Ziarul de Duminică

Soseaua Jianu

14.04.2006, 00:00 60

Imaginea oferita de aceasta fotografie, executata de Ioan Nicolescu in jurul anului 1901, poate sa insele in ceea ce priveste datarea. A fost conceputa "sa insele".

Este, cred, un experiment al fotografului, angajat al Prefecturii Politiei, al unui om familiarizat cu infractorii si infractiunile. De ce nu ar fi incercat si el un "artificiu" pentru invechirea unei fotografii. Intr-adevar, la prima vedere putem aprecia ca este o fotografie ce dateaza din deceniul al saptelea al secolului 19. Elementele inselatoare sunt: fantana cu roata, imbracamintea femeii, crucea de piatra. Aceste elemente alcatuiesc o atmosfera care aminteste mai mult de Bucurestii din vremea lui Cuza, decat de orasul care debuta in secolul al XX-lea. Crucea, obisnuita in preajma unei fantani era ridicata pe locul unde a secat sau a fost dezafectat un put. Vechimea ei nu depaseste, prin urmare, pe cea a fantanii. Acest tip de fantana nu este prea vechi. Pe la 1880 majoritatea fantanilor din Bucuresti aveau cumpana.

Care sunt elementele care tradeaza artificiul utilizat de fotograf? Trebuie precizat ca ele sunt exterioare imaginii. Este vorba de o propozitie si de o data. Pe spatele fotografiei, Ioan Nicolescu a scris: "Curtea casei mele din Soseaua Jianului. 1901". Intervine, totusi, o problema: nici crucea, nici fantana (de acest tip) nu erau de gasit in curtile oamenilor, ci pe strada, mai exact, la intersectii. Curtea fotografului este, probabil, in spatele unuia din cele doua garduri de lemn din spatele crucii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO