Ziarul de Duminică

Scurt, scurt, foarte scurt !/ de Radu Constantinescu

Scurt, scurt, foarte scurt !/ de Radu  Constantinescu

Autor: Radu Constantinescu

11.06.2015, 23:47 40

La acest sfârşit de săptămână, publicul cinefil este aşteptat la un eveniment artistic inedit: Festivalul internaţional de film „Tres Court”, care are loc simultan în 30 de ţări de pe 5 continente şi în peste 100 de oraşe, din care 20 în România. Filmele „Tres Court” au ca punct comun durata limitată (cel mult trei minute) şi abordarea unei perspective panoramice asupra societăţii contemporane şi a evenimentelor din jurul nostru.

Mult timp considerat o primă încercare înainte de a face un film de lung metraj, foarte scurt metrajul s-a consacrat în sfârşit ca gen de sine stătător, deoarece permite cele mai inovatoare şi mai spectaculoase experimente: cu un buget accesibil şi un timp de realizare scurt, el oferă o mare libertate de creaţie regizorilor, profesionişti sau amatori. Venind din lumea întreagă, filmele competiţiei internaţionale sunt alese din peste 3.000 de foarte scurt metraje trimise de creatorii lor. Programul este construit de echipa festivalului şi supus aprobării unui juriu de profesionişti care decernează premiul Competiţiei Internaţionale. Acelaşi sistem se aplică şi competiţiei româneşti, cu un juriu special care decernează premiul naţional şi, special anul acesta, Premiul Capitalei Europene de Tineret Cluj 2015.

 

Ocolul lumii din scaunul de cinema

Cele 43 de filme rămase în etapa finală a competiţiei internaţionale reflectă ultimele tendinţe în creaţia audio-vizuală actuală: un tur al lumii din scaunul sălii de cinema!

Competiţia naţională Around the Très Courts România prezintă 19 filme foarte scurte, create de amatori, studenţi ai şcolilor de film şi animaţie, sau de profesionişti.

Selecţia Paroles de Femmes explorează prin 20 de filme perspectivele feminine pentru a încerca să le înţeleagă specificitatea. Un lucru e sigur: în scurt metraje, femeile nu sunt de decor! Tres Court se întreabă: care este locul femeilor în societăţile şi în culturile noastre? Putem vorbi de egalitate? Putem depăşi stereotipurile? Departe de un război al sexelor, peliculele atrag atenţia asupra perspectivelor feminine şi dau de gândit.

Selecţia Familiale se adresează curiozităţii micilor spectatori – peste 7 ani – dar şi tuturor celor care şi-au păstrat sufletul de copil sau care… nu au răbdare mai mult de 3 minute în faţa ecranului!

 

Selecţia românească

Revenind la secţiunea festivalului care va avea loc în România, trebuie să spunem că ea cuprinde peste 100 de filme în cele trei competiţii enumerate anterior (cea internaţională, cea românească şi Paroles de Femmes – filme feminine şi feministe), plus o secţiune tematică – Tres Courts Familial pentru copii.

Cât priveşte selecţia propriu-zisă, juriul a reţinut 19 pelicule (ficţiune, animaţie, documentar şi videoclip) care oferă o imagine diversificată a societăţii noastre. Părinţi rămaşi singuri după ce copiii le pleacă la muncă în străinătate, jurnalismul senzaţionalist, istoria unei delapidări, promisiunea unei recunoaşteri postume, agitaţia unei gări de provincie – iată teme care nu ne sunt deloc străine. Lor li se adaugă subiecte universale, abordate din perspectiva tranziţiei noastre „originale“, precum relaţiile de cuplu, superficialitatea reţelelor sociale, evoluţia unui parcurs de viaţă.

20 de localităţi (între care amintesc Arad, Alba Iulia, Braşov, Bucureşti, Buzău, Cluj-Napoca, Iaşi, Miercurea Ciuc, Odorheiul Secuiesc, Piteşti, Târgu Mureş, Timişoara, dar şi  câteva din bisericile cetăţi de pe Valea Târnavei – Saschiz, Biertan) împărtăşesc această întâlnire cinematografică anuală cu alte 85 de oraşe din lume, din sud-vestul Africii în Pacificul de Nord şi până în Orientul apropiat, din America Centrală până în ţările Europei de Est. Împotriva globalizării şi a uniformizării culturilor, festivalul permite punerea în valoare a creaţiei locale care surprinde societăţi şi vieţi diverse, de pe tot mapamondul.

 

3 = 1.500

Numeroase premii vor încununa cele mai bune creaţii. Astfel, va fi acordat Marele Premiu al Festivalului în valoare de 1.500 euro, premii pentru originalitate, animaţie şi al publicului, fiecare în valoare de 500 de euro, premii la secţiunea Paroles de Femmes şi în competiţia autohtonă. Pentru aceasta din urmă, spectatorii proiecţiilor din toată ţara sunt invitaţi să voteze filmele preferate. În urma voturilor lor, se va acorda Premiul naţional al Publicului.

Institutul francez din România este coordonatorul festivalului în ţara noastră, dar şi în Slovacia şi în Ungaria. Larga difuzare a festivalului se bazează pe susţinerea primită din partea ORANGE – sponsor naţional al festivalului şi BRD Groupe Société Générale – partener principal, ca şi pe o vastă reţea de parteneri: institutele şi alianţele franceze din România, asociaţii locale, biblioteci, muzee, centre culturale.

 

Foarte scurt nu e prea scurt  în cifre !

- Festivalul internaţional de film „Tres Court” se află la a 17-a ediţie

- În România se desfăşoară ediţia a 9-a

- În 2014 la Festival au asistat 30.000 de spectatori, din care 20.000 în Franţa

- Anual se vizionează peste 3.000 de filme

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO