Ziarul de Duminică

Sculpturi de fier, oţel şi inox la Pavia/ de Ziarul de duminică

„Echinocţiu de primăvară”

„Echinocţiu de primăvară”

Autor: Ziarul de Duminica

05.09.2013, 23:49 107

De ieri, 5 septembrie, artista Daniela Nenciulescu expune la Castello Visconteo din Pavia, în cadrul Secţiunii Romanice Musei Civici, unul din cele mai prestigioase şi vechi lăcaşuri de cultură şi artă ale Regiunii. Daniela Nenciulescu, născută la Bucureşti în 1952, rezidentă în Italia din 1968, cu un bogat palmers artistic în Italia, însemnând numeroase expoziţii personale sau colective, în importante spaţii publice de artă italiene, a inaugurat o nouă expoziţie personală de sculptură cu titlul: „Cosi puri, cosi corroti”.

Expoziţia este organizată de Musei Civici, Comune di Pavia, Departamentul Cultură al Primăriei, cu patronajul Consulatului General al României la Milano, având colaborarea Fundaţiei Memoria din Bucureşti, a Centrului Cultural Italo-Român din Milano şi a editurii Rediviva.

Sculpturi de fier, oţel sau inox dialoghează cu trecutul milenar al urmelor romanice ale acestei zone într-o frumoasă simbioză cu trecutul istoric, lucrări care convieţuiesc armonios alături de vestigiile romane din cadrul Muzeului – scrie curatoarea expoziţiei Ana Comino, care de mai mulţi ani alacătuieşte textele de prezentare ale artistei de origine română. Expoziţia prezintă recentele lucrări ale artistei care însumează o bogată selecţie de sculpturi de mici şi medii dimensiuni ( dar şi mari instalaţii).

„...Uneori există o istorie gata trasată, scrisă de alţii şi însuşită în mod total inconştient, care te urmăreşte şi te însoţeşte. Răsare direct prin cuvinte, în referiri, până în ziua când, dintr-o simplă întâmplare, totul devine clar. Aşa s-au petrecut lucrurile cu Daniela Nenciulescu, sculptoriţă româncă, italiancă prin adopţie, care şi-a contopit viaţa şi arta, modelând-o pe cea de a doua conform unor opţiuniexistenţiale pe care le-a împlinit din motive etice, de supravieţuire, de echilibru. (Ana Comino, „Artista Daniela Nenciulescu”, în „Repere culturale româneşti în Italia. Annuario del Centro Culturale Italo Romeno”, Milano 2012).

Expozţia, care va rămâne deschisă până pe data de 20 octombrie 2013, dispune şi de un catalog apărut la editura Rediviva, în cadrul colecţiei Arta e Vita, care prezintă în imagini însoţite de texte lucrări ale artistei Daniela Nenciulescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO