Ziarul de Duminică

Sex total în natură parţială. Zhou Chunya/ de Daniel Nicolescu

Sex total în natură parţială. Zhou Chunya/ de Daniel Nicolescu

Sex total în natură parţială. Zhou Chunya/ de Daniel Nicolescu

Autor: Daniel Nicolescu

22.03.2011, 23:52 226

Zhou Chunya, ultimul pictor din triada chineză prezentă în Top10, s-a născut în 1955 la Chongqing. A crescut în timpul Revoluţieiculturale (1966-1976). A asistat la redeschiderea universităţilor(a obţinut diploma de absolvire a Academiei de Arte frumoase în1982) şi a putut îmbrăţişa ideile occidentale care au pătruns înChina odată cu iniţierea, de către Deng Xiaoping, a politicilor dedeschidere spre lume. Când, spre sfârşitul anilor 90, cumpărătoriii-au bătut în sfârşit la uşă, Zhou era pregătit. Avea deja o operăspectaculoasă şi, mai ales, multe resurse de înnoire.

În tinereţe, în loc să-şi urmeze colegii studenţi în provinciilede coastă ale Chinei, aflate atunci într-o dezvoltare fărăprecedent, a preferat să meargă în Tibet, unde a realizat o seriede portrete memorabile ale vieţii nomade, tratate în spiritulrealismului socialist, dar înfiorate de o inocenţă care mai poateşi azi stârni emoţii. A evoluat spre un expresionism hipnotic,revărsat din peisaje puternic policrome, cu tuşe blurate, peisajerurale sau exclusiv vegetale, părăsite iniţial de prezenţe umane,ca la Zeng Fanzhi, dar neavând tonul spectral şi clamorosapocaliptic al acestuia. Din când în când, câte un peisaj simplu,cu subiect de artizanat de talcioc, dar pictat cu tuşe scurse şirapide, te lasă perplex (foto 2).

Astăzi, numele lui e asociat, îndeobşte, cu seria depicturi şi obiecte sculpturale care îl au în centru pe "câineleverde", mai celebru încă în lumea artelor decât broscoiul deaceeaşi culoare a lui Martin Kippenberger. Zhou Chunya şi-a pictatcompanionul de viaţă (foto 1, 5, 7 şi 8), un ciobănescgerman, timp de aproape un deceniu, în toate poziţiile şi stărilede spirit câineşti imaginabile. După ce animalul a trecut în raiulcâinilor (omorât mârşav de nişte vecini ai pictorului), Zhou,înnebunit de durere, a trecut de la reprezentările chinologicefericite ale perioadei de aur, la ecorşeurile dramatice şi lacrochiuri cu verde însângerat.

Ultima fază a artistului, pe care aş numi-o "bucolică",predominant trandafirie cromatic, imaginează scene de sex, de unerotism necenzurat, în sânul amputat al naturii (foto 3,6): câte o fereastră de peisaj, un colţ de livadă, un pătratde pajişte sunt umplute de zbaterile vreunui cuplu, în care seîntâmplă ca unul dintre parteneri să fie însăşi moartea (foto4).

În 2010, retrospectiva a 30 de ani de carieră de la Muzeul deArtă din Shanghai l-a aşezat definitiv în galeria seniorilor arteicontemporane şi în seria artiştilor-far ai Chinei mileniuluiIII.

Creşterea de preţuri la nivelul tablourilor vândute la licitaţiiîn 2010, mai puţin arogantă decât a lui Zeng Fanzhi, nu a făcutînsă decât să-i consolideze cota. Volumul general de afaceri, înuşoară creştere faţă de 2009, consemnează o sumă totală de 4,6milioane de euro. Trebuie însă spus că piaţa lui Zhou Chunya,concentrată predilect la Beijing, Hongkonk, Shanghai şi Taipei,atrage o cerere larg internaţională, ceea ce ne face să credem căpicturile sale vor ajunge în curând şi la casele de licitaţiinewyorkeze sau europene.

În încheiere, cred că s-ar cuveni menţionat faptul că, din listalungă a celor mai vânduţi 500 de pictori ai lumii în perioada iulie2009 - iulie 2010, fac parte nici mai mult nici puţin decât 139 deartişti chinezi. La o distanţă apreciabilă de locul 2, deţinut deamericani cu doar 86 de nume.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO