Ziarul de Duminică

Spaga

Spaga
23.02.2007, 17:39 226

Un om simplu mi-a povestit despre experienta sa traumatizanta incercand sa creada in logica fireasca a lucrurilor, intr-o tara unde irealitatea se desfasoara plenar. Astfel, am aflat cum tenebrele sunt mereu infometate si in perpetua cautare de victime inocente. Aceasta este fauna primariilor bucurestene, unde cetateanul nostru modest, care mai pastreaza bunul-simt al respectarii legilor, are naivitatea sa spere ca poate fi inteles, protejat si ajutat. Din nefericire pentru el, legile sunt pentru altii. Acest om a dorit sa-si ridice o casa obisnuita, fara pretentii. A platit din greu un arhitect, fiindca, nu-i asa, trebuie o firma autorizata pentru un proiect cat de insignifiant. Arhitectul de buna credinta i-a spus un adevar, fara de care tenebrele nu se deschid: spaga! Una consistenta, si scapi fara dureri de cap. Scapi de avize, de indiferenta agresiva a satirilor si gorgonelor ratate si puse pe hacuire. Dar cu spaga aceea bietul om rezolva turnarea fundatiei si plata proiectului! De aceea a spus nu! Daca eu respect legea, si ei trebuie sa faca la fel! Cata naivitate! Drumul sau a fost lung. Mai bine de un an a colectat avizele si a platit taxele cuvenite pana cand hacuitoarea sefa de la urbanism i-a aruncat in spate bolovanul greoi al PUD-ului. Alti bani la arhitect si alt timp de asteptat. Alte avize. Dar, fara spaga! Hacuitoarea sefa cu nume luciferic, urmat de un diminutiv banal, irelevant pentru calitatea informativa a acestui articol, l-a tratat cu indiferenta totala. PUD-ul a intrat intr-o comisie de validare, dar bietul om nu stia ca acolo, in adunatura de xileni si satiri putreziti trebuia sa-i sustina cineva proiectul, ca la scoala. Iar proiectul a fost respins.
In acest timp, in cartierul sau din capitala, un altul a realizat in patru zile ce lui i-a luat un an: demolarea unei case, pe cand el dorea sa demoleze o biata bucatarie! Acela a demolat casa dupa trei zile de la cumparare! Cand Dumnezeu a luat avizele pentru demolare si cand i-a dat primaria avizul de desfiintare? A doua zi dupa curatarea terenului, la o saptamana dupa ce l-a cumparat, a demarat santierul de construire a unei locuinte noi, incalcand pana si ceea ce hacuitoarea sefa ii cerea lui sa respecte prin PUD!? Adica vecinul sau construia pe 90% din teren, pe cand in zona era interzis sa ocupi mai mult de 45% din lotul detinut! Asa ca a facut si el ce-a facut vecinul. Si-a construit casa, iar cand si-a pus ultimul bec a sosit si autorizatia de construire, fara PUD si fara spaga, pentru ca a ales un proiect mai simplu. Si uite asa, legile noastre se aplica preferential: pentru unii muma, pentru altii PUD.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO