Ziarul de Duminică

Seara lui Emil C100ORAN la Viena

Seara lui Emil C100ORAN la Viena

Autor: Pop Ioan

29.03.2011, 15:44 39

O seară specială dedicată lui Emil Cioran la 100 de ani de lanaşterea acestuia va avea loc la Viena, pe 7 aprilie, cu concursulInstitutului Cultural Român din capitala Austriei şi al SocietăţiiAustriece de Radiodifuziune şi Televiziune ORF, sub genericul"Cioran. Abgeklärter Müßiggänger".

Seara anunţată ca highlight în programul din aprilie al Casei Radiodin Viena va debuta cu proiecţia introductivă a unui montaj croitspecial pe tema serii din documentarul "Apocalipsa după Cioran"(Gabriel Liiceanu & Sorin Ilieşiu, 1995) şi va continua cu undialog public pe scena Radiokulturhaus ORF la care vor participaMădălina Diaconu, conferenţiar al Facultăţii de Filosofie aUniversităţii din Viena şi Peter Kampits, decanul Facultăţii deFilosofie a Universităţii din Viena. Dialogul va fi moderat dereputatul jurnalist cultural Alfred Koch, care a dedicat în cursullunii martie un ciclu de emisiuni radio filosofului român.

Forţa de iradiere culturală a lui Cioran este ilustrată deconcertul ce va încheia seara de 7 aprilie. Reputatul ansamblu demuzică contemporană exxj, condus de Peter Burwik, va interpreta olucrare a compozitorului austriac Franz Koglmann dedicată luiCioran: Nocturnal Walks. Koglmann este considerat "creieruljazzului austriac contemporan" şi creează inovator în zona deîntâlnire a jazz-ului cu muzica contemporană. Compoziţia prezentatăîn seara de 7 aprilie a avut premiera absolută la Sibiu în 2007 încadrul programelor capitalei culturale şi porneşte de la "SimfoniaNumărul 27" a lui Joseph Haydn (cunoscută şi sub numele de"Simfonia Sibiului") şi opera lui Emil Cioran. O înregistrare cuvocea lui Emil Cioran însoţeşte întreaga piesă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO