Ziarul de Duminică

Şahul puterii se joacă în Rusia/ de Elisabeta Lăsconi

Şahul puterii se joacă în Rusia/ de Elisabeta Lăsconi

Autor: Elisabeta Lasconi

09.05.2014, 00:15 303

Căutarea unui joc de şah de-a lungul secolelor şi continentelor – iată subiectul romanului Focul,  care duce înainte şi înapoi aventura senzaţională din bestsellerul Opt, debutul lui Katherine Neville, o personalitate ieşită din comun, care a trecut parcă în piruete de la un domeniu la altul (informatică, petrol, finanţe), de la o artă la alta, de fiecare dată uimind prin înnoirile aduse. Scrisul pare să fie prima pasiune, descoperită încă din copilărie, iar cele patru romane publicate până acum reflectă acelaşi orizont vast al cunoaşterii probat profesional, de la şah la istorie, de la tradiţiile esoterice la secretele revoluţiilor.

Jocul de şah dăruit de arabi lui Carol cel Mare îşi arată foarte repede forţa magică, se naşte legenda că posesorul lui ajunge stăpânul lumii, de aici începe periplul pieselor, iniţial păstrate într-o mănăstire din Pirinei, apoi împrăştiate în alte locuri. Făuritorii de istorie sunt atinşi de magia jocului (de la Talleyrand la Ecaterina cea Mare, la Napoleon Bonaparte), căci piesele de şah nasc ambiţii imense, luptele rareori făţişe continuă în secolul al XX-lea, cu alţi jucători străluciţi – o tânără americancă şi un rus. În Focul, totul reîncepe, în miezul vârtejului se află Alexandra, fiica lor.

Catherine Velis şi Alexander Solarin au încercat zadarnic s-o ţină pe fată departe de şah, jocul îi duce pe tată şi fiică în Rusia, de aici încep misterele: partida pierdută de fetiţă, moartea tatălui, retragerea mamei în Colorado. Şi reapare balansul între două timpuri, din primii ani ai secolului XXI cu întâmplări ce ţin de tradiţia şamanică încă vie în Siberia, la primele decenii ale secolului al XIX-lea, apar ca personaje două personalităţi de la capetele Europei, Lord Byron şi Ali Paşa din Ianina, legaţi prin iubirea pentru aceeaşi femeie, frumoasa Vassiliki, împărţind grijile pentru aceeaşi fiică.    

Cele mai interesante părţi ale romanului ţin de o experienţă de întoarcere din moarte a lui Solarin prin puterea de a tămădui a femeilor şaman, de practicile iniţiatice disimulate în faimoasa bucătărie bască şi în aprinderea cuptorului la care este supusă Xie (sau Alexandra). Romanul propune şi câteva repere ale unei geografii sacre, fie ferma din Colorado unde locuieşte Catherine Velis, fie chiar oraşul Washington.

Tensiunea şi răsturnările de situaţie se combină cu un fel de bal mascat care transformă lumea personajelor într-o tablă de şah. Fiecare trebuie să afle ce rol are pe eşichier, de aici vin confuzii şi încurcături. Decriptarea simbolurilor şi tâlcul poveştilor formează caruselul esoteric al cărţii, cititorul le descoperă împreună cu personajele. Află astfel despre mişcarea Paleh din anii 30 din Rusia, care codifica în picturi mesaje secrete, inaccesibile cenzorilor, dar uşor de înţeles de către ţăranii analfabeţi, sau despre cunoaşterea concentrată de Al-Jabir în piesele jocului de şah, taine ale numerelor sacre.

Ca şi Opt, romanul Focul este un labirint al secretelor istoriei, dezvăluind ce ascunde mişcarea Carbonarilor, numiţi Aprinzătorii de cărbuni, ca şi ale diferitelor religii şi credinţe, cum reiese din legătura dintre cenuşă, ospăţ şi foc. Erudiţia autoarei este copleşitoare, pătrunzând în zone de cunoaştere magică şi mistică înconjurate de tăcere, cum este Bagdadul şi tradiţia sufită, ori chiar necuprinsa Rusie, cu şamanii şi practicile lor de tămăduire a sufletului şi a trupului, în alchimie. Cele trei părţi ale romanului au ca titluri cele trei etape de obţinere a Pietrei Filosofale: Nigredo, Albedo şi Rubedo.

Între Opt, apărut în 1988, şi Focul din 2008, cititorii au avut de aşteptat 20 de ani. Dar scriitoarea mai are două romane foarte interesante, Risc calculat, care avertizează asupra jocurilor financiare şi a manipulării posibile în marile bănci, care se întoarce şi la povestea familiei Rotschild şi a întemeierii marilor bănci, şi Cercul magic, propunând altă călătorie în meandrele timpului, inclusiv în Germania lui Hitler. Ele merită cât mai repede traduse, căci Katherine Neville îşi are şi la noi publicul ei care aşteaptă. 

 

Katherine Neville, Focul, traducere din limba engleză – Lingua Conexion, Editura Rao, 2013, 544 pag.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO