Ziarul de Duminică

Scotch/ de Alexandru Ciolan

Scotch/ de Alexandru Ciolan
28.04.2011, 23:28 167

Spre deosebire de sinonimele sale Scottish şiScots, adjectivul Scotch este în engleza insulară untermen peiorativ. Singurele substantive pe care le poate însoţifără a trezi mânia unui scoţian sunt cele care denumesc băuturi(Scotch whisky) sau mâncăruri (Scotch pie - "plăcintăscoţiană", Scotch eggs - "ouă scoţiene"). Şi totuşi, cu bunăştiinţă, Scotch a fost ales drept brand al firmei 3M.

3M vine de la Minnesota Mining and Manufacturing,numele sub care a fost lansată compania, în zorii secolului XX, şia funcţionat până de curând (2002). Emblemă a succesului în afaceriprin inovaţie (sute de brevete înregistrate anual), compania 3M alansat de-a lungul istoriei sale mai multe produse care fac dinviaţa de toate zilele una occidentală, deosebind-o de cea africană:banda adezivă, bileţelele post-it, ţesătura thinsulate, buretele debucătărie, banda de magnetofon, caseta audio şi multe altele.

La începutul anilor '20, când Richard Drew (1899-1980, foto 2)s-a angajat la 3M ca ajutor de laborant, firma nu producea decâtglaspapir pentru atelierele auto. Moda deceniului nebun cerea caautomobilele să aibă caroseria în două culori (vezi foto 1), iarcoşmarul vopsitorilor erau zonele de întâlnire (sau de separare) acelor două culori, care trebuia să fie strict delimitate, să nuintre una peste cealaltă. Pentru a obţine aceasta se acoperea cubandă adezivă zona adiacentă corespunzătoare celeilalte culori, seaplica vopseaua şi, după îndepărtarea fâşiei de mascat (procedeuleste folosit şi în zilele noastre), linia de demarcare a culorilorar fi trebuit să fie clar trasată.

Banda folosită pe atunci fiind însă prea adezivă, de cele maimulte ori se dezlipea cu tot cu vopseaua de sub ea. Drew şi-apropus să rezolve problema, realizând o bandă care să poată fiîndepărtată cu uşurinţă. În 1925, după doi ani de cercetări înlaboratorul de la 3M în care lucra, Drew a fost în măsură săprezinte o bandă de hârtie de 6 centimetri lăţime cu adeziv pespate. Pentru a permite dezlipirea fără probleme, adezivul eraaplicat doar pe marginile fâşiei de hârtie, nu şi pe mijloc.Legenda spune că la prima demonstraţie banda, prea puţinlipicioasă, s-ar fi desprins de pe caroserie, provocând mâniavopsitorului, care ar fi strigat la Drew: "Du banda asta înapoi lazgârciţii tăi de şefi scoţieni (Scotch) şi spune-le să punămai mult adeziv".

Reacţia i-a plăcut atât de mult lui Drew, încâtScotch a devenit brandul sub care a fost comercializată deatunci banda adezivă.

Următorul pas spre ceea ce este astăzi banda de Scotch a fostfăcut de Drew în 1930, când a realizat prima bandă adezivătransparentă (folosind drept suport noul produs al firmei Du Pont,celofanul). În anul lansării, vânzările de bandă Scotch s-auridicat la 33 de dolari. Producătorii se gândeau că va fi folosităîn bănci şi biblioteci la lipirea bancnotelor şi a paginilor decarte, dar văzând că salariaţii din aceste instituţii o foloseau înmult mai multe scopuri, s-a luat decizia de a o vinde publiculuilarg. Astfel a început cariera glorioasă a benzii adezive care, sespune, a fost în timpul Marii Crize o adevărată binecuvântarepentru gospodinele americane, nevoite să prelungească, prin lipire,viaţa obiectelor casnice. Şi brutarii şi măcelarii, care îşi livrauprodusele în ambalaje impermeabile de celofan, au fost fericiţi căputeau închide ermetic, cu Scotch, pungile. În timpul celui de-alDoilea Război Mondial, armata americană a folosit banda adezivăpentru a securiza şi eticheta expedierile către front.

Astăzi, conform datelor oferite de firma producătoare, secomercializează 900 de varietăţi de bandă de Scotch, produse înpeste 9 milioane de km anual, suficient pentru a ocoli Pământul de235 de ori.

Richard Drew, decedat în 1980, nu a apucat să vadă rezultateleunui sondaj din 1985, care arăta că 46% dintre americani socot căviaţa lor ar fi fost mult mai complicată fără banda de Scotch.

Dar nu numai omul de rând poate conta pe banda adezivă ca săiasă din încurcătură, în situaţii de urgenţă se apelează la Scotchchiar şi la nivelul cel mai înalt: "Dom' colonel a lipit cu ciungă,scotch şi superglue covorul pe care urma să calce primul ministru"(Naţ. 1 X 98 p. 3). Apolitică, situată deasupra credinţei şinecredinţei, banda de Scotch este prima soluţie la care se gândescnu doar serviciile de protecţie şi pază, ci şi lideri de partidedin opoziţie, obligaţi de doctrina creştin-democrată la teatralegesturi de evlavie: "Becali însuşi a participat la operaţiunea delipire a crucifixului cu scotch, dar încercarea a eşuat. Aşa că apornit pe holul hotelului, cerând să i se aducă ceva mai rezistent,eventual nişte cuie" (Ziarul de Iaşi 17 IV 06). Scotch-ul, cât arfi el de scotch, nu e, totuşi, cui!

Exemplificări şi datări pentru sensurile şi cuvintele noi dinacest articol veţi găsi în ediţia a treia a DCR (Dicţionarul deCuvinte Recente), aflat în pregătire la Editura Logos.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO