Ziarul de Duminică

Scarlat Lambrino, un arheolog român în Portugalia/ de Daniel Nicolescu

Scarlat Lambrino, un arheolog român în Portugalia/ de...

Autor: Daniel Nicolescu

29.10.2015, 23:59 151

Institutul Cultural Român de la Lisabona va organiza vineri, 30 octombrie, la Muzeul Naţional de Arheologie din Lisabona, între orele 17.00-20.00, un eveniment dedicat lui Scarlat Lambrino, ilustru reprezentant al arheologiei române şi portugheze.

Cu această ocazie va fi inaugurată expoziţia fotodocumentară Histria în diverse etape de cercetare, prezentată de către Irina Nastasi, muzeograf la Muzeul Naţional de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa şi vor fi susţinute prelegeri de către specialişti români şi portughezi, pe tema cercetărilor arheologice conduse de Scarlat Lambrino. Evenimentul se va încheia cu un concert de muzică clasică, în interpretarea sopranei Alexandra Bernardo şi a pianistului Bernardo Marques, cu piese din Brediceanu, Enescu, Donizetti şi Bellini.

Aşa cum remarca Mihai Sorin Rădulescu, într-un excelent articol din România Literară (nr 1/ 2009), „a observa că învăţatul român a îmbinat hărnicia cu erudiţia ţine de domeniul evidenţei. Anii portughezi i-au fost benefici din punct de vedere profesional şi, spre deosebire de mulţi alţi compatrioţi – care adesea însă nu au recunoscut şi nu recunosc acest fapt –, exilul nu a fost echivalent cu declasarea şi cu ratarea”.

Această „ospitalitate ştiinţifică” portugheză, manifestată ca deschidere naturală către ceilalţi, dar şi ca expresie a unei tenace curiozităţi în raport de particularităţile culturale ale altor popoare, l-a vizat nu doar pe Scarlat Lambrino, ci şi, în decursul timpului, pe Victor Buescu, N.I. Herescu sau Mircea Eliade.

ICR Lisabona a izbutit, în cei 9 ani de activitate, să ţină seamă de generozitatea acestei oferte şi să realizeze numeroase parteneriate pe tărâm ştiinţific. Printre colaboratorii săi importanţi din capitala lusitană stă, la loc de cinste, Muzeul Naţional de Arheologie, cu care, acum, ICRL se află la a cincea acţiune comună, probabil cea mai semnificativă prin amploare şi reverberaţii culturale. Comemorarea lui Scarlat Lambrino, organizată împreună cu MNA într-un evantai de evenimente doreşte nu doar să evoce o strălucită figură a cercetării arheologice româneşti şi portugheze, ci şi să deschidă şirul unor evenimente care vor avea drept protagonişti personalităţi care s-au ilustrat la nivel de excelenţă în cultura ambelor ţări.

 

Scarlat Lambrino s-a format la Sorbona ca istoric şi epigrafist unde şi-a luat doctoratul în anul 1927. S-a aflat printre membrii Şcolii Române din Franţa de la Fontenay-aux-Roses, a avut o activitate rodnică de aproape 20 de ani desfăşurată la Universitatea din Bucureşti. A fost şef de săpături pe şantierul arheologic de la Histria şi director al Muzeului Naţional de Arheologie, după care a fost numit director al Accademia di Romania din Roma. În 1947, autorităţile comuniste de la Bucureşti au închis Accademia di Romania. La solicitarea Universităţii din Lisabona, profesorul Scarlat Lambrino a plecat la catedra de epigrafie de acolo, unde şi-a continuat şi încheiat cariera. Scarlat Lambrino a jucat un important rol în cunoaşterea istoriei antice a Portugaliei. Dovadă în acest sens stau cele 28 de scrieri ale sale, păstrate în Biblioteca Naţională a Portugaliei de la Lisabona. Printre altele, a colaborat la principalele reviste de specialitate portugheze: Arqueólogo Português, Revista da Faculdade de Letras de Lisboa, Bulletin des Études Portugaises.

 

Programul prelegerilor va fi următorul:

Intelectuali români în Portugalia în a doua jumătate a secolului XX – António Carvalho, directorul Muzeului Naţional de Arheologie din Lisabona;

O amintire de familie: Scarlat Lambrino – Helena Carvalhão Buescu, Prof. Doctor la Facultatea de Litere a Universităţii din Lisabona;

Pe urmele lui Scarlat Lambrino: Histria, un punct de referinţă în Arheologia Românescă – Irina Nastasi, muzeograf la Muzeul Naţional de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa;

Scarlat Lambrino şi evoluţia Epigrafiei Latine în Portugalia – Amílcar Guerra, Prof. Doctor la UNIARQ şi la Facultatea de Litere a Universităţii din Lisabona.

 

Expoziţia fotodocumentară Histria în diverse etape de cercetare va fi inaugurată pe 30 octombrie printr-o vizită ghidată realizată în limba engleză de muzeograf Irina Nastasi şi va rămâne în Salão Nobre al MNArq din Lisabona până la sfârşitul anului 2015.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO