Ziarul de Duminică

Sociologia şi antropologia alimentaţiei/ de Ziarul de duminică

Sociologia şi antropologia alimentaţiei/ de Ziarul de...

Autor: Ziarul de Duminica

14.07.2016, 23:54 419

Angelica Marinescu

Sociologia alimentaţiei

Teorii, perspective şi tendinţe contemporane

Editura Tritonic

 

„Volumul de faţă reprezintă sinteza cursurilor de sociologia şi antropologia alimentaţiei şi gastronomiei pe care le-am ţinut în cadrul Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială, Universitatea din Bucureşti, începând cu anul 2012, la nivel de licenţă şi de master. Punerea lor în volum se doreşte a fi un mod de a mulţumi studenţilor care şi-au manifestat interesul faţă de aceste cursuri şi au participat cu entuziasm şi asiduitate la ele, dar şi un suport pen­tru viitoarele cursuri sau cercetări din acest domeniu.

Alimentaţia a devenit în ultimii ani una din temele de cerceta­re sociologică importante, iar sociologia alimentaţiei se defineşte ca o arie specializată de cercetare, care îşi propune să ajute la înţelegerea transformărilor contemporane şi să evidenţieze cauzele crizelor alimentare. Acest domeniu de cercetare nu a fost, până de curând, considerat ca fiind de importanţă centrală în sociologie, ceea ce e mai degrabă un paradox teoretic: deşi practicile culina­re reprezintă un loc de exprimare a identităţii şi expun coduri de diferenţiere socială, nu a fost uşor ca alimentaţia să se poziţioneze ca obiect de cercetare autonom. În ciuda interesului arătat în studi­ile socio-umane pentru acest domeniu, nu există încă o sociologie a alimentaţiei, ci mai degrabă sociologii ale alimentaţiei (Poulain, 2002, p. 10), adică perspective de cercetare diferite asupra «faptu­lui alimentar»”

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO