Ziarul de Duminică

Romane cu avocatul din limuzină/ de Stelian Ţurlea

Romane cu avocatul din limuzină/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

20.02.2015, 00:01 125

Primul roman din seria Mickey Haller chiar aşa se numea: „Avocatul din limuzină”. Din serie s-au tradus la noi, la Editura RAO, două romane – „Avocatul din limuzină” şi „Verdictul”. Scriitorul care le-a creat se numeşte Michael Connelly, mare iubitor de Chandler în timpul studenţiei, fost ziarist specializat în subiecte legate de crime, nominalizat pentru Premiul Pulitzer, autor de romane de mare succes, multe premiate, fapt care i-a adus fel şi fel de onoruri, între care, vreme de mai bine de un an, preşedinţia asociaţiei Mystery Writers of America (cu câţiva ani în urmă, Connelly a fost şi în România, invitat la Festivalul Mystery de la Râşnov).

Avocatul care străbate imensul oraş Los Angeles într-unul dintre cele patru automobile Lincoln pe care le are închiriate, pe bancheta din spate analizând şi chiar rezolvând cazuri în tot acest timp, este unul dintre cele două personaje create de Michael Connelly în romanele sale poliţiste de succes. Un avocat foarte bun, celebru, cum a fost şi tatăl său, pasionat de meserie şi ca atare însingurat şi fără o viaţă personală fericită – de două ori căsătorit, dar divorţat, cu o fetiţă de şcoală pe care nu prea apucă s-o vadă din cauza problemelor profesionale, cu două ajutoare foarte capabile, unul dintre ei ucis pentru că a ajuns prea aproape de adevăr în investigarea unui caz. Celălalt personaj important este detectivul Hieronymus „Harry” Bosch, despre care aflăm la un moment dat că îi este frate după tată. „Avocatul din limuzină” a fost tradus în 39 de limbi, iar în 2011 a fost adaptat pentru marele ecran, cu Matthew McConaughey în rolul principal.

Fiind romane de suspans, poliţiste, nu vom insista asupra subiectelor celor două cărţi – fireşte apar criminali care au ucis, se pare cu sânge rece, avocatul se luptă să-i scape de închisoare, până la urmă reuşeşte, cu preţuri imense. Romanele acestea nu numai că au suspans, dar intriga este complexă, acţiunea este condusă cu o inegalabilă măiestrie, apar surprize la tot pasul, e aproape imposibil ca cititorul să nu fie năucit de inventivitatea autorului. Pe de altă parte, rari sunt scriitorii care îl egalează pe Connelly în ilustrarea complicatului sistem juridic american, a politicii legii, a problemelor de etică pe care le presupune implicarea de o parte sau de alta într-un proces. Dacă cineva vrea să afle cum funcţionează sistemul juridic american, cum se stabilesc termenele de judecată şi cauţiunile, cum se aleg juriile care dau verdictele şi încă multe altele trebuie să citească neapărat unul dintre aceste romane. O lectură captivantă, oricând.

 

*) Michael Connelly – Avocatul din lumuzină; Verdictul, traducere de Corina Lungu. Editura RAO

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO