Ziarul de Duminică

REPORTAJUL SAPTAMANII / Sportul romanesc – aur si noroi

REPORTAJUL SAPTAMANII / Sportul romanesc – aur si noroi
07.10.2009, 15:24 485
Ii admiram la televizor, ii asteptam la aeroport cand vinacasa cu medalii, ne mandrim cu ei prin strainatate si ne bucuramcand steagul si imnul nostru sunt respectate acolo - la JocurileOlimpice, la campionatele europene si mondiale. Putini stiu insa ince conditii se antreneaza sportivii nostri de performanta! O echipa"Romania te iubesc" a incercat se afle ce e in spatele momenteloremotionante de pe podium. Rezultatele investigatiei noastre? Inultimii 20 de ani, am distrus cele mai multe baze sportivemostenite dupa 1990. Nu mai avem sali, nu avem bazine, nu gasimbani pentru antrenori. Iar sportivii nostri de performanta muncescin conditii umilitoare, in timp ce autoritatile au o singurareplica: "Nu avem bani".
Costel are 21 de ani, a ajuns in top ten mondial la sarituride pe platforma de 10 metri. Impreuna cu sora lui, isi examineazaexigent sariturile de la mondialele de asta vara, de la Roma.Intors acasa, la Bucuresti, pentru Costel, apa cristalina dinbazinul olimpic… ramane o amintire frumoasa. Si-a reluatantrenamentele obisnuite, pur romanesti: la perete. "Ce fac eu aici- spune Costel - , e ca si cum ai juca fotbal si n-ai avea minge,si dupa aia te duci la concurs sau la meci si incerci sa dai gol!(...) Toata lumea rade cand le spunem ca ne antrenam intr-o sala sine ducem la concurs cu trei saptamani, o luna. Ar fi trebuit sa maantrenez 12 luni pe an, cum se antreneaza toata lumea, si poate -dac-aveam in toti acesti 10 ani de zile bazin, ca toti ceilalti,poate ma bateam pentru locul 3, loc 2... 1 poate..."
Bazine exista in Bucuresti, unul este la strandul Tineretului,in zona Herastrau - fosta baza sportiva Triumf, construita inca pevremea regelui. Acum e in paragina: a fost lasata sa se distrugaani in sir, pana in 2003, cand a fost inchiriata pe 49 de ani uneifirme private s-o administreze. Firma asta si face, nimic de zis:administratorul povesteste ca n-a reusit sa repare toate bazinele,fiindca proprietarul - baza sportiva Lia Manoliu - a ratacitplanurile retelei subterane de canalizare. A decis sa-i sacrificepe sportivii de la sarituri. In schimb, functioneaza un bazin incare se antreneaza baietii de la polo si iau lectii de inot cativacopii orfani. Asta-i tot ce-a ramas din strandul in care mai totibucurestenii invatau sa inoate si stateau la plaja. Administratorulpovesteste ca a vrut sa demoleze vechile vestiare care stau sacada, ca sa renoveze complexul, dar ca nu a obtinut autorizatie dela primarie, asa ca s-a lasat pagubas. Si, totusi, spune caafacerea este… profitabila.
Lui Costel nu-i ramane decat sa dea o raita pe la bazinulacoperit, construit in Bucuresti acum 28 de ani.
Aici, pe Costel il loveste nostalgia. El a fost ultimul care asarit de pe aceasta platforma, acum 11 ani, pe atunci era copil sivisa sa devina campion.
Umezeala si rugina au distrus totul. Costel (pe numele sauintreg Constantin Popovici, locul 8 mondial la sarituri de la 10metri) mai urca din cand in cand scarile, doar asa, ca sa nu uitecum e la inaltime: sub el, haul! Platforma e inalta de 10 metriplus adancimea bazinului, inca 6. Ca pe un bloc de 5 etaje! Candnu-l vede nimeni, Costel isi exerseaza statul in maini pe margineaprapastiei, riscandu-si viata, doar asa, de amorul artei. Desi juraca e sigur pe el, si nu are cum sa cada, nu vrem sa vedem!
Aici intelegem de ce n-are nici o sansa sa devina campion. Cubietele lui antrenamente la saltea. Costel si-a rupt cateva fibrela triceps, in furia antrenamentelor de dinaintea campionatuluimondial. Dar a meritat, spune el, fiindca a castigat locul 8.
Cand nu mai suporta buretii saltelelor, pleaca la Sibiu sau laBacau, unde se afla singurele doua bazine de sarituri din tara.Prietenul sau, Dragos Coman (locul trei mondial la natatie in2003), a fost mai norocos, a fost campion mondial la natatie!Trofeele prafuite din vitrina clubului nu mai reusesc sa-istarneasca mandria, e un om ingrijorat. E antrenor, iar meseria sadepinde de… bazin. Vara e pe sfarsite, si odata cu eaantrenamentele in aer liber. Iar bazinul acoperit… e incuiat!
Acest bazin a fost inchis la incepututl verii, pentrurenovari, nu s-a intamplat nimic, a trecut vara si se pare ca, laiarna, copiii nu se vor mai putea antrena aici, din cauza umezelii,din tavan deja se desprind bucati de tencuiala - ramane de vazutcand isi va mai aduce cineva aminte de acest bazin!
Dragos e antrenor incepator, de 6 luni, si inca viseaza sa-siantreneze copiii ca-n vest. A invatat din proprie experienta ca 15la suta dintr-o medalie sunt conditiile de antrenament.
In timp ce Dragos mai spera intr-o schimbare, Costel eresemnat: nu va fi niciodata antrenor!
In alt colt de Romanie, alt antrenor, de data aceasta cuexperienta, isi antreneaza copiii cu o imaginatie de invidiat: suntpatinatori si lucreaza la proba de viteza! Evident ca nu au gheata…daca ar avea, nu ar toci cu atata sarg sosetele tricotate debunica.
"Patinoarul nu functioneaza de circa 8 sezoane, precizeaza IonArmenciu, antrenor de patinaj viteza -, pentru noi a functionat,asa, sporadic, cand erau minus grade afara, in lunile decembrie,ianuarie, dar in ultimii ani, deloc."
Miscarea se corecteaza in oglinda. Dar pe simulator estefoarte greu, pentru ca aluneca tare si poti sa cazi foarte usor.Ritmul alunecarii se pastra pana de curand cu metronomul… care s-astricat de atata batai. Chiar si asa, Larisa a castigat anul trecutGrand Prix-ul Italiei la patinaj viteza, iar Iulia e campioananationala la role. Viseaza totusi sa ajunga la iarna la MiercureaCiuc, unde se va deschide un patinoar adevarat!
"Simulatoarele - mai spune antrenorul Ion Armenciu - le-avemdin epoca de aur, sunt niste placi de pal melaminat, cu suprafatalucioasa care, daca e unsa cu ceara, aluneca, am pus opritori ca sase opreasca dupa impingere..."
In timp ce copiii isi izbesc gleznele de opritorii inventatide domnul antrenor si-si inchipuie ca aluneca pe gheata, patinoarulde la Sibiu zace in "conservare"… pustiu si uitat de lume.Antrenorul continua:
"Nu exista vointa in primul rand! Adica nu se vrea, patinoarulasta functiona si-a fost administrat pana acum 7-8 ani, faceam sicursuri de initiere, si cu performanta, patina si publicul. Darunde nu se vrea, nu se face! Noi figuram inca la Ministerultineretului ca pationar artificial, dar asta doar pe hartie,realitatea-i alta."
Autoritatile din sport si-au cam batut joc de bazele sportivepe care le-au mostenit de pe vremea lui Ceausescu. In toata tara,zeci de complexe au fost daramate si inlocuite cu mall-uri saubirouri, zeci de terenuri de fotbal au fost transformate insupermarket-uri, iar bazele sportive care inca mai functioneazaintra incet,incet in conservare, adica in paragina.
Pe un stadion din Baia Mare, la sfarsitul anilor 70, s-a jucatmeciul FC Baia Mare - Real Madrid. Fotbalistii romani s-au antrenatatunci chiar pe acest teren, care dupa 89 a fost invadat detristete.
Salile in care romanii fac sport se dezintegreaza pe zi cetrece. De curand, la Ploiesti, nationala de baschet a Romaniei aintrat in pamant de rusine cand, intr-un meci cu Luxemburg-ul, ainceput sa ploua din tavan. Dupa o intrerupere a jocului, pentrustergerea baltii de pe teren, barbatii au pierdut meciul, iar unuldintre ei chiar si-a scrantit piciorul! Culmea, omul a venit lanationala Romaniei tocmai din America, tara baschetului, romancrescut acolo si umilit aici. Ca buni romani ce sunt,baschetbalistii nostri s-au jenat sa comenteze ploaia dinsala.
Dar sa nu generalizam! Sunt sporturi care se descurca deminune fara un leut de la stat. De exemplu fotbalul. Mai suntsporturi pe care statul pune inca pret: daca vreti sa va daticopiii la cursuri, e bine sa stiti ca atletismul, canotajul,handbalul si gimnastica primesc bugete consistente, iar sportiviinu duc lipsa de nimic! Teoretic.
Pentru 2009 s-au repartizat de la buget astfel:
1. Federatia de Atletism - 15.100.000 lei
2. Federatia de Baschet - 7.600.000
3. Federatia de Canotaj - 7.300.000
4. Federatia de Handbal - 5.700.000
5. Federatia de Gimnastica - 4.250.000
Stranie este situatia de la canotaj. Cele 8 canotoare seantreneaza pentru campionatul mondial. Nu duc lipsa de bani. Au totce le trebuie: echipament ultimul racnet, o barca de fabricratieitaliana, care a costat aproape 40 de mii de euro si ocarmace-politista.
Am asistat la antrenamentul lotului olimpic de canotaj, pelacul Snagov. Pe un catamaran in miniatura, antrenorul se rastestela ele printr-o portavoce. Pana aici, toate bune! Dar un domninfuriat peste masura de antrenamentul zgomotos de pe lac, serazbuna barbateste, cu bolidul sau, pe o biata sportiva. Certurileau devenit obisnuite in timpul antrenamentului de pe lac. Uniiproprietari de vile nu mai suporta portavocea. Altii fac valuridoar de amuzament si privesc cum sportivii lupta sa nu se scufunde.Fetele se simt incoltite, iar antrenamentul pe apele Snagovului adevenit o lupta nedreapta. Una dintre olimpice era cat pe ce sa-sidea duhul sub apa. A rasturnat cineva barca, si era sa si moara.Sportivele sunt legate-n barca, de picioare, de paloniere sitrebuie sa dai drumul la siret si dupa aia sa iesi de sub barca,pentru ca barca se rastoarna cu fundu-n sus. Iar la ultimulantrenament inainte de mondialele din august, echipa de 8 plus 1era sa ramana fara pretioasa barca de concurs.
Canotorii si cei de la caiac-canoe se lupta deja de cativa anisa obtina putin respect pe lac. Au incercat sa impuna un orar, dacan-au reusit o regula de buna convietuire cu salupele vitezomane,insa nu-i chip. Ba mai mult, acum sunt nevoiti sa ocoleasca sipontoanele ridicate in dreptul proprietatilor, construite chiar peculoarele de antrenament.
Asadar, sportul romanesc pare sa se inece incet, incet insaracie, mizerie si, mai nou,… in dispret.
Putini stiu ca in Romania exista totusi un complex sportivca-n vest: la Izvorani, chiar la o aruncatura de bat de zarva de peSnagov. Este administrat de Comitetul Olimpic Roman. Cartea devizita: toaletele impecabile. Complexul se intinde pe catevahectare, la marginea padurii Snagov. Are o sala polivalenta, cu aerconditionat, terenuri de tenis, sala de tenis - cu consum mic deenergie regenerabila - construita din lemn adus din Italia, careinca trosneste de nou ce e, hotel, bucatarie cu aparaturaultramoderna si cuptoare cu aburi pentru hrana plina de vitamine decare au atata nevoie sportivii. Sala de gimnastica, cu aparatefine, exact ca cele folosite la olimpiada de la Beijing si teren defotbal cu gazon artificial! Bijuteria complexului este bazinul deinot! Construit dupa tehnologie italiana: doar senzorii de lasosire au costat 1.500 de euro bucata, iar la subsol se ascunde ointreaga uzina - patru centrale de tratare a aerului. Nicio sansaca acest bazin sa se inabuse in umezeala, cum patesc astazi maitoate din tara. Platforma de sarituri n-are, fiindca n-a fostproiectata, dar… are sauna! Numai ca nici tipenie de inotator: devina pare sa fie tocmai Fondul Monetar International, care a blocatangajarile la stat, iar bazinul proaspat inaugurat n-are personal.De altfel, intreg complexul e in criza! Ar avea nevoie de 130 depersoane, organigrama n-are decat 52.
Deocamdata, sportivii nici nu se inghesuie sa faca aicicantonamente.
Criza financiara se reflecta si in sport, cantonamentele suntmai rare, nemaifiind bani. Pentru a supravietui, complexul oferacamere, daca sunt libere, oricui! La 50 de euro pe noapte, cu micdejun inclus. Aici au inoptat deja vedete din sport, ba chiarNicole Kidman si Armand Assante.
Teoretic, mai toti sportivii din Romania ar avea unde sa seantreneze in conditii omenesti, aici la Izvorani, doar ca preaputini ajung, pentru unii e prea scump, pentru altii prea departe,iar cei care ajung sa se antreneze aici au si ei micile lorreclamatii. De exemplu, voleibalistii de la nationala, adunati deprin tari straine, spun ca sunt bune conditiile, dar nu si podeaua,foarte dura, care le creeaza probleme la genunchi, entorse, dureride spate. Asta pentru ca taraflexul este pus direct pe ciment. Salade forta este utilata pentru fitness, pentru intretinere si nupentru atletica grea.
Deocamdata, in Romania, mai bine nu se poate!
Si, in timp ce cei mai buni voleibalisti ai Romaniei isi reiauantrenamentul pentru calificari, cele mai bune canotoare aucastigat deja medalia de aur la mondiale, micii patinatori dinSibiu isi tocesc visatori sosetele - cu gandul la o competitietelevizata, iar intr-un apartament din Bucuresti, tatal celui maibun saritor al Romaniei isi lauda fericit baiatul.
Duminica trecuta, canotoarele romance s-au intors de laCampionatul European cu doua medalii de aur. Declinul sportuluiromanesc pare, insa, de neoprit. De curand, Camelia Potec, a treiainotatoare din lume, a anuntat ca ar putea renunta la cariera:statul roman nu-i plateste antrenorul si antrenamentele din Franta.Este singura inotatoare din Romania care a adus medalii in ultimiiani.

Reportaj difuzat de Protv in emisiunea Romania, teiubesc! din 27 septembrie 2009

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO