Ziarul de Duminică

Soldatul în timp de pace şi de război. GALERIE FOTO

1. Puterea militară şi puterea civilă - general şi primar

Soldatul în timp de pace şi de război

Autor: Adrian-Silvan Ionescu

24.08.2012, 00:04 313

În intervalul 24-26 august 2012, la Râşnov se va desfăşura ediţia a IV-a a Festivalului Istoric-Academic "În numele trandafirului", care reuneşte, ca întotdeauna, prestigioase grupuri de reînscenare istorică dornice să ofere publicului o mostră de viaţă autentică dintr-un campament militar. Tema acestui an este Soldatul secolului al XIX-lea în timp de pace şi de război. Vor fi ilustrate momente epocale din istorie, în care românul, aflat sub arme, a fost obligat să lupte fie pentru glia străbună, fie pe alte tărâmuri, depărtate de vatra sa, în conflicte în care sorţii politicii mondiale l-au implicat, cu sau fără voia lui.

Astfel, vor fi evocaţi voltijorii şi infanteriştii lui Napoleon I ca şi grenadierii austrieci ai kaiserului Franz II din campaniile anilor 1805-1809, lăncierii şi tribunii legiunilor lui Avram Iancu ce au luptat, în Munţii Apuseni, în timpul Revoluţiei de la 1848-1849, apoi soldaţii din regimentele grănicereşti din Ardeal contemporani Campaniei din Italia din 1859 şi Războiului prusiano-austriac din 1866. O noutate sub zidurile mândre ale fortificaţiei de la Râşnov va fi apariţia unui grup de militari purtând uniforme sudiste şi nordiste din vremea Războiului Civil american. Se poate pune legitima întrebare: ce legătură avem noi cu acel conflict fratricid din America de Nord? O privire rapidă în orice dicţionar sau compendiu dedicat acelei conflagraţii - coloană vertebrală a istoriei americane moderne - va releva că, în rândurile trupelor beligerante au fost şi români, unii ajungând chiar la ranguri înalte în ierahria militară, precum ardeleanul George Pomuţ, care a primit brevet de general de brigadă în armata de voluntari.

Războiul de Independenţă din 1877-1878 va beneficia de o pondere majoră în cadrul acestui spectacol de istorie vie. Alături de bravii noşti "căciulari" sau "curcani" - cum fuseseră porecliţi dorobanţii - ce purtau o uniformă pur naţională, inspirată de portul popular, confecţionată chiar în gospodăria ţărănească (cămaşă de in şi iţari albi din dimie, căciulă de miel negru ornată cu o pană de curcan, opinci şi brâu de lână), vor apărea voluntarii bulgari, ale căror legiuni s-au format la Ploieşti, apoi infanteriştii ruşi şi cerchezii din garda ţarului. Nu va lipsi Marele Duce Nicolae, comandantul Armatei Imperiale de Operaţiuni din jurul Plevnei, elegant şi curtenitor cu doamnele din înalta societate bucureşteană ce se vor alătura, cochete, trupelor în campanie.

La festivalul coordonat de Asociaţia "6 Dorobanţi" din Bucureşti vor mai participa câţiva membri din Asociaţia "Le Poilu de la Marne" (purtând frumoasele, exoticele şi comodele uniforme de zuavi ce formau trupele de elită ale armatei imperiale franceze care au luptat vitejeşte la Solferino), patru vânători austrieci din K.u. K. Kaiserschützenregiment Nr. 11 "Hall und Umgebung, un grup de hotărâţi transilvăneni din Asociaţia "Datina străbună" (cu straie de munteni din oastea Iancului, însoţiţi de brave moţogance al căror sunet din bucium va cutremura munţii, la fel ca la 1848) precum şi un numeros efectiv din Societatea "Tradiţia" din Bulgaria. Şef de stat major va fi simpaticul şi experimentatul baron Roman Gamotha, maior în Regimentul Nr. 3 de Dragoni şi Inspector General al Cavaleriei Cesaro-Crăieşti.

Fiecare grup îşi va avea propriul cort, unde va fi arborat drapelul respectiv şi vor fi expuse piese de echipament şi materiale documentare privind istoricul unităţii ce o reprezintă şi palmaresul participărilor la acţiuni de reconstituire. Sociabili şi îndatoritori, "soldaţii de duminică" se vor întreţine cu publicul, vor da explicaţii pertinente despre ţinuta ce o poartă şi despre campaniile la care au luat parte de-a lungul istoriei. La ora mesei se vor încolona, cu gamela şi lingura în mână, pentru a-şi primi porţia de mâncare cazonă gătită la cazan, chiar în tabără. Ofiţerul cel mai înalt în grad va gusta mâncarea şi, de o va găsi potrivită cu necesităţile de hrană ale oşteanului pe front, va ordona să fie distribuită trupei. Daca nu, cazanul se va răsturna şi totul va fi aruncat - dar, să sperăm că aceasta nu se va întâmpla pentru că avem bucătari deprinşi a drege, după cuviinţă, o tocană de cartofi sau o mămăligă.

Instrucţia va ocupa majoritatea timpului soldatului. Fiecare grup va demonstra specificul acesteia în armata pe care o reprezintă. De mare succes se vor bucura Micii Dorobanţi care, cu întreaga candoare infantilă, vor mărşălui alături de "marii dorobanţi" şi vor executa ordinele comandantului promovat din râdurile lor, un veteran oţelit în multe campanii, fruntaşul Luca Drăghici.

Cu ocazia evenimentului de la Râşnov va fi lansat ziarul "Dorobanţul", serie nouă, editat de Asociaţia "6 Dorobanţi" sub îngrijirea dedicatului şi priceputului ei redactor şef, caporal Bogdan Iorga.

La lăsarea serii, trupele se vor aduna în piaţa din faţa Primăriei unde vor fi salutate de autoritatea civilă prin persoana domnului Primar Adrian Veştea care, ca totdeauna, va purta cu distincţie, eleganta ţinută a funcţiei sale compusă din redingotă albastră cu broderii de fir metalic, alb, la manşete şi guler, străbătută diagonal de lenta tricoloră, iar pe cap bicorn cu galon argintiu. Secondant îi va fi locotenentul Nicolae Pepene, directorul Festivalului, care se speră ca va fi îmbrăcat şi el uniformă, spre a onora slemnitatea. Se va forma un careu, comandantul suprem va da citire unui ordin de zi după care îi va răsplăti cu decoraţii pe cei care s-au evidenţiat prin purtare vitejească şi abnegaţiune iar tuturor celorlalţi le va înmâna diplome de participare. Un oaspete de onoare va fi Excelenţa Sa Marele Maestru al Ordinelor Austriei, Prof. Paul W. Weninger, GKLJ, venit special a oferi înalte distincţii oficalităţilor locale şi coordonatorilor acestui prestigios program de facilitare a contactului cu istoria prin experimentarea ei pe viu.

Concertul de fanfară ce va urma se poate transforma într-un bal popular ad-hoc dacă, în asistenţă, se vor afla suficiente localnice drăguţe şi dornice să cunoască adevăraţi soldaţi din timpuri trecute, galanţi şi cu maniere alese, cu care să se prindă a dănţui.

Odată cu întunericul, se va aşterne din nou liniştea peste urbe, pentru încă un an.

Sunt aşteptaţi la Râşnov toţi aceia care iubesc armata şi istoria, care şi-au păstrat inimile tinere şi tânjesc a se mai juca de-a soldaţii. Dacă doriţi ca visele avântate ale copilăriei să prindă concreteţe, veniţi la Râşnov să mirosiţi praful de puşcă, să savuraţi gustoasa mâncare a ostaşului, să vă entuziasmaţi la auzul unor marşuri mobilizatoare şi să urmaţi, în pas cadenţat, trupele la paradă. Nu pierdeţi ocazia să redeveniţi soldaţi pentru un week-end! Alăturaţi-vă trupelor aliate la Râşnov! Retrăiţi istoria aşa cum a fost!

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO