Ziarul de Duminică

Riosenii din Oltenia

Riosenii din Oltenia
26.01.2007, 19:10 603

Cand intri in biserica Boteanu din Bucuresti si privesti peretele de apus al pronaosului, vezi portretul lui Mihail Riosanu si te poti eventual intreba de ce un Riosanu si nu un Boteanu?
Raspunsul vine prin consultarea cartii lui George D. Florescu, Din vechiul Bucuresti (1935), in care pomenea "colectia de acte Grigore A. Riosanu, a carui casa aproape centenara se afla inca si azi pe Str. Academiei colt cu Str. Wilson, (fosta a Vamei si in urma Vienei" (p. 48, nota 231).
Casa se gasea pe locul fostului Minister de Interne, devenit apoi sediul C.C. al P.C.R., in imediata apropiere a Legatiei austriece a carei cladire este inca in picioare pe strada Dem.I. Dobrescu, fosta Wilson. Casa Riosanu a fost demolata in 1940.
Lamuririle privitoare la legaturile moderne de rudenie din familia Riosanu pot veni chiar din albumul genealogic din 1911 al lui O.G. Lecca, privitor la neamurile boieresti din Principate. Mihail Riosanu era fiul paharnicului Atanasie Riosanu si al sotiei sale Zoe nascuta Isvoranu. O sora a lui Mihail Riosanu, Aristia, a fost casatorita cu Costache Boerescu, fratele lui Vasile Boerescu. Prenumele de "Aristia" provine de la matusa ei - sora mamei -, care a fost casatorita cu scriitorul Cezar Bolliac (potrivit monografiei lui Ovidiu Papadima).
Familia Riosanu - care avea mosie si conac la Izbiceni, langa varsarea Oltului in Dunare - s-a continuat prin copiii senatorului Alexandru Riosanu si ai Zoei nascuta Porumbaru. Cei doi frati Riosani s-au casatorit asadar cu doua surori Porumbaru. Fiul cel mare, Grigore Riosanu, este cel mentionat in nota de mai sus. Sora sa Aristia - din nou acest prenume de origine greaca! - a fost casatorita cu o ruda din familia Peretz, locuind intr-o casa cu un puternic parfum de vechi Bucuresti - aflata la coltul strazii Pitar Mos cu Strada C.A. Rosetti, casa care a fost din pacate de curand demolata. O alta sora, Elena, a devenit sotia unui domn Cantemir, fara legatura cu familia ilustrului carturar. O alta sora, Elisa, a fost casatorita cu Toma Djuvara, iar Alexandru Riosanu (1892-1941), ofiter cu studii la Saumur, a fost un personaj cu un anumit rol la inceputurile regimului Antonescu, in calitatea sa de subsecretar de Stat la Ministerul de Interne intre septembrie 1940 - februarie 1941. In aceasta functie a condus actiunea de reprimare a rebeliunii legionare din ianuarie 1941. In iunie - august 1941 a fost guvernator al Bucovinei. A incetat din viata in august 1941 la Cernauti, probabil in urma unei otraviri. Din casatoria sa cu Sonia Economos, s-au nascut doua fiice, Ioana (1927-1967, moarta intr-un accident de masina) si Ecaterina (d.1928), doctor in filologie germana, si un fiu, Alexandru (n.1931), stabilit la Paris. Amandoua fiicele locotenent-colonelului Alexandru Riosanu au fost necasatorite (cateva precizari genealogice privitoare la membrii recenti ai familiei Riosanu provin de la regretata Catina Riosanu).
Este demn de mentionat si faptul ca numele initial al familiei era de fapt "Raiosanu" care s-a transformat apoi in "Riosanu". Forma originara se explica prin etimologia lui: satul "Raiosii" din Oltenia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO