Ziarul de Duminică

REPORTAJUL SAPTAMANII / Institutul Ana Aslan in paragina

REPORTAJUL SAPTAMANII / Institutul Ana Aslan in paragina
10.09.2009, 15:03 2698
In era anti-imbatranire, Romania face ce stie mai bine: ignorabrandul care i-a adus odata faima si milioane de dolari. Ana Aslana inventat elixirul tineretii, Gerovitalul, si a creat un institutin care s-au intinerit Dali, Onassis, Claudia Cardinale si YaserArafat. Afacerea cu tinerete a murit insa odata cu profesorulAslan. Azi, Institutul e fie tinta imobiliara, fie motiv de scandalintre cei care vor sa-l ia pe bani putini.
Descoperirea ei a facut ca Ana Aslan sa devina unul dintre ceimai cunoscuti romani in lume, unul dintre cele mai mari branduri pecare le-a dat tara noastra. A inventat elixirul tineretii si alasat in urma o mina de aur pe care statul roman refuza sa oexploateze. Descoperirea Anei Aslan e legata de suferinta unuitanar student. Suferea de artroza, iar profesoara i-a propus sa-iinjecteze in artera femurala, procaina, folosita ca anesteziclocal. Dupa cateva ore genunchiul tanarului se ameliorase, iarpacientul parasea spitalul pe picioarele lui.
Constienta de marea ei descoperire, le-a povestit profesorilorConstantin Ion Parhon si Daniel Danielopolu despre efectulantiinflamator al procainei. Incurajata de ei, a facut unexperiment pe un lot de 25 de batrani dintr-un azil, iarrezultatele au fost peste asteptari: repigmentarea parului,tonifierea pielii, efecte antidepresive, imbunatatirea memoriei,cresterea tonusului muscular si imbunatatirea echilibrului in cazulbolnavilor de Parkinson.
In 1952 se infiinteaza primul insitutut de geriatrie din lume,pe care mai tarziu Organizatia Mondiala a Sanatatii, care-i vaoferi Anei Aslan prestigioasa distinctie Leon Bernard, il va oferica drept exemplu si altor institutii de profil din lume.
Impreuna cu farmacista Elena Polovrageanu, Ana Aslaninventeaza Gerovital H3, un medicament ce continea ca substanta debaza procaina. Dupa doar cateva cure cu Gerovital, pacientii invarsta vedeau mai bine, scapau de starile depresive si deveneau maiactivi. Ana Aslan isi prezinta descoperirile la un congres inGermania, iar lumea medicala reactioneaza imediat. Informatia aparein toate ziarele vremii si intreaga lume afla despre mareadescoperire: "Ofera oamenilor tineretea in fiole", "Gerovital H3impotriva imbatranirii" sau "Intinereste chiar si un batran de 100de ani" sunt doar cateva titluri.
Fotografia batranului intinerit face ca Ana Aslan sa devinacunoscuta in intreaga lume. Presedinti de state, seici si printi iicer ajutorul. In clinica de la Otopeni veneau saptamanal staruricare apelau la terapia Aslan. Marlene Dietrich, Charlie Chaplin sauJakie Kanday sunt doar cateva dintre ele.
"Institutul aducea statului roman un profit anual de 17milioane de dolari - spune dr. Georgeta Popescu, medic primargeriatrie si gerontologie. A fi angajatul instutului era unprivilegiu, pentru ca deschiderea catre occident prin prezentastrainilor era considerata un mare avataj."
Intamplari extraordinare nu exista. Intamplarile extraordinaresunt mana lui Dumnezeu
Teodora Barbulescu Poli crede si acum ca intalnirea ei cuprofesoara, asa cum ii spun toti cei care au cunoscut-o, a fostmana lui Dumnezeu. O gasim la masa de lucru, inconjurata defotografii ale Anei Aslan si poza de familie. I-a fost asistentapersonala in ultimii ani de viata si isi aminsteste cu nostalgiedespre anii in care, datorita Anei Aslan, i-a cunoscut pe cei maiinfluenti oameni ai lumii. "Terapia Anei Aslan era personalizatapentru fiecare pacient. Dupa examenul clinic, profesoara stabilea oanumita schema terapeutica ce includea pe langa tratamentul cuGerovital injectabil sau pastile, fizioterapie si alte tehnici derecuperare. Studiul pe animale avea sa-i demonstreze Anei Aslan catratamentul cu Gerovital creste speranta de viata cu 20 lasuta."
Elena Lupeanu face parte din echipa de cercetatori care astudiat efectul gerovitalului pe animale. "In 1960, spune ea, AnaAslan inventeaza Aslavitalul, un alt medicament cu efectantiimbatranire care actiona si la nivelul sistemului nervos si alaparatului cardiovasuclar. Ceva mai tarziu, breveteaza si crema defata si lotiunea capilara ce contineau procaina. In tara seinfiinteaza 144 de centre de gerontoprofilaxie si 76 de centre deasistenta geriatrica. In jurul Anei Aslan se dezvolta o intreagaindustrie pe care ea o gestiona."
Era extrem de riguroasa, chiar dificila. Atenta la fiecaredetaliu, severa, serioasa si cu un dezvoltat simt autocritic, AnaAslan isi selecta atent oamenii din jur. "Ea insasi extrem deatenta la felul care arata, spunea in gluma ca toata viata i-auplacut hainele - povesteste Teodora Barbulescu Poli. Era una dintrecele mai elegante aparitii, iar atunci cand intra intr-o sala,oamenii se ridicau in picioare in semn de mare respect."
Medicul personal al Anei Aslan, Maria Magdalena Ionescu, spuneca: "Rareori facea complimente si avea un fel special de a le daoamenilor cadouri."
Elena Spataru este acum director de ingrijiri la InstitutulAna Aslan. Ar putea vorbi despre Ana Aslan zile in sir. I-a statalaturi in ultimii doi ani din viata, fiind una dintre cele treiasistente care faceau de garda la patul Anei Aslan. Avea un programbine stabilit si tabieturi de la care nu se abatea. "Nu cred ca osa mai cunosc un astfel de om."
Moartea profesoarei, la 93 de ani, cu un an inaintearevolutiei, avea sa produca un cutremur in institut. Spriritsolitar, nu si-a creat discipoli, iar cei i-au urmat n-au fost instare sa se ridice la nivelul ei.
In jurul ei s-au nascut multe povesti, dar felul ei discret dea-si trai viata le-a lasat la stadiul de zvonuri. N-a fostcasatorita si nu a avut copii. Mostenitor al Anei Aslan a foststatul roman, fiul risipitor care s-a trezit dupa revolutie cu omare avere din care risca sa nu mai ramana nimic.
Anul marilor schimbari, 1990, aducea institutuluiposibilitatea de a recupera de la fabricile care produceaumedicamentele si cremele brevetele de inventator. Cei de atunci aurefuzat, daruind astfel unor firme private un brand de milioane deeuro.
"Gerovitalul este produs astazi de o mare companie demedicamente straina care detine toate drepturile asupra brandului -spune conf. dr. Maria Georgescu, sef de sectie la Clinica AnaAslan. In mod ironic, statul cumpara de la fabrica acestemedicamente pentru a continua terapia Anei Aslan in institut. Sicremele sunt produse tot de o companie privata de cosmetice, careexporta 95% din productia de Gerovital. Pe de alta parte, uniidintre cei care au lucrat la institut au plecat din tara si au luatcu ei si brandul, inregistrandu-l in alte tari. Asa se face ca, inGermania de exemplu, Institutul nu-si mai poate crea filiale,pentru ca un neamt emigrat din Romania in 1990 le-a luat-o inainte.Statul roman nu face nimic pentru a le retrage acest drept.
Tot dupa revolutie s-a pierdut hotelul Flora, preluat deGeorge Copos. Contractul privind centrul de tratament Ana Aslan depe litoral a fost incheiat de doctorul Maria Georgescu; tot GeorgeCopos a fost cel care l-a preluat. "Asadar Institutul nu incaseazamai nimic" - precizeaza dr. Maria Georgescu. In perioada cat a fostdirector, Maria Georgescu, cel mai longeviv director, dar sicolaborator al Anei Aslan, spune ca a invatat din greseli.Parteneriatul incheiat cu un grup de investitori japonezi va aducebani Istitutului.
De-a lungul celor 20 de ani, rand pe rand s-au inchis baze detratament, iar centrul de cercetare si-a redus activitatea pana lastadiul in care azi exista doar datorita parteneriatelor incheiatecu alte institute din Europa. Nu se mai fac cercetariexperimentale, iar numarul specialistilor s-a redus de la 60 la 15,majoritatea sunt la varsta pensionarii. Banii pentru proiectele decercetare nu vin de la stat, care n-a mai investit nimic in ultimiiani. In ceea ce priveste Gerovitalul, nu se mai studiaza demult laAna Aslan.
Reducerea numarului de cercetatori si inchiderea sectiei undeAna Aslan a descoperit pastila tineretii a fost o alta gresala pecare autoritatile nu prea mai au cum sa o repare acum.
Farmacista Speranta Prada vorbeste despre vremurile cand inGerovital isi puneau sperantele mari conducatori ai lumii. Acunoscut-o pe Ana Aslan, ba chiar a produs la scara micaGerovitalul in farmacia Institutului. Este unul dintre putiniioameni care cunosc secretul profesoarei. "Din 90 si pana azi -spune ea - Institutul a avut 25 de directori. Unii dedicati. Altiitotal dezinteresati. Stateau sase luni, un an... si plecau. Uneoricu documente care valoreaza milioane de euro. De 20 de ani nu s-aufacut reparatii capitale la Institut. Interiorul arata bine, pentruca s-au facut lucrari de igienizare si s-a cumparat aparatura deultima generatie, insa, din cauza acoperisului, peretii suntdeteriorati."
Unii spun ca nu s-a investit pentru ca au existat intereseimobiliare in zona. In 2002, institutia trece la RAPPS, starnindsuspiciunea ca e lasata in paragina pentru a fi vanduta pe baniputini. La Otopeni, clinica are 11 hectare de teren, iar inBucuresti, cele doua cladiri, dintre care una renovata complet,sunt situate in centrul capitalei.
Interesul de a fi preluat de un investitor pe bani putin,interesul de a prelua un teren de sute de milioane de euro combinatcu dezinteresul de a promova brandul Ana Aslan, unul dintre celemai cunoscute in lume, a dus astazi la imaginea dezolanta pe care oofera Institutul privit din afara.
Doua milioane de euro ar costa modernizarea institutului, carear readuce turistii straini. Semnalul l-a dat un turoperatorolandez, venit zilele trecut in vizita la institut.
Chiar daca au fost probleme in ultimii ani, clinicile AneiAlsan raman in continuare foarte cautate de romani. La Otopeniexista programari pana la sfarsitul anului, iar cei ce vor sabeneficieze de tratamentul Anei Aslan trebuie sa se treaca pe listede asteptare. O noapte de cazare costa intre 17 si 40 de lei, infunctie de confortul oferit.
In urma cu 53 de ani, Ana Aslan dadea lumii intregi osperanta. Ea insasi adepta a terapiei pe care a inventat-o, a traitpana la 93 ani. A inchis ochii linistita, convinsa fiind ca cei cevor urma ii vor duce mai departe visul de a invinge batranetea.Romania i-a risipit putin cate putin averea, dar nu e prea tarziu.Inventia ei ar putea fi intinerita, daca cei ce au in manadestinele celui mai de succes produs romanesc ar investi interes sirespect pentru unul dintre cei mai mari oameni pe care i-a datRomania, Ana Aslan.

Reportaj difuzat de Protv, in emisiunea "Romania, te iubesc!"din 28 iunie 2009

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO