Ziarul de Duminică

REPORTAJUL SAPTAMANII/ Ruinele de la Baile Herculane si Borsec nu mai au nimic de oferit

REPORTAJUL SAPTAMANII/ Ruinele de la Baile Herculane si Borsec nu mai au nimic de oferit
05.05.2010, 15:13 1858
Dumnezeu da, romanul calca inpicioare si mai asteapta si profit pentru ce a distrus. De 20 deani ne uitam fara reactie la frumuseti care dispar, fara regret lalocuri pe care le lasam sa moara, si fara a-i pedepsi pe cei caresint vinovati de toate acestea. Privim peste granita, la straini,si ne intrebam ei de ce pot si noi nu?
Odinioara perle ale Romaniei,Borsec si Herculane au ajuns astazi fantomele statiunilor deodinioara. Imagini socante te intampina in cele doua orase,depopulate si ocolite de turisti. Cu numai 20 de ani in urma,Herculane era rivala statiunii Karlovy Vary, iar la Borsec nugaseai un bilet de concediu decat daca aveai pile. Astazi cele douastatiuni iti starnesc mila. Privatizarile dubioase, afaceristiifara scrupule, speculantii imobiliari, legislatia permisiva siautoritatile indiferente le-au adus in ultimul grad de degradare.Vinovatii nu au fost pedepsiti niciodata.
In timp ce noi ne laudam ca avemcele mai mari resurse de ape minerale din Europa, dar nu facemnimic cu ele, altii mai putin dotati, dar mai intreprinzatori, facminuni cu cateva izvoare si multa publicitate. In Austria, statiunimai tinere decat Herculane sau Borsec investesc zeci de milioane deeuro si au planuri de dezvoltare pe multe decenii de-acum incolo.Karlovy Vary a fost vanduta rusilor, care au investit in statiuneaceha, facand din ea paradisul turistilor cu buget mediu si mare. Lastraini, nici spa-urile de stat nu o duc prea rau. Concurentelenoastre de odinioara ne-au luat-o cu mult inainte si sansele sa leajungem din urma par astazi nule.
Herculane. Pe vremuri i sespunea Perla Banatului. Casa Imperiala austro-ungara ne vizitaregulat, iar Imparatul Franz Iosef o gasea cea mai frumoasastatiune din Europa. De dragul ei, austriecii au investit masiv inHerculane, lasandu-ne mostenire cladiri impresionante. Astazi, instatiunea de pe valea Cernei aproape ca nu mai vezi picior deturist, iar in fata hotelurilor construite de austrieci iti vine saplangi de mila si de rusine. Orasul inchinat lui Hercule s-atransformat in ruina.
Pe Batrinul Continent, Romaniaocupa un rol privilegiat. Detinem o treime din izvoarele termale siminerale ale Europei - adica le avem pe cele mai multe. In oricealt loc, aceasta bogatie ar fi fost exploatata, transformand lanevoie intreaga tara intr-un spa imens. Pentru sanatate, prestigiusi bani. Romania, se pare, nu are nevoie de nici una, cu sigurantanu de bani. Altfel e greu de explicat de ce continuam sa distrugemce ni s-a dat si sa ne sfidam norocul.
Pe valea Cernei, nu departe deTimisoara, sta inca in picioare, trista, umilita si cu un viitorincert Herculane, cunoscuta noua ca prima statiune balneo din tarasi probabil cea mai faimoasa din Romania. Primii care au trecut peaici au fost romanii, care, potrivit inscriptiilor lasate, i-audedicat locul lui Hercule cand au descoperit ce miracole facizvoarele termale bogate in tot felul de minarele.
Astazi, de sus, de pe soclulmonumentului, turnat din bronzul unui tun pe la 1847, Herculepriveste cu manie parca. Niciuna dintre cele 12 munci ale sale nu afost probabil atat de grea ca salvarea orasului care ii poartanumele. Herculane nu mai are nici oaspetii, nici viitorul, nicigloria de odinioara si singurul lucru care se poate spune despre elcu certitudine este ca moare cu stil. Stilaustro-ungar.
In casa lui de pe o stradaromantica din Herculane, profesorul Iancu Fenesan traieste cuamintirile orasului de odinioara. Un fapt extraordinar s-aintamplat in familia lui, pe la mijlocul secolului XIX, pe vremeain care imparatul Franz Iosef poruncise sa se construiasca noicladiri, pentru a dezvolta Herculane, pe care o considera drept ceamai frumoasa statiune de pe continent. Sotia lui, Sissy, o femeiefrumoasa, dar deseori suferinda, era se pare indragostita deHerculane unde legenda spune ca ar fi venit de cateva ori sa serelaxeze si sa scape de soacra ei, care o teroriza. Stramosul luiIancu Fenesan a salvat-o pe imparateasa dintr-un incident care arfi putut-o costa viata. "Tatal lui era brigadier silvic si ei stiauca imparateasa Sissy va urca cu menajera ei. Ei erau cu oile. Canda vazut doua doamne, cainele Haiduc s-a repezit, dar barbatul asarit pe caine si le-o aparat ca sa nu le muste, imparateasa a scosinelul de pe deget si i l-a facut cadou." Inelul sta in familiaFenesanu de peste un secol, o mica marturie a distinctiei sielegantei acestui oras, indragit secole de-a randul de romani sistraini deopotriva, pentru frumusetea naturala a locului si pentruapele termale despre care se spune ca fac minuni.
Cu nostalgie si tristete, IancuFenesanu vorbeste despre vremurile apuse si despre decadereauluitoare a acestui loc, numit odinioara PerlaBanatului.
Peste Herculane au trecut 2000de ani, romani, otomani, austro-ungari, bombardamente, incendii,cutremure si comunisti. Dar statiunea a rezistat eroic,reconstruita, refacuta, imbunatatita, extinsa, dezvoltata continuu,inclusiv de comunisti. "In anii 70, Herculane - spune NicusorVasilescu, primarul din Herculane - a avut parte de renastere,toate aceste imobile din centrul istoric functionau, hotelurilemari s-au construit dupa 70, dar si dupa 1990 era plin, era o marebatalie sa fii aici iti trebuia relatii cum era peste tot. Marilehoteluri erau ocupate de finlandezi, israelieni etc si seriile eraucontinue tot anul." Pentru comunisti, Herculane a fost o comoaraexploatata la maximum, iar in anii premergatori revolutiei aici s-ascris o poveste de succes.
Apoi, peste toate acestea s-aabatut dezastrul: capitalismul salbatic pur romanesc, cu legihaotice, autoritati iresponsabile si personaje dubioase, lipsite derespect si manate de interese obscure. Herculane e astazi denerecunoscut pentru localnici si turistii de odinioara si un socpentru orice om care calca in oras pentru pentru prima data. Inextrasezon, arata de parca peste el ar fi trecut un razboinimicitor - pustiu si bantuit de fantoma splendorii dealtadata.
"Degradearea a inceput in 2001- spune primarul Nicusor Vasilescu - cand ministrul turismului deatunci, Agaton, a facut privatizarile in turism in toata Romania.Esecul e total la baile Herculane, activele au fost cumparate deArgirom Int care nu avea obiect de activitate turismul, n-au facutasta, n-au inteles ce inseamna asta. Aceasta societate a cumparatactiuni de la stat, 40 la suta, a facut o majorare de capitalilegala si a ajuns la 60 la suta din Hercules, au control total,dar nu s-a investit nimic."
Peisajul e dezolant. Cladiricatalogate drept monumente istorice de tip A se prabusesc, bucatacu bucata, distruse de neglijenta, de uitare si de vremuri tulburi.Cand a cumparat Herculane, acum 9 ani, societatea Argirom a platitpe statiune 1,3 milioane de dolari. Valoarea adevarata?Inestimabila, spune primarul. Numele asociat cu distrugereastatiunii Herculane este cel al fostului deputat PSD Iosif Armas,personaj controversat, astazi iesit din politica, inglodat indatorii si cu o imagine proprie despre Herculane. Pentru ceea ce seintimpla la Herculane are explicatii multe. Mai pe intelesulnostru, Iosif Armas sustine ca a investit pana acum la Herculanepeste 8 milioane de euro in hotelurile comuniste pe care le-acumparat si care, spune el, sunt functionale, dar si in cladirileistorice din centrul orasului. Primarul din Herculane are insa altavarianta. Razboiul dintre Armas si autoritatile locale e mai vechisi a fost, spune el, motivul principal pentru care societatea pecare o conduce nu a putut investi cele 35 de miliarde de dolaripromise initial.
De-a lungul anilor, spuneprimarul, de la Bucuresti au sosit mai multe echipe de control aleministerului, toate apartinand unor firme private, care sa verificestadiul lucrarilor de reabilitare a cladirilor. Raspunsul a fostinvariabil: societatea Hercules isi respecta contractul si faceinvestitii in centrul istoric. La fata locului insa, adevarul eevident. Conform unui studiu al ministerului Justitiei, societateaHercules detine aproape 2700 de locuri de cazare, toatenefunctionale, in hotelurile mari si in cladirile monument istoric.Iosif Armas spune insa ca sunt doar minciuni ale actualului primar,care isi are propriile interese.
La Ministerul Turismului,situatia din Herculane e analizata cu atentie si Elena Udrea paresa aiba un plan pentru salvarea statiunii. "Una dintre solutii arfi exproprierea - spune ministrul. Acolo unde nu reusim sadeterminam proprietarii sa investeasca sau sa vanda. In cazul de laHerculane, din cate stim, societatea care a privatizat are maridatorii catre stat si este in situatia de a fi executata silit. Amluat legatura cu ANAF-ul sa vedem situatia datoriilor catre statale companiei respective si vedem in ce masura suntem in situatiade a executa silit si a trece hotelurile in proprietatea statuluisau a expropria sau in situatia de a anula, de a constata nulitateaabsoluta a contractelor de privatizare pentru ca sunt obligatii pecare evident, se vede cu ochiul liber ca nu au fostrespectate."
Pana atunci insa, la Herculanelucrurile se misca in alta directie. Unele dintre cladirileistorice aflate in proprietarea societatii lui Iosif Armas suntdeja vindute sau pe cale de a fi, desi primaria spune ca, legal,Ministerul Culturii ar fi avut drept de preemtiune, iar astfelimobilele ar fi ajuns la consiliul local. Cladirile vandute au fostinsa deja intabulate, motiv pentru care consiliul a facut sesizarila DNA.
Mihail Cionca, membru PRM sipresedinte al intreprinzatorilor particulari din Baile Herculane, eunul dintre noii proprietari. Cladirea e in stadiul celorlalte: oruina. Pentru Mihail Cionca insa, lucrurile sint foarte clare:Iosif Armas nu e de condamnat. Vinovata de dezastru eprimaria.
In hotel ti-e frica sa intri.Scarile nu mai au balustrada, coloanele sint pe jumatate prabusite,acoperis aproape ca nu mai exista. Mihai Cionca spune capoliclinica de la parter a fost marul discordiei care a amanatrenovarea cladirii.
Disparute sunt vremurile in careaici au stat imparatesele Maria Teresa si mai apoi Sissy, care aavut un apartament al ei, cu mobila masiva si oglinzi venetiene.Toate au disparut insa si nimeni nu stie cand si unde. Tot ce a mairamas din cladire e un morman de moloz, imprejmuit de ziduri carestau sa cada.
Mihai Cionca spune ca AncaPetrescu, arhitecta Casei Poporului, a vizitat hotelul impreuna cu3 specialiste care au plans de disperare cand au vazut cladirea.Daca nu va incepe consolidarea in curand, din el nu va mai ramanedecat fundatia. Cei care au avut-o in proprietate au fostinsensibili la istorie, la frumusete, la semnificatia ei. In orasse vorbeste ca statiunea a fost cumparata nu pentru a fiexploatata, ci ca fiecare cladire sa poata fi folosita ca garantiela banci, pentru credite destinate altor afaceri. De altfel,respect fata de ceea ce au construit altii pentru noi nuexista.
Exemple diferite? Dictaturalegii, bun simt si multa responsabilitate. Se vede imediat la BadIschl, o statiune austriaca mai tanara cu un mileniu decatHerculane, dar in care nu s-a distrus nimic. Dimpotriva, orasul acrescut constant, atragandu-i pe vizitatori cu apele lui termale,datorita carora se spune ca s-ar fi nascut Franz Iosef. Istoriaspune ca parintii lui, Johann si Sofie, nu puteau avea copii sidoctorul le-a sugerta sa vina aici pentru o cura, sa faca baie inapa de aici si au avut 3 copii dupa asta, erau numiti printii desare. Apoi Kaiserul a decis sa faca din Bad Ischl resedinta lui devacanta si odata cu el a venit toata tara, pentru ca unde se duceaKaiserul venea si restul lumii.
Povestea de dragoste a cupluluiimpreial, Franz Iosef si Sissy e exploatata si astazi de oricehotelier care se respecta. Baile termale au fost renovate inpermanenta, iar in jurul lor s-a construit un SPA modern, care saatraga nu doar pensionari ci si oameni mai tineri care au nevoie derelaxare. Statiunea e deschisa intregul an, pentru ca autoritatilelocale au avut o strategie inteligenta. In 1930 a fost construitprimul SPA din statiune care s-a dezvoltat si s-a modernizat an dean. Tratamentele sint pe baza de apa sarata, buna pentru sistemulrespirator si afectiuni locomotorii, pentru regenerare celulara,dar si pentru relaxare. Intreaga statiune apartine landului si nuexista nici o intentie de privatizare. In schimb, guvernul localare un plan ambitios, pe care l-a gandit in urma cu 4 ani si pecare il respecta.
In zona, baile termale siturismul sint singurele surse de venit. Autoritatile locale facdeci tot posibilul sa ofere servicii ireprosabile si sa fie maibuni decat concurenta, locala sau straina, intr-un domeniu in carecompetitia e tot mai dura. Tocmai de aceea, la Bad Ischl nici oresursa nu e neglijata. Frumusetea peisajului e intretinuta cugrija, cladirile vechi sunt renovate permanent, iar sarea e pestetot. De la piscina incalzita, pana la impachetari si aerosoli, side la sauna, pana la ornamentele din camere. Preturile intr-unhotel de patru stele sunt acceptabile pentru austrieci: 120 de europe zi cazare, demipensiune, gustari si cafele, plus intrarile laSPA. Bad Ischl nu s-a limitat la a primi pensionari si sindicate.Strategia este sa atraga clienti care sa cheltuiasca din baniiproprii, macar o saptamana din cele 3 considerate a fi sedereaoptima. Multi vin insa prin sistemul de asigurari, care le permitedecontarea tratamentelor o data la doi ani.
E frumos, civilizat si popular,desi la Bad Ischl nu se vorbeste despre ape miraculoase, cum sespune ca ar exista la Herculane.
Vechile bai din Herculane suntdezafectate. Au ramas doar peretii, care se sprijina parca intermopanele cu rame albe si geamuri mate, ca pentru a ascundeparagina vechilor bazine cu apa medicinala. Asa ca oamenii fac baieintr-un strand mic, amenajat langa statiune, inghesuindu-se curandul in piscine inguste si incomode. Vara, cei mai indrazneti seimbaiaza in Cerna, desi daca si-ar arunca privirea in susul raului,ar renunta probabil.
La Herculane esti intr-adevarfoarte departe de orice. Chelnerii si personalul hotelier calificatau parasit de mult orasul, din lipsa de perspective, si au plecatspre tari mai calde. Erno Tauber e printre putinii care mai rezistaaici, din patriotism local, spune el. Dragostea fata de statiune omosteneste de la tatal sau si tot ca el a inceput sa colectionezecarti postale, pentru a-si reaminti constant ce loc plin de viataera orasul in care traieste de o viata. Are propriile explicatiipentru degradarea bailor, pe care ti le impartaseste cu tristete sipesimism. "S-au instapanit in Herculane oameni fara aplecare sisimtaminte fata de oras, s-au facut proprietari pe bunuri si ledistrug."
Se putea si altfel? Exemplulstatiunii Karlovy Vary. In anii premergatori democratiei, statiuneaKarlovy Vary fusese faimoasa in Europa comunista si chiar sioccidentalii prinsesera drag de oras, datorita apelor termale, aarhitecturii si a reclamei pe care i-o facusera nobilii imperiuluiaustro-ungar. In anii 90 a saracit insa si multe dintre cladirierau amenintate de ruina. Si atunci, guvernul ceh a avut ideeasalvatoare: au lansat oferte pe plan international. Cei maihotarati investitori au fost rusii, pentru care Karlovy Varyinsemna, in vremuri sovietice, maximum de lux admisibil. Dinnostalgie sau pur si simplu sesizand oportunitatea, au inceput sacumpere hoteluri din oras, pe care le-au renovat imediat,redandu-le luxul de odinioara. Azi, rusii detin mai mult dejumatate din statiune si se simt atat de stapani pe ea, incat potemite pretentii. In Karlovy Vary proprietatile sunt impartiteechitabil: majoritatea hotelurilor si a SPA-urilor apartinparticularilor, infrastructura si apele minerale - statului, caruiainvestitorii ii platesc taxe, in total 20 de coroane, adica in jurde 90 de eurocenti de persoana, pe zi. Jumatate dintre hoteluri auun SPA al lor, restul isi indruma oaspetii spre unul dintre ele. Inultimii ani, datorita reclamei agresive, in Karlovy Vary au inceputsa apara masiv arabii si asiaticii.
Cu apa celor 12 izvoare pe carele are statiunea si din tot ce a avut de oferit orasul in materiede natura, istorie si arhitectura, cehii si investitorii rusi aufacut in Karlovy Vary raiul turistilor cu buget mediu si mare.Intr-unul dintre SPA-urile de lux ale statiunii, platesti 20 deeuro pentru o ora in care beneficiezi de 20 de minute deoxigenoterapie, 10 minute de masaj la talpi in bazinul cu pietre side restul inot in piscina cu apa medicinala, la temperatura de 31de grade. Celelalte tratamente costa cite 10-20 de euro in plus.Desi e al doilea an de criza, SPA-ul e foarte cautat. Datoritainvestitiilor, orasul a inceput sa infloreasca. Ministerulturismului din Cehia are o strategie pe termen lung pentru KarlovyVary, cea mai cunoscuta statiune din Cehia. Sunt ajutati si dereclama facuta de turistii rusi, dar si de festivalul de film dinKarlovy Vary, care le aduce anual in statiune zeci de vedete sipersonalitati din toata lumea. Cei care nu au vrut sa vindarusilor, au accesat fonduri europene.
"Se spune ca Dumnezeu cand afacut Borsecul era in toane bune - spune Joszef Mik, primarul dinBorsec. Ne-a dat izvoare de ape minerale, ne-a dat aurul verde,padurile din jurul Borsecului si ne-a dat aerul curat." Dumnezeu adat, omul a luat. Pana si Borsecul, fost blazon al Romaniei siconcurent al statiunii Karlovy Vary in vremuri de mult apuse, seinfatiseaza astazi ca un loc parasit in graba de oameni, dupa oepidemie devastatoare. In statiune nu au mai ramas decat 2-3000 desuflete, care traiesc din amintiri si pentru care singureleevenimente memorabile intr-un an sunt vizitele jurnalistilorinteresati de soarta oraselului.
Acum, parca si vantul se teme saintre printre cladirile darapanate, cazute si degradate intr-un halgreu de imaginat. O pala mai puternica risca sa ledarame.
Daca inainte de 89, sezonulturistic era non-stop si nu gaseai cazare decat cu greu, acum, dincele 100 de vile pentru turisti, daca mai rezista demne5-6.
La sfarsitul secolului alXIX-lea si in secolul XX, timpul parea ca e darnic cu Borsecul.Aici se ridicau cladiri impunatoare, baze de tratament cum nu segaseau in toata Europa. Acum, centrul istoric s-a transformatintr-un decor demn de filmele de groaza. Un virus letal - nepasarea- a patruns in statiune, ucigand tot ce era frumos. Lui i s-auadaugat reaua vointa, interesele financiare meschine si lipsa deimaginatie. Astfel Borsecul a devenit ruina de astazi. O statiuneobligata sa iasa la pensie cu mult inainte de vreme.
Ca si in cazul Bailor Herculane,revolutia a schimbat totul si a grabit sfarsitul.
"A urmat o privatizare esuata incare statul a vandut toate imobilele - spune primarul. Banii nu aumai fost investiti in Borsec. Aproape 80 de cladiri au fostrevandute la diferite persoane fizice, persoane juridice, din tarasi din strainatate." De-a lungul anilor, vilele au trecut pemainile unor speculanti imobiliari. Primarul asista neputincios ladegradarea lor. Legal, nu-i poate pedepsi decat cu amenzi derizoriide 500 de lei pe cei care asteapta sa dea tunuri imobiliare si nuau investit nici un leu in renovare sau intretinere. Dimpotriva, aufost lasate prada ploilor si ninsorilor parca intr-o furie turbatade a distruge ce a fost odata frumos.
Optimistii sunt rari in Borsec.Inexplicabil, Csongor Petho e unul dintre ei, un fel de cronicar alacestor meleaguri, stabilit in zona doar de 3 ani. Cu incapatanare,dar si mult respect pentru locul in care traieste, colectioneazailustrate despre Borsec. O face de doua decenii si a ajuns sa stieistoria fiecarui coltisor din statiune.
Chiar daca cele 11 izvoare aufost punct de atractie pentru turisti, astazi, in Borsec nu se maicazeaza mai mult de 300 de vizitatori. La inceputul lui aprilie, peaici sunt doar cateva persoane razlete care vin, se uita si pleacain cautarea altor locuri mai prietenoase.
Acum 10 ani s-a inchis baza detratament balnear. Pentru Borsec, asta a fost lovitura finala. Apierdut statutul de statiune balneo-climaterica, dar si pe acela destatiune turistica de interes national. Un singur lucru maifunctioneaza astazi in oras: fabrica de imbuteliere a apeiminerale.
Anii 2000 au fost dezastruosipentru statiune. Inainte, 85 la suta din populatie lucra in turismsi 15 la suta la fabrica. Acum procentul s-a inversat. Daca nu arfi fabrica, localnicii ar muri de foame. Si desi, in ciuda faptuluica intreprinderea are venituri de invidiat si plateste statuluiroman redevente de 12 milioane de lei anual, din acesti bani niciun leu nu se intoarce la Borsec. Fara bani, primarul a apelat lavoluntari ca sa mai schimbe fata statiunii.
"Au venit la noi in Borsec 50 depersoane, din tara si din strainatate - spune primarul. Impreuna culocalnicii am inceput reconstructia acestei zone. Aici erau nisteizvoare de ape minerale parasite, asa mlastinos. Si am facut ominioaza. Cum vedeti, am facut un izvor de apa minerala, am facutun bazin, hai sa zicem, nu de inot, dar de spalat, tot din apaminerala. Sunt bazine mai mici de spalat, cu vestiare. Asa frumos,rustic."
O varianta care l-ar putea salvae accesarea de fonduri europene. Are si promisiuni de la ministerulTurismului ca va putea construi o noua baza de tratament, vaamenaja 3 partii de ski si va reface drumurile din statiune. Toatasperanta e in revenirea din criza si in... Elena Udrea, care i-apromis ca salveaza turismul balnear. In 10 ani spera ca Borsecul sarevina in circuitul turistic...

In final insa, vor fi trecut treidecenii devastatoare peste statiuni ca Herculane si Borsec. Sanseleca ele sa se impuna din nou in circuitul balnear european suntfoarte mici, iar drumul pana acolo pare acum imposibil. Statiuni caBad Ischl si Karlovy Vary nu au pierdut timpul. Au sesizat trendul,au investit, au construit si astazi au o singura preocupare: saatraga tot mai multi turisti. Desi detinem cele mai mari resursedin Europa in turism balnear, i-am lasat pe altii sa ne depaseascasi ne-am exclus singuri de pe piata, batandu-ne joc de tot ce avem.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO