Ziarul de Duminică

Sfârşitul lumii vine pe Internet/ de Stelian Ţurlea

Sfârşitul lumii vine pe Internet/ de Stelian Ţurlea
12.08.2016, 00:01 215

Gheorghe Schwartz

Justiţia suverană

sau adevăratul Tratat de drept procedural

Curs practic cu pilde edificatoare

(vocalize în mi minor)

Editura Junimea

A treia carte din ciclul „vocalize” care, cum spune prefaţatorul Ioan Holban (în textul intitulat „Lumea triumfalismului pozitiv”), alcătuiesc un proiect epic ce  dinamitează semnele „clasice” ale romanului, în primul rând cronologia şi povestea  pe care le pulverizează într-un şir nesfârşit de „cazuri” şi „pilde”. Noul roman e un  puzzle de pilde scoase din dosarele arhivelor, cronicarul lor este cercetătorul acelor arhive. „Ne aflăm într-o lume a triumfalismului pozitiv, o lume pe dos, într-o  antiutopie de aici şi acum, în care fiecare denunţă pe fiecare şi fiecare trebuie să dovedească faptul că nu el a comis faptele pentru care e acuzat.”

 

Bogdan Costin

Sfârşitul a fost aproape

Editura Cartea românească

Editorii: „Probabil cel mai faimos sfârşit al lumii din istoria omenirii, datorat  internetului. Totuşi, puţini au crezut că acesta chiar va avea loc. Emil Pop, taciturnul IT-ist al unei agenţii de publicitate, e unul dintre ei. Cu câteva zile înainte, el o va răpi pe Mariana, colega lui de la Contabilitate, şi o va duce în buncărul sau. Zilele petrecute acolo, în aşteptarea unei apocalipse puţin probabile, îi vor aduce Marianei revelaţii neaşteptate, în timp ce lumea de la suprafaţă va deraia de la cursul ei firesc atunci când cei care o cunosc vor constata dispariţia sa.
Noul roman al lui Bogdan Costin este o satiră la adresa unei civilizatii pe cât de moderne şi de avansate tehnologic, pe atât de dominate de frică, în toate formele ei.”

 

Ani Bradea

Poeme din zid

Editura Brumar

Prefaţă de Christian Crăciun: „Volumul de debut al poetei Ani Bradea are o  neobişnuit de precisă arhitectură a construcţiei, nu numai la nivelul ansamblului, ci şi la un nivel mai discret, al imaginilor obsedante, personale. Cele patru cărţi ale volumului – Facerea, Rătăcirile, Desfacerea, Poveşti din Submarginea – desenează această uimire de sine prin prin regăsirea spaţiului generator. Tensiunea este tocmai între spaţiul închis, claustrul neavând în genere funcţia benefică de ocrotire, ci, dimpotrivă, pe cea alarmantă de închidere, limitare, şi spaţiul evadării, care ar fi liber dacă... nu ar duce la încetarea poveştii. Lirismul concentrat al prezentului volum vine din această imposibilă opţiune.”

 

Mihail Sebastian

Articole din „Cuvântul” lui Nae Ionescu

Editura Vremea

Ediţie îngrijită şi prefaţă de Miruna Lepuş. Articolele au fost publicate între 1928 şi 1933. ”Din articolele lui Sebastian din Cuvântul se construieşte o imagine veridică a lumii interbelice, dar şi una atemporală a societăţii româneşti din secolele XX şi XXI – înlocuind nume şi ani, articolele sale sunt valabile şi astăzi, dovadă a talentului său scriitoricesc şi a capacităţii sale de a pătrunde esenţa lucrurilor. Pentru volumul de faţă, am selectat articole ce surprind viaţa culturală a epocii şi mai ales manifestările tinerei generaţii din care făcea parte Sebastian, precum şi articole politice semnificative pentru orientarea autorului, pentru a pune la dispoziţia publicului larg textele integrale şi a evita pe viitor citarea şi interpretarea partinică a unor pasaje rupte din context şi analizate neţinându-se seama de realităţile epocii în care au fost scrise. La fel ca ceilalţi congeneri ai săi, Sebastian este exponentul unei societăţi, al unor mentalităţi, al unui cadru istoric şi economic irepetabil; citirea textelor sale prin grile actuale este nu doar inutilă ci şi contraproductivă.” (Miruna Lepuş )

 

Roy Lewis

Cum l-am mîncat pe tata

Editura Polirom

Traducere din limba engleză de Radu Pavel Gheo. Romanul Cum l-am mâncat pe tata” a inspirat în anul 2015 un film de animaţie în regia lui Jamel Debbouze. „Tribul lui Edward se dă jos din copac. Tribul lui Edward învaţă să stea in două  picioare. Edward trebuie să-şi apere familia de fiarele junglei şi descoperă focul (întâmpină mici dificultăţi să descopere şi cum să-l stingă, dar tribul are toată istoria umanităţii înainte…). Edward ţine discursuri despre necesitatea evoluţiei, propovăduieşte exogamia pentru îmbunătăţirea înzestraării genetice, aruncă hălci de carne în jar ca să elimine riscul de indigestie, îl încurajează pe micul Alexander să zugrăvească pereţii peşterii cu umbre de animale. Edward e Progresistul.” Delicioasă cronică (anacronică) din pleistocen.

 

Cristina Zarioiu

(In)decizii

Editura Datagroup

„Mi s-a cerut o biografie, dar dacă citiţi cartea o veţi descoperi singuri. În schimb, o să vă spun biografia cărţii. (In)decizii s-a născut într-o zi agitată de iulie. Am fost la două interviuri pentru joburi, dar am plecat indecisă de la ambele. M-am dus acasă şi m-am aventurat între file rătăcite de jurnal, conversaţii întortocheate pe reţele de socializare şi amintiri jucate pe o scenă de teatru cu păpuşi. Şi m-am trezit scriind o carte pe care iniţial am pus-o cuminte în sertar. Dar cartea a fost nărăvaşă, cerându-şi dreptul la tipar şi la coperte frumoase. Se pare că vrea cu tot dinadinsul să vă spună ea însăşi o poveste despre viaţă!” – Cristina Zarioiu

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO