Ziarul de Duminică

Roma şi Sarmizegetusa în 3D/ de Radu Constantinescu

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Radu Constantinescu

28.04.2016, 23:44 90

„Turn ON the History”. Astfel este subintitulată expoziţia deschisă în această vară în sălile Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca (MNIT). Şi, vă asigur, că nu este nicio exagerare în această formulare cu parfum SF. Într-adevăr, vizitatorilor li se propune o călătorie în istorie, cu o buclă temporală de 2000 de ani, iar maşina timpului oferită de organizatori este o ingenioasă instalaţie utilizând tehnologia 3D ! Cu ajutorul ei, în anul de graţie 2016, putem vizita Roma Antică şi Ulpia Traiana Sarmizegetusa, ne putem plimba relaxaţi pe aleile celor două capitale, putem intra în edificiile lor publice, le putem cerceta pe îndelete detaliile arhitecturale, ba chiar ni se oferă şansa de a găsi şi cerceta artefacte din epocă .

„3D Roma – Sarmizegetusa. Turn ON the History” reprezintă un concept   modern de expoziţie interactivă pentru public, care prezintă elemente din cultura antichităţii clasice romane, prima manifestare internaţională de acest gen în România. Ea permite vizitatorilor să facă tururi virtuale ale unor obiective cartografiate în format 3D. Siturile oferite spre vizitare sunt Forul lui Augustus şi Forul Păcii din Roma, precum şi Templul Mare şi Praetorium Procuratoris (reşedinţa guvernatorului financiar al Daciei) din Sarmizegetusa. Ca un bonus, celor prezenţi li se oferă o simulare interactivă a cercetărilor efectuate de arheologii MNIT la Sarmizegetusa.

Aşa după cum se poate vedea din imaginea alăturată,  „maşina timpului”  nu  este dificil de condus. În esenţă, este vorba despre o interacţiune naturală între om şi computer. Nu este nevoie de periferice, nu este necesar un mouse, se folosesc doar… mâinile. Magia se declanşează în momentul când „călătorul” se poziţionează în faţa unui ecran şi cu ajutorul mâinilor  direcţionează obiectul căutărilor. Softul amplasat sub ecran (HolaBox) citeşte mişcările acestora şi proiectează imaginea în funcţie de dorinţa excursionistului. Pendulările corpului îi ghidează explorarea situ-lui  arheologic, opririle, ca şi examinarea detaliilor obiectelor „găsite“ pe parcurs. Procesul de vizitare este, de fapt, gândit ca un joc. „Călătorul” este  un mic căutător de comori , iar programul îi oferă pe parcurs informaţii, ba chiar îl ajută să ridice obiectele, să le trimită către un alt soft care le măreşte şi le întoarce, la propriu, pe toate feţele pentru a putea fi examinate în detaliu.

Unicitatea expoziţiei decurge şi din faptul că restaurarea digitală 3D a obiectelor antice este combinată cu prezentarea unor artefacte reale, de mici dimensiuni, descoperite în timpul săpăturilor la Sarmizegetusa de arheologii români. Ele sunt amplasate în sala de expoziţie în interiorul unor nişe rafinat luminate şi pot fi admirate prin... gura unor măşti, replici după originalele de la Pompei, realizate de muzeografa clujeancă Adriana Antal.

La vernisaj, doamna Carmen Ciongradi, directoarea MNIT a precizat că expoziţia s-a născut în urma unui proiect de cercetare, în colaborare cu Institutul pentru Tehnologie Aplicată Patrimoniului Cultural din Roma, care a lucrat în parteneriat pentru reconstruirea virtuală a întregului sit Colonia Dacica Sarmizegetusa, capitala Daciei romane. „Ei au adus mai multe  scenarii pe care le puteţi alege pentru a putea vizita monumentele, cum ar fi sediul guvernatorului financiar al Daciei romane, un fel de ministru de finanţe pe vremea aceea, la care noi cercetăm arheologic de doi ani şi aşa-numitul Templu Mare din Sarmizegetusa, a cărui cercetare am încheiat-o.”

La rândul său, reprezentantul Institutului pentru Tehnologie Aplicată Patrimoniului Cultural din Roma, Emanuel Demetrescu, a declarat: „Expoziţia este rodul unui proiect European derulat între 2011 şi 2014, fiind  o primă reţea virtuală a muzeelor, dezvoltată de 40 de parteneri. Am vrut să facem o relevare 3D de detaliu şi reconstrucţii fidele, aşa cum arătau aceste clădiri în Roma Antică. Nu ne dăm cu presupusul, ci avem date precise  care folosesc informaţie arheologică. Pentru realizarea imaginilor 3D s-a folosit tehnologie avansată, cum ar fi dronele, dar şi aparatura de scanare geo-magnetică.”

Modelele 3D au fost puse la dispoziţia echipei care s-a ocupat de organizarea expoziţiei de Muzeul Mercati di Traiano – Museo dei Fori Imperiali din Roma, de Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva şi de  Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei.

După cum spunea unul dintre organizatori, o astfel de expoziţie nu este un eveniment oarecare nici în alte ţări cu tradiţii în muzeografie, cum ar fi Italia şi Anglia.

Folosind tehnologii de ultimă generaţie, interactive şi captivante, dezvoltate special pentru a fi utlilizate în muzee, expoziţia constituie o punte de legătură între două naţiuni care îşi au rădăcinile comune în antichitatea clasică romană, arătând diversitatea dar şi unitatea influenţei romane în cadrul Imperiului. Organizatorii promit că reconstituirile aflate acum în muzeu reprezintă doar o avanpremieră a modului cum va arăta expoziţia la finalul proiectului, atunci când tot situl de la Sarmizegetusa va fi reconstituit 3D.

Vă invităm, aşadar, în această vară la Cluj-Napoca, la Muzeul Naţional de Istorie, într-o călătorie minunată ce deschide o poartă către mistere încă necercetate ale Daciei şi ale Imperiului Roman!

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO