Ziarul de Duminică

Romantici şi virtuozi/ de Ziarul de duminică

Romantici şi virtuozi/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

10.12.2015, 23:48 41

Continuăm seria de articole de prezentare a unor CD-uri publicate de Casa Radio cu înregistrări extraordinare, mai noi sau mai vechi.

 

Pianul călător
Horia Mihail – Romantic

În 2011, când porneam împreună cu Horia Mihail pe primul drum al Pianului călător eram foarte atenţi să nu ne îndepărtăm de la ideea de la care plecasem, pe urmele lui Franz Liszt, plimbând un pian de concert pus la dispoziţie de Radio România dintr-un oraş în altul şi lăsându-l an după an la Mediaş, Sânnicolau Mare, Tulcea, Roman şi, acum, la Deva.

De atunci am parcurs mai mulţi „ani de pelerinaj”, am trecut prin lumea temelor cu variaţiuni, a lui Beethoven şi a lui Mozart, pentru a plonja în 2015 în cel mai profund şi incontestabil romantism, cu Brahms şi Schumann.
Brahms, cu rigoarea lui ce merge în paralel cu o libertate şi o inventivitate ritmică înnoitoare, rămâne – în special în scriitura pianistică – veşnicul îndrăgostit de Clara Schumann cea care îi va fi inaccesibilă toată viaţa.
Schumann, cu o creaţie ce a evoluat doar pe planul interiorităţii, al pasiunii, al poeziei, caută a revela prin sunete adevărata natură şi menirea secretă a lucrurilor, rămânând în istorie ca un romantic în cel mai deplin sens al cuvântului.
Horia Mihail porneşte într-o nouă călătorie pe drumul pianistului de cursă lungă, încercând să demonstreze că romantismul poate avea nuanţe foarte diferite şi poate însemna pentru fiecare dintre noi cu totul altceva. Cei doi mari creatori ai repertoriului pianistic pe care i-a ales pentru acest CD îi oferă şansa de a genera în cei care îl ascultă o nesfârşită paletă de emoţii.
Trebuie doar să uitaţi că în afara sălii de concert şi în tumultul secolului XXI pragmatismul domneşte fără drept de apel şi, indiferent de vârsta pe care o aveţi, să vă lăsaţi inundaţi de culorile romantismului, care se pare că vor supravieţui atâta timp cât nu vom ajunge să vedem lumea în alb şi negru.
(Extras din prezentarea realizată de muzicologul Oltea Şerban-Pârâu)

Virtuosity and Passion
Răzvan Stoica – vioară, Andreea Stoica – pian

Răzvan Stoica, primul român câştigător al Concursului New Talent, la ediţia Bratislava 2013 – competiţie înfiinţată în urmă cu 40 de ani de Yehudi Menuhin şi desfăşurată sub auspiciile Uniunii Europene de Radio –, este un talent special; are  o tehnică strălucitoare şi o siguranţă a stăpânirii instrumentului rezervată doar celor aleşi. Desigur, i se potriveşte în primul rând repertoriul de virtuozitate; în acelaşi timp, însă, este extrem de sensibil şi ştie să descopere noul chiar şi în partituri atât de des cântate, cum este Balada de Ciprian Porumbescu. Şi, mai ales, este foarte iubit de public; el reuşeşte să găsească o cale de comunicare cu fiecare ascultător şi acesta este unul dintre cele mai importante aspecte din personalitatea unui artist.

Acest disc al Editurii Casa Radio strânge un mănunchi de piese celebre din repertoriul violonistic care exploatează atât virtuozitatea cât şi lirismul. Numeric mai multe sunt lucrările de virtuozitate, majoritatea scrise de compozitori-violonişti care au activat la finalul secolului al XIX-lea – începutul secolului XX:  Sarasate, Kreisler, Wieniawski, Ysaÿe. Rar abordată de violoniştii români este lucrarea estonianului Arvo Pärt, compozitorul contemporan atât de des interpretat la nivel mondial în zilele noastre, al cărui stil minimalist rămâne emblematic; de aceea, faptul că Răzvan Stoica a înregistrat-o pe acest disc este un gest de salutat. Preferata mea de pe acest album rămâne Tzigane de Maurice Ravel, pe care atât de rar am avut ocazia să o ascult într-o interpretare autentică, cu acel rubato specific bine dozat.
Acesta este un disc pe care-l recomand oricui – şi celor care caută excelenţa în interpretare, şi celor care vor, pur şi simplu, să se apropie de muzica clasică, şi celor care vor să facă un cadou inspirat unor prieteni din străinătate.
(Extrase din prezentarea realizată de muzicologul Cristina Comandaşu)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO