Ziarul de Duminică

S-a dus eticheta!

09.07.2003, 00:00 19



Buna-cuviinta s-a dus pe apa sambetei. Dintr-o fecioara sfielnica, ea a devenit, mai ales sub egalitarismul comunist, o strabunica uitata de mult. Asa as rezuma marturisirea descurajata a unui batran care apucase si alte vremuri si care imi semnala disparitia lenta dar iremediabila a unor gesturi de minima politete, ce fac sarea si piperul civilizatiei.



Graba, necunoasterea, tavalugul uniformizant al secerii si ciocanului au dus la evaporarea unor norme de eticheta "burgheza" altadata aproape batute in cuie. Multe lucruri au intrat in desuetudine, de la simplul "Buna ziua", cu raspunsul obligatoriu, la primirea in tinuta decenta si in picioare, in casa sau in propriul birou, a unor oaspeti. Cine mai stie astazi ca nu trebuie sa treci printre doi oameni aflati in plina conversatie pe strada sau pe un culoar? Ca un om mai tanar nu trebuie sa intinda primul mana altuia mai in varsta? Ca, dupa o invitatie la masa ori la o aniversare, se cuvine sa dai un telefon de multumire?



Zilele trecute, ma aflam intr-un tramvai nu foarte aglomerat, traversand Capitala. Lumea respira cu greu si fiecare incerca sa se fereasca pe cat era cu putinta de contactul direct, nu tocmai placut, cu trupurile nadusite de alaturi. La un moment dat, un domn de cel mult 60 de ani apostrofeaza o cucoana care il lovea, se pare, repetat dar involutar, cu geanta in cap. Barbatul sta jos, iar femeia, trecuta si ea de 40 de ani, se tinea de bara cum putea, sustinandu-si bagajul. Omului nu numai ca nu-i trecuse prin cap sa-i ofere locul, dar ii si reprosa pe un ton artagos ca-i incalca spatiul vital.



Sunt scene pe care cu greu le-ai fi putut intalni in "interbelic". Existau chiar unele... excese. Mai acum trei decenii, nu mai stiu cine imi povestea cum G. Calinescu, aflat in tramvai impreuna cu jumatatea sa, "incomparabila Alice Vera", s-a intalnit cu sotia lui Tudor Vianu. Dupa un schimb de saluturi amabile, divinul critic, asezat alaturi de consoarta pe bancheta, a realizat ca ceva nu e in regula: "Ia scoala, madam Calinescu, nu vezi ca doamna Vianu sta in picioare?"



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO