Ziarul de Duminică

Şase artişti români la Pavilionul României de la EXPO Milano/ de Ziarul de duminică

Cristina Lefter, Brâncuşi

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

02.07.2015, 23:53 627

Cristina Lefter, Călina Lefter, Nelu Pascu, Lavinia Rotocol, Tudor Ondagiu, Leonard Regazzo sunt cu toţii artişi români, care trăiesc de un deceniu sau chiar două în Italia. Apreciaţi, fiecare cu importante participări personale sau de grup, vor reprezenta România la EXPO 2015 prin intermediul operelor lor, create special pentru acest eveniment. 

Mai puţin cunoscuţi publicului din România, ei transmit însă prin arta lor, cultura proprie şi identitatea culturală – cum afirmă Tatiana Martynova – curatoarea expoziţiei, a cărei inaugurare  a avut loc la 1 iulie, la Pavilionul României. 

Suntem la Pavilionul României la EXPO 2015, în mijlocul unui tipic sat românesc „ascuns” şi „regăsit” în capitala italiană a artei contemporane – scrie Tatiana Martynova în comunicatul  expoziţiei de pictură. În acest aparent antagonism, de arhaic şi modern, ne găsim în faţa unor opere de artă, într-un parcurs artistic care prezintă pasiune, energie şi contemplaţie. 

Într-o continuă devenire artistică, cei şase pictori şi artişti de origine română, reîmpletesc propria identitate culturală, prin omagierea unor mari personalităţi ale culturii române. Deşi diferiţi fiecare ca stil, tehnică, singurul element care îi uneşte este culoarea – consideră curatoarea expoziţiei.

Prin tablourile pe care le expune artista Cristina Lefter aduce un omagiu marelui sculptor roman Constantin Brâncuşi şi Mariei Tănase, aceasta din urmă reprezentând România la Expoziţia Universală de la Paris din 1937, una dintre expoziţiile de amploare ale României în perioada interbelică.

Pentru toti cei interesaţi CATALOGUL Expoziţiei se va găsi la Pavilionul României, pe tot timpul evenimentului. Expoziţia se va închide pe 7 iulie 2015. 

Proiectul artistic face parte din seria evenimentelor culturale şi artistice propuse de Centrul Cultural Italo Român din Milano în cadrul Expo Milano. Primul eveniment s-a desfăşurat pe 7 iunie 2015 şi a reunit un grup de copii români premiaţi în cadrul Concursului Internaţional de Poezie Giovani e Poesia într-un recital de Muzică şi Poezie cu participarea naistei Mariana Preda.

Al doilea eveniment s-a desfăşurat la 27 iunie şi l-a avut ca invitat pe renumitul medic Gheorghe Cerin. Medic primar chirurg cardiolog – cu o conferinţă dedicată Temei EXPO legată de  alimentaţia sănătoasă. O conferinţă realizată în colaborare cu Clinica San Gaudenzio din Novara şi Fundaţia Cardioteam.

Cu prezenţa artiştilor români, pictori, muzicieni, personalităţi din lumea ştiinţifică, Centrul Cultural Italo Român a dorit să pună în evidenţă potenţialul bogat artistic şi cultural al românilor din Peninsulă, să reînnoade în mod simbloc legătura acestora cu Ţara de proveninenţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO