Ziarul de Duminică

Republicare după aproape o sută de ani/ de Lidia Vianu şi C. George Săndulescu

Republicare după aproape o sută de ani/ de Lidia Vianu...

Autor: Lidia Vianu, C. George Sandulescu

19.12.2013, 23:51 54

Contemporary Literature Press, sub auspiciile următoarelor foruri: Universitatea din Bucureşti, The British Council, Institutul Cultural Român  şi Ambasada Republicii Irlanda, anunţă publicarea volumului Alexis V. Drăculea - In Retreat. Short stories. În retragere. Schiţe şi nuvele din răsboiu. Parallel Texts. Edited by Lidia Vianu & C. George Săndulescu

 

Publicăm în ajun de Crăciun 2013 un volum la a cărui traducere Editura şi masteranzii MTTLC lucrează de doi ani. 
Alexis V. Drăculea este pseudonimul lui Mihail C. Vlădescu, licenţiat în drept, strateg militar, deputat, ziarist şi scriitor care s-a născut în anul 1886 şi a murit 45 de ani mai târziu. C. George Sandulescu descrie în studiul introductiv locul scriitorului în familia Noica. 
În retragere, volum de „schiţe şi nuvele de răsboiu”, a fost publicat în anul 1918, la sfârşitul primului război mondial. Ca şi celelalte volume ale lui Vlădescu, este un text aproape necunoscut cititorului român, deşi el există în unele biblioteci mari din ţară. Contemporary Litreature Press restituie literaturii române un scriitor care merită să fie nu numai citit, dar şi tradus. Acesta este motivul pentru care povestirile sunt publicate ca texte paralele. 
Pe lângă povestirile în sine, volumul mai include o listă a contemporanilor literari ai lui Vlădescu, în dorinţa de a-l plasa în epocă. Fiind vorba de un autor despre a cărui biografie nu se ştie mai nimic, sperăm că acest început va duce la o cercetare sistematică şi o recuperare a operei lui. 
Mai importantă decât subiectul povestioarelor despre război, iubire şi avere este gândirea dramatică din spatele lor şi concentrarea lor stilistică. Dacă cititorul se gândeşte că Mihail Vlădescu s-a născut cu patru ani după James Joyce şi cu doi ani înaintea lui T.S. Eliot, va înţelege importanţa acestui Modernist încă necunoscut al literaturii române, care scrie cu forţa inovaţiei şi pasiunea experimentului.

Alexis V. Drăculea: In Retreat. În retragere, editat de Lidia Vianu & C. George Sandulescu poate fi consultat şi descărcat din acest moment la adresa de internet: 

http://editura.mttlc.ro/draculea-in-retreat.html


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO