Ziarul de Duminică

Români la Festivalul filmului de la Cannes/ de Ziarul de duminică

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

05.05.2016, 23:58 42

Pentru prima dată, în istoria de şapte decenii a Festivalului de Film de la Cannes, în competiţia principală au fost selecţionate două filme româneşti, intrând astfel în cursa pentru prestigiosul trofeu Palme d’Or. Este vorba de lungmetrajele „Sierra Nevada” de Cristi Puiu şi „Bacalaureat” de Cristian Mungiu. De asemenea, filmul „Câini”, debutul în lungmetraj al lui Bogdan Mirică, va avea premiera mondială în secţiunea competiţională „Un Certain Regard” a Festivalului de pe Croazetă. În tot programul Festivalului, cinematografia românească este reprezentată prin cinci titluri având şanse la premii, în secţiunile rezervate scurtmetrajelor au intrat alte două producţii autohtone.

Cea de-a 69-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc între 11 şi 22 mai. Juriul Festivalului de Film de la Cannes va fi prezidat în 2016 de regizorul, scenaristul şi producătorul australian George Miller.

„Regizorul rebel şi nonconformist, românul Cristi Puiu ne-a revelat un film problematic şi inteligent în 2010, un thriller de trei ore, «Aurora» şi suntem extrem de entuziasmaţi că revine cu filmul «Sierra Nevada» în «sfada» de la Cannes. În vreme ce «Aurora» era ultaeconomic în ceea ce priveşte dialogul, noul film, prin contrast, se ţese în jurul unei familii care se adună la parastasul unui bătrân venerabil care a murit recent, iar întâlnirea în circumstanţele astea generează vorbă, logoree, zumzet. Toată lumea din familie vorbeşte în film”, se spune în publicaţia Little White Lies, referitor la filmul „Sierra Nevada”.

În ce-l priveşte, regizorul Cristian Mungiu a declarat pentru publicaţia „Screen Daily” că noul său film, „Bacalaureat” va vorbi despre compromis şi implicaţiile rolului de părinte. Noua producţie este legată şi de perioada actuală pe care o  traversează cineastul român. „Este o poveste care se referă la momentul în care mă aflu acum în viaţă. Vorbeşte despre compromis, rolul de părinte şi copii şi înţelegerea relaţiei dintre ceea ce le spui copiilor şi ceea ce văd ei că faci tu. (Povestea, n.r.) are loc în România, din nou. Oamenii mă întreabă mereu dacă am de gând să fac un film în limba engleză, dar eu vreau să fac proiecte personale despre lucruri pe care le cunosc”, a mai spus regizorul.

Pentru prima dată, filmul va avea ca personaj principal un bărbat, spre deosebire de lungmetrajul premiat cu Palme d'Or „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, în 2007, care prezintă o femeie ce îşi ajută o prietenă să facă un avort, în perioada comunistă, când era considerat ilegal, dar şi de pelicula „După dealuri”, care se petrece într-o mânăstire.

Lungmetrajul „Câini”, de Bogdan Mirică, a fost ales în secţiunea Un Certain Regard, care face parte din selecţia oficială a Festivalului de la Cannes, având loc în paralel cu competiţia oficială. Secţiunea a fost introdusă în 1978, de fostul preşedinte al Festivalului de la Cannes Gilles Jacob. În fiecare an, secţiunea Un Certain Regard prezintă o serie de filme cu viziuni şi stiluri diverse, originale şi diferite, care caută recunoaştere internaţională. Drama-thriller „Câini”, debutul în lungmetraj al regizorului Bogdan Mirică, cu Dragoş Bucur, Vlad Ivanov şi Gheorghe Visu în distribuţie, se petrece în România rurală, în apropierea graniţei cu Ucraina şi spune povestea lui Roman, un tânăr de la oraş, care ajunge într-un sat izolat, unde are de gând să vândă pământul moştenit de la bunicul său care a murit cu câteva luni în urmă. În timp ce face demersurile pentru vânzarea moşiei, Roman devine martorul unor evenimente bizare şi o senzaţie generală de ameninţare pluteşte în aer.

„Am început sa scriu la acest film acum vreo patru ani - a stat, a gestat în mine, l-am scris, l-am transformat, l-am stilizat. Când scriu, îmi place să las scenariul să dicteze propriul lui ritm. Bineînteles că, în cazul de faţă, dincolo de scris, a fost vorba şi de timpul necesar finanţării. Locurile pe care le-am gasit pentru filmare sunt extensia geografică a unor psihologii malformate, lipsite de emoţie şi umanitate”, a mai spus regizorul şi scenaristul Bogdan Mirică.

Bogdan Mirică a profesat ca jurnalist, scriitor şi director de creaţie, până în 2005, când a plecat la Londra, unde a studiat scenaristica la Universitatea Westminster, timp în care a participat şi la diferite ateliere de regie susţinute, printre alţii, de Martin Scorsese, Ken Loach şi Paul Verhoeven.

Scurtmetrajul „4:15 p.m. sfârşitul lumii”, regizat de Cătălin Rotaru şi Gabi Virginia Sarga a fost selecţionat în competiţia oficială de scurmetraje la Festivalul de la Cannes 2016, în timp ce filmul „Toate fluviile curg în mare”, regizat de Alexandru Badea intră în secţiunea Cinéfondation. Selecţia Cinéfondation include 15 filme de scurt şi mediumetraj produse în cadrul şcolilor de film din lumea întreagă. Trei dintre filmele din secţiunea Cinéfondation vor fi premiate la sfârşitul festivalului. Trofeul „Palme d'or” pentru scurtmetraj, la ediţia din acest an a Festivalului de la Cannes, va fi înmânat de preşedintele juriului de la secţiunile de scurtmetraj, regizoarea japoneză multipremiată la Cannes, Naomi Kawase, la ceremonia oficială a celei de-a 69-a ediţii a Festivalului de la Cannes. Gala de decernare a premiilor se va desfăşura pe 22 mai.

De asemenea, La Cannes va fi prezentat şi filmul „Toni Edermann”, regizat de Maren Ade, coprodus de Ada Solomon (o coproducţie Germania-Austria-România), cu Vlad Ivanov şi Alexandru Papadopol. Lungmetrajul spune povestea unui tată ce programează o vizită neaşteptată fiicei sale care lucrează în România, în Bucureşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO