zece litri. Si Costel si-a facut casa dupa propriile planuri, tot fara canalizare si apa curenta. "Noi ne-am luat dupa mintea noastra. Unde am vazut ca e mai frumos, ne-am dus cu mesterii si ne-au dat si noua proiectul de acolo si ne-am facut cum am vrut noi. Plus am desenat si noi."
Sica este un rrom fara palat. Este consilier pentru problemele rromilor la primarie si castiga 600 de ron pe luna. Ne-a fost ghid si pavaza in lumea palatelor. Crede in eleganta.
Legenda spune ca Dan Finutu a avut probleme la tribunalul din Caracal si, cand a scapat, si-a facut un palat identic cu cladirea legii.
Si domnul Geo are vila de 350 de mii de euro, pe strada Castelelor, mai incolo de Gigi Dantela, Pistruiatu, Printii lui Birita, Dan Finutu, Jucarie, Glont si Antiglont. A avut un atac cerebral, datoriile i-au mincat sanatatea, dar macar stie ca nu e singur.
Geo si Stela si-au dorit o scara facuta din doua feluri de marmura de Ruschita, alb venat si roz pal, si au bagat in ea peste 150 de miloane. Pentru semineu au adus roci naturale de la Campina. Au folosit numai materiale nobile care ating sufletul si-l aduc in lumea gratiei si a simetriei. De toate insa s-a ales praful cand feciorul lor a pierdut la ruleta 13 miliarde de lei vechi. Geo a fost nevoit sa vanda casa ca sa scape de camatari. Stela este sincer pasionata de literatura si a avut ideea ca, deasupra scarii, sa apuna soarele, s-a inspirat din piesa Apus de soare, de Barbu Delavrancea, au acum casa in care apune soarele. Stela si Geo au angajat apoi un pictor care le-a executat sub soare un lac, papuris si cateva pasari. Au avut o singura pretentie: zburatoarele sa nu fie ciori.
O alta atractie a castelului este sistemul profesional de sunet si lumini, in special proiectorul de lumini colorate. De efect sunt si spoturile incastrate peste tot in tavan, mobila facuta la comanda si parchetul masiv, exotic si stratificat. De la etaj, privelistea este dezolanta pentru Geo, are numai vecini cu probleme. La palatul de langa el s-au oprit lucrarile, iar stapanul lui a fugit in lume sa faca bani.
In spatele palatelor luxoase, traiesc caldararii saraci. Cei care fac efectiv, tin ciocanul in mana, asa cum au apucat din mosi stramosi. Visul caldararului Florea este sa-si ridice... un closet frumos.
Am plecat din Buzescu cu gandul ca nu e nimic nou sub soare si nici sub apus de soare. Pentru toti cei care sunt in tranzit prin Buzescu, dl. Sica are o filosofie personala, dobandita intr-o viata traita printre caldarari. "Viata pentru oameni inseamna tranzit. Casele sunt mijloace fixe care dainuieste trei patru sute de ani. Dar cand te gandesti ca tu ca om nu stii cand mori trebuie sa te respecti ca om, in primul rand. Sa fii curat, sa ai demnitate, sa respecti ca sa fii respectat, ca sa fie reciprocitate. Asta inseamna viata, nu palate, nu nimic, omenia costa foate mult, dar sunt putini care stie ce inseamna aceasta expresie ca noi trecem prin viata in tranzit".
Reportajul a fost difuzat la Protv in emisiunea Romania, te iubesc! din 10 mai 2009

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO