Ziarul de Duminică

Seria neagră de romane poliţiste (II)/ de Stelian Ţurlea

Seria neagră de romane poliţiste (II)/ de Stelian Ţurlea

Seria neagră de romane poliţiste (II)/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

26.05.2011, 23:31 142

Continuăm cu a doua parte a prezentării seriei negre de romanepoliţiste. Bogăţia de astfel de romane ale nordului scandinav searată în continuarea seriei neagre în afara celor zece titluridespre care am vorbit în numărul de săptămâna trecută al "Ziaruluide Duminică". Reluăm aceste caracteristici. Romanele de acest gense publică în sute de mii de exemplare, se traduc în multe limbistrăine şi se publică în alte sute de mii de exemplare, obţinpretutindeni succes, sunt premiate - de multe ori premiile au fostcreate special - şi ecranizate cu acelaşi uimitor succes. Iartemele romanelor sunt dintre cele mai diverse - psihologice,sociale, istorice. Faptul demn de subliniat - aproape toate secitesc cu sufletul la gură. De remarcat o caracteristică foarteimportantă a romanelor poliţiste scandinave - dincolo de căutareaunui asasin sau descoperirea şi dejucarea unui complot, în toateexistă o analiză socială, în toate este zugrăvită dintr-un punct devedere original societatea, fapt care nu se petrece în romanelepoliţiste din nicio altă zonă geografică. Socotesc că trebuielăudată iniţiativa editurii, pentru că, în mod cert, prin acesteromane captivante, au mai fost aduse spre lectură procenteimportante de tineri.

Au mai apărut:

Johan Theorin - Camera întunecată. Traducere şi note deCiprian Şiulea. Romanul îl continuă pe precedentul, "Ecouri dedincolo de moarte", care este, chiar potrivit spuselor autorului,"un roman de toamnă". Prin urmare acţiunea se peterce iarna, adicăeste "şi mai întunecat". Acţiunea se petrece în aceeaşi insulăOland dragă lui Theorin. Un amestec de roman poliţist, poveste cufantome şi drame de familie.

Asa Larsson - Noapte albă. Traducere de Laura Karsch. Laînceputul verii, femeia-pastor dintr-un sat din Kiruna, nordulSuediei, este găsită moartă în biserică. Poliţia nu găseşte niciunindiciu, dar Rebecca Martinsson şi Anna-Maria Mella încearcă sărezolve enigma.

Anne Holt - Doamna preşedintă. Traducere de Marie-JeanneVasiloiu. Un nou roman cu miză politică. Preşedinta Statelor Uniteale Americii, aflată în vizită oficială în Norvegia, este răpită,iar poliţiştii Vik şi Stubo dezleagă misterul. O intrigă complexă,cu nenumărate personaje, o poveste plină de suspans despreterorismul internaţional.

Mons Kellentoft - Vară fatală. Traducere de Doru Mareş.Un pervers sexual răspândeşte teroare în oraşul Linkoping. Cândpoliţista Malin Fors află că i-a fost răpită propria fiică, nuprecupeţeşte niciun efort pentru a-l prinde pe pervers. Romanul s-avândut în 200.000 de exemplare numai în Suedia, iar în Franţa l-asurclasat pe Stieg Larsson.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO