Ziarul de Duminică

Şetran cu „Fără tiltu”/ de Dan Radu Stănescu

Şetran cu „Fără tiltu”/ de Dan Radu Stănescu

Autor: Dan Radu Stanescu

06.02.2014, 23:51 140

Expozitia Fără titlu este cea de-a treia expoziţie personală Vladimir Şetran la AnnArt, galeria care îl reprezintă în România. Vernisajul a avut loc marti, 4 februarie. Expoziţia Fără titlu continuă „sezonul Şetran” început în noiembrie 2013 la AnnArt, cu expoziţia Jurnal deschis, fiind a doua etapă dintr-un program expoziţional mai amplu dedicat maestrului Vladimir Şetran.

Pictor şi totodată profesor, Vladimir Şetran are o operă impresionantă, construită pe parcursul a peste jumătate de secol: pictură figurativă şi abstractă de mare forţă, desen şi grafică, toate în reprezentări hedonistice, dar şi auster-reflexive ale lumii. Nudurile sale în linie minimalistă de desen sunt celebre. La fel – uimitoarele sale instrumente de lucru inventate de el ănsuşi. Are în palmares o serie numeroasă de expoziţii în România şi în străinătate – de la Paris la Praga, de la Moscova la Viena şi Ulan Bator şi cu o răsunătoare participare în 1971 la Festivalul Internaţional de la Edinburgh prin galeria Demarco. Multe din lucrările sale fac parte din colecţii private în România, Franţa, Austria, Germania, SUA, Turcia, Liban sau Marea Britanie. Decorat cu Ordinul Meritul Cultural şi Ordinul Serviciu Credincios în grad de Cavaler, Şetran este totodată laureat al Marelui Premiu pentru Pictură UAP (1964) şi al Marelui Premiu pentru Artă Monumentală UAP (1984). În 2012 a avut două expoziţii personale simultane, Sânziene la Galeria AnnArt şi Cod de bare la Institutul Cultural Român din Bucureşti.

Fără titlu prezintă o secvenţă din seria de picturi abstracte lucrate de Vladimir Şetran în perioada 2004-2008, alături de un preview al celor mai recente tablouri semnate de artist. Particularitatea acestor pânze de dimensiuni mari, în culori acrilice intense, este dată de jocul dintre fundalul plat, uniform, şi intervenţiile în pete sau tuşe de culoare păstoasă în relief, alternate uneori cu inserţii metalice, reflective, care întrerup suprafaţa continuă a tabloului. Ele se situează stilistic în gama unui expresionism abstract pur, prezentând afinităţi formale şi expresive cu nume rezonante din zona color field painting, precum Barnett Newman sau Rothko.

Picturile sunt fără excepţie private de titlu, adresându-se exclusiv ochiului şi propunând un limbaj vizual propriu artistului, alternativ celui verbal, discursiv, dar la fel de potent din punct de vedere cognitiv. Precum o lecţie dedicată privirii, pictura abstractă practicată de Vladimir Şetran invită la contemplarea detaşată a lumii formelor şi culorilor interioare ale artistului.

Expoziţia se va desfăşura pe parcursul a patru săptămâni şi este curatoriată de Gabriela Massaci şi Diana Ursan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO