Ziarul de Duminică

REPORTAJUL SAPTAMANII/ Iluzii online

REPORTAJUL SAPTAMANII/ Iluzii online
26.11.2009, 14:14 212
I se spune Facebook, dar nu-si arata fata... O caracteristicageneral valabila pentru retelele de socializare pe internet, incare pana acum s-au inscris peste trei milioane de romani. Ascunsiin spatele monitorului, unii dintre acesti oameni isi creeaza lumifalse, in care ajung sa creada, si care-i condamna la izolare sidependenta. Specialistii vorbesc deja despre afectiuni generate deaceste retele, care creeaza iluzia apropierii si in care se nascpovesti de dragoste virtuale - foarte multe fara happy end.
Aparute din nevoia unor studenti de a comunica in interioruluniversitatii, retelele de socializare s-au transformat inadevarate lumi virtuale. 350 de milioane de oameni s-au inscris peastfel de siteuri, iar romanii intaresc aceste cifre, numarul lorcrescand in ultimul an cu 3.000 la suta.
E simpul sa-ti faci cont. Scrii un nume, un prenume si oadresa de e-mail. Cu un simplu clic, intri in lumea in care e toatalumea. Afli varsta prietenilor virtuali, starea civila, daca suntfericiti sau tristi. Si, tot cu un clic, deschizi albumul de poze.Sute de poze. Toata viata lor in fotografii. Pe scurt, afli tot.Alex are peste 300 de fotografii si ne spune ca e unul dintreprimii oameni ai planetei care si-a facut cont pe Facebook.
Alex Tanjala a inteles de-a lungul anilor ca in spatele unuiecran poti sa fii cel mai bun. Poti sa-ti creezi o mie depersonalitati, poti sa fii mai mult decat ti-ai fi putut imagina caesti. E unul dintre primii oameni care si-a facut cont pe Facebook.E acolo de pe vremea cand romanii abia descopereau messenger-ul.Are 600 de prieteni si o activitate sustinuta. Si-a mai pierdut dinentuziasm, iar acum se foloseste de Facebook ca sa stie tot ce seintampla in Bucuresti in materie de petreceri.
Ziua e conectat la lumea virtauala ce-l ajuta sa traiascanoaptea in lumea reala. Pentru multi, insa, o astfel de retea elocul unde-si gasesc sufletul-pereche. Claudiu (Dumitru) efotomodel, are 28 de ani si locuieste in Bucuresti. La rugaminteanoastra, a fost de acord sa o abordeze pe Facebook pe Tatiana, otanara jurnalista, ca sa ne dam sema ce-si pot spune doi oamenicare nu stiu nimic unul depre celalalt. Tatiana a luat propunereanoastra ca pe un joc. Se afla la serviciu, a primit un mesaj de laClaudiu, ca majoritatea celor inscrisi in aceste retele.
Tatiana spune ca i-au fost de ajuns doar cateva minute pentrua-si da seama ca nu au nimic in comun, in vreme ce Claudiu aredubii privind identitatea ei.
Cu poze, Claudiu a vrajit-o in schimb pe Nicoleta (Popa), otanara balerina din Cluj cu care corespondeaza pe Facebook de maibine de un an. Dupa un an de discutii online sau la telefon,Claudiu a decis sa o invite la Bucuresti. E curioasa, abia asteaptasa-l vada. Il stie doar din fotografii. La inceput a fost surprinsade cererea lui de prietenie, apoi lucrurile s-au complicat inmomentul in care si-a dat seama ca s-a indragostit de el. "Aratafoarte bine, imi e drag ca om, am avut ce discuta cu el", spuneea.
Ce sanse au ei ? Statistic - putine. Doar 10% dintre cuplurilecare si-au gasit partener online au rezistat in timp. In fatacalculatorului, oamenii tind sa-si cosmetizezew imaginea. Posteazacele mai frumoase fotografii si comunica doar atunci cand au chef.In realitate tot ceea ce stii despre cel pe care crezi ca-l iubestie daca scrie sau nu corect gramatical.
Nicoleta si Claudiu sunt increzatori. In vreme ce ea isi facebagajele pentru a-si intalni marea iubire, intr-un colt deBucuresti, in fata unui calculato, Roxanik isi reimprospateazagaleria cu poze pe hi5.
Hi 5 este reteaua care a prins cel mai bine la romani. 2milioane si-au facut un cont. Studiile intependente arata ca inaceasta retea sunt tineri sub 18 ani, cu studii medii si parintifara facultate. Facebook-ul e preferat de tinerii cu studiisuperioare si cu parinti intelectuali. Roxanik are 18 ani siprefera de departe hi5. Are mii de prieteni, iar asta ii asigura unanumit confort personal.
"Cati prieteni ai?"
"4.160."
"E mult sau e putin?"
"E potrivit"
"Te simti flatata ca esti in atentie?"
"Nu neaparat."
"Dar de ce le-ai da tuturor dreptul de a-ti vedeaprofilul?"
"Pentru ca nu am nimic de ascuns si pentru ca sunt persoane cucare am ce comunica."
"OK. Cine e el?"
"Nu stiu nu-l cunosc, intr-un timp imi lasa sicomentarii."
"Dar acesta, cine e?"
"Nu-l cunosc."
"Dar ei sunt totusi prietenii tai!"
"Pentru ca le-am dat accept."
Accept inseamna acces. La toate informatiile despre ea, lafotografii, la viata ei, pe care si-o expune fara probleme.
"Te consideri o fata populara acum?"
"Da..."
"Ce inseamna sa fii popular pe hi5?"
"Sa fii cunoscut si sa primesti cat mai multecomentarii."
Si, ca sa aduni comentarii, e nevoie de fotografii reusite.Pozitii provocatoare si mesaje cu talc.
Specialisti ai Universitatii Lincoln din Marea Britanie spunca, in cazul acestor oameni, exista riscul ca, in viitor, sadezvolte un comportament infantil prin lipsa de atentie,senzationalism, incapacitatea de a empatiza sau un simt alidentitatii insuficient dezvoltat.
Desi are patru mii de prieteni, nu prea are prieteni. Singurulcare o cunoaste cu adevarat e fratele ei. Si el e dependent decalculator. Are 17 ani si este inca la scoala. Recunoaste deschisca sunt zile intregi cand nu iese din casa, sta cate zece ore infata calculatorului. Daca nu se intretine cu prietenii virtuali, sejoaca. O lume in care e doar el cu el, si in care pretinde ca sesimte bine. Mama lor e ingrijorata, dar se simte neputincioasa.Spune ca munceste mult ca sa le plateasca lor setea de socializarevirtuala.
Obtinerea de noi prietenii se transforma in competitie. Suntjudecati prietenii pe care ii au online, iar ei fac totul pentru aacumula cat mai multi prieteni si atunci tind sa devina ceea ce nusunt. Sa-si creeze o imagine noua, in care ajung sa creada. Lapericolul de a intalni pe altcineva decat omul din fotografii s-agandit si Nicoleta cand s-a trezit in gara din Cluj pregatita saparcurga sute de kilometri pentru a-l intalni pe el. Dupa noua orede drum, tanara a ajuns la Bucuresti si in curand il va cunoaste.Are emotii. Dar e increzatoare.
De fapt, amandoi au emotii.
Urmeaza doua zile pline. Ne vom revedea cu ei inainte caNicoleta sa se intoarca acasa, la Cluj - cand amandoi vor sti dacapot vorbi sau nu despre o relatie. Pana atunci, ne dam intalnire cuCatalina Naftalina ce lucreaza la o agentie de PR si pentru careFacebookul e doar un mijloc prin care isi promoveazaprodusele.
Statistic, in Romania, pe Facebook, femeile detin suprematia,iar cei mai multi utilizatori au varsta cuprinsa intre 18 si 49 deani, segmentul vizat de advertaiseri. Asadar au utilitatea lor. Simulti dintre cei care si-au creat un cont le vad doar ca pe unmijloc de relaxare. Pentru Claudiu si Nicoleta a fost calea princare s-au gasit. Dupa doua zile pline in care s-au plimbat, auvorbit, s-au cunoscut mai bine... e momentul sa-si ia ramas bun. Egreu de spus daca, dupa doua zile, se va lega o relatie... Nicoletase va intoarce la Cluj, iar timpul va decide daca ei vor ramane saunu impreuna.
Dupa o luna de la intalnirea lor, Nicoleta e pregatite sa semulte cu el la Bucuresti. Abia atunci se vor cunoaste cuadevarat.
Retelele de socializare castiga in fiecare zi mii si mii denoi membri. Sute de milioane de oameni conectati, miliarde demesaje scrise in fiecare zi. O intreaga industrie evaluata lamiliarde de dolari se invarte in jurul nevoii oamenilor de acomunica, intr-o lume in care nevoia de intalni adevaratii prietenidispare putin cate putin. Insa cei ce pot privi dincolo de lumeaperfecta creata de aceeste retele, stiu ca, de fapt, viata setraieste pe strada, in parc, printre oameni.

Reportaj difuzat de Protv, in emsiunea Romania, te iubesc!, din11 octombrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO