Ziarul de Duminică

SHOW / Opera si balet pe intelesul celor mici

SHOW / Opera si balet pe intelesul celor mici

1. Aspect din Gianni Schicchi; 2. Imagine din spectacolul La Sylphide

17.06.2009, 16:11 106

 
Primul titlu la care ma refer este recenta premiera a Operei Comice pentru Copii, spectacolul cu capodopera lui Puccini Gianni Schicchi. Revenirea la repertoriul de opera propriu-zis dupa o stagiune in care s-a jucat mai mult balet si musical a fost una de succes, muzica de calitate atragând – mai mult sau mai putin surprinzator –, un public de copii care are destul de rar sansa sa asculte asa ceva. Partea instrumentala a fost sustinuta in reductie, dar pe viu, de ansamblul Serioso si de Madalina Florescu la orga, formatie restrânsa condusa de dirijorul Ciprian Teodorascu.
Vicentiu Taranu in rolul lui Gianni Schicchi a atras prin umor si talent actoricesc, in jurul lui convingând Rodica Ocheseanu, intr-un colorat rol de compozitie, perechea tinerilor indragostiti Ioana Damian - Alexandru Petrovici, sau Eugen Voicu rolul dublu al notarului si al medicului, intreaga distributie coordonata scenic de Mircea Diaconu fiind omogena si plina de dinamism. Succesul acestei opere autentice demonstreaza ca entuziasmul real de pe scena este rasplatit de cei mici, chiar daca Gianni Schicchi este o propunere mai dificil de receptat din punct de vedere muzical, având insa valente educative incontestabile.
Opera Comica pentru Copii va pleca in turneu la sfârsitul lunii iunie in Croatia, unde va prezenta baletul Pygmalion in fata catedralei orasului Sibenik, in cadrul Festivalului International pentru CopIi, pentru ca in iulie sa prezinte acelasi spectacol la Venetia.
 
Si pentru ca am ajuns la balet, un altfel de spectacol – de data aceasta cu copii pe scena – a avut loc la Sala Mare a Teatrul National din Bucuresti. Este vorba despre spectacolul Tablouri aniversare al studioului de dans La Sylphide, eveniment care a marcat implinirea a 10 ani de la infiintarea acestuia. La spectacol au participat peste 200 de micute balerine (cea mai tânara având cu putin peste 4 ani), care au prezentat momente din balete clasice precum Don Quijote, Spargatorul de nuci, Frumoasa din padurea adormita,precum si numere de dans modern sau cabaret in peste trei ore de feerie muzical-coregrafica. Spectacolul a beneficiat si de prezenta unor invitate speciale, precum prim-solista ONB Cristina Opincaru, Iulia Olareanu, eleva a Licelui "Floria Capsali" din Bucuresti, solista si maestra de balet a ONB Madalina Slateanu. Infiintat in 1999 de Lorelei Visinescu, Studioul de dans La Sylphide a crescut odata cu elevii sai, carora li s-a insuflat dragostea fata de traditiile baletului clasic.
A ajuns sa ni se para atât de in România anului 2009 ca micutele fiinte pe care le admiri pe scena pot fi atrase de arta de calitate… In spatele delicatetii si dragalaseniei celor mai mici care se transofrma in gratie la cele mai mari, vezi parca acele momente in care ele au invatat alaturi de profesoarele lor sa faca primii pasi pe vârfuri, sa inteleaga ce inseamna dansul pe poante, arabescurile si piruetele, sa aprecieze frumusetea si responsabilitatea de a fi pe scena in fata a sute de spectatori…
Directoarea La Sylphide, Lorelei Visinescu-Bari, marturisea: "In cei 10 ani am organizat 20 de spectacole in care micutii balerini au evoluat pe muzica variata, de la coloanele sonore ale desenelor animate, la muzica unor compozitori precum Ceaikovski, Mozart, Strauss, sostakovici, compozitori pe care au invatat sa-i aprecieze si sa-i recunoasca. Se spune ca micutii se plictisesc sau nu inteleg muzica simfonica si muzica de opera, dar mie mi-au demonstrat generatii intregi ca nu e adevarat, ca totul depinde de felul in care muzica le e prezentata, explicata si predata."
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO