Ziarul de Duminică

Secretele Carlei Bruni/ de Elisabeta Lăsconi

Secretele Carlei Bruni/ de Elisabeta Lăsconi

Autor: Elisabeta Lasconi

13.01.2011, 23:42 187

În acelaşi an, 2008, două ziariste, o franţuzoaicăşi-o nemţoaică, şi-au amuzat copios cititorii publicând săptămânalnotaţii din jurnalul secret (fictiv-fictiv! dar să juri că-iadevărat!) al Carlei Bruni, prima - în "Le Canard enchaîné", cealaltă -în fiecare marţi în "Tageszeitung", cotidian berlinez.Ziarista germană Silke Burmester şi-a transformat foiletonulîntr-un roman de buzunar, "Jurnalul secret al Carlei Bruni", ceadoptă formula narativă a confesiunii. La noi a fost publicat deMeteor Press.

Imaginile şi clişeele vehiculate de ziare şi televiziuniprivind cuplul celebru se regăsesc în fiecare pagină: viaţa picantăde top-model familiarizat cu o lume de sclipici, disputele cufostul soţ şi fiul prea puţin iubit, amantul neconsolat, nu lipsescnici tribulaţiile amoroase ale lui Nicolas Sarkozy. Cei doi reuşescsă fie vedete, fie şi ale presei de scandal, ocaziile nu trebuieratate când este vorba de popularitatea aşa depreţioasă.

Caresunt secretele imaginate de autoare care ar colora viaţa CarleiBruni? Apelează des la Prozac şi la alte stimulente, îşi lasăcopilul în grija mamei, iar când ajunge în familie îi pune mariprobleme, Primei Doamne îi fug ochii şi membrele spre grădinarulcel chipeş, se debarasează de iubitul de altădată, Eric Clapton,acum doar ins incomod cu telefoane insistente. Are mai multe griji:ţinuta, apariţiile, toanele micului soţ, fanteziile eroticesatisfăcute în locuri surprinzătoare.

CarlaBruni din jurnalul fictiv este întruparea superficialităţii,musteşte de naivitate soră bună cu prostia, pe amândouă le întrecesuficienţa, căci este foarte mândră de ea însăşi. Nu lipsescpicanteriile sau scenele "decoltate", care speculează amănunte dinbiografia tinerei devenite din top-model vânat de ziarişi PrimaDoamnă a Franţei, care se arată aici o tânără comună, de obanalitate absolută.

Jurnalul secret se citeşte repede, oferă o lecturăconfortabilă, orice tânără inteligentă şi cu un dram de bun simţ sesimte un pic mai profundă, mai serioasă şi mai responsabilă decâtautoarea notaţiilor, orice bărbat îl savurează ca probă ce-iconfirmă superioritatea în faţa unei femei, oricât de frumoasă şirâvnită. Ziarista germană a îngroşat până spre caricatură portretulcelor două personaje, pe măsura aşteptării unui public avid desenzaţional.

Cei dois-au cunoscut în noiembrie 2007 la un dineu, fiecare având untrecut palpitant şi bogat în cuceriri. Carlei Bruni nu i-au lipsitiubiţii celebri (Mick Jagger, Eric Clapton şi Donald Trump), a avuto relaţie cu scriitorul Jean-Paul Enthoven, părăsit pentru fiulsău, filosoful Raphael Enthoven, căruia i-a născut un fiu în 2001,fiind la rândul ei părăsită. Nicolas Sarkozy are în palmares treisoţii: prima este Marie-Dominique Culioli, mama celor doi băieţimai mari, dar are o aventură încă din timpul căsătoriei cu CeciliaCiganer-Albanez, care îi devine a doua soţie, cu ea mai are un fiu,dar cei doi se despart în timpul campaniei prezidenţiale din 2007,între ei a intervenit o aventură a soţiei cu un publicistamerican.

Jurnalul este o satiră crudă şi afurisită, ce ia în răspărcele două figuri publice, despre ei se scrie constant şi în presagermană, se strecoară aluzii la politică, la întâlnirile oficialeale "micuţului Sarkozy" cu Angela Merkel. Aşa uşurel şi distractivcum pare, jurnalul prinde câteva lucruri serioase. Nicolas Sarkozyşi Carla Bruni au schimbat total modelul oficial francez de lasobrietate şi discreţie la strălucire şi spectacol, moralitateaperechii prezidenţiale iese ostentativ din sfera înaltă, oficialăca să facă deliciul bârfei sofisticate.

Dar,dincolo de însemnările distractive, se strecoară un firicel deîndoială: oare imaginea construită de cele două ziariste nu este omască adoptată, iar jocul de-a jurnalul îi face un serviciu imensCarlei Bruni, care s-ar putea să fie cu totul altcineva, care ştiesă ducă de nas presa, politicienii, publicul. Cine ştie cum esteadevărata Carla Bruni?

Silke Burmester, Jurnalul secret al CarleiBruni, traduceredin limba germană de Cristina Pricăjan, Meteor Press, 2010; 176pag.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO