Ziarul de Duminică

SPECTACOL / Romeo si Julieta musical

SPECTACOL / Romeo si Julieta musical
13.05.2009, 14:54 234

 
 
 
Se pare ca momentul in care m-am hotarât sa merg la un astfel de spectacol a fost cel potrivit, pentru ca musicalul Romeo si Julieta creat de Gerard Presgurvic, dupa piesa lui Shakespeare (premiera a avut loc in 2001, la Paris, atingând doua milioane de spectatori intr-un singur an, ulterior musicalul fiind montat in Canada, la Londra, Amsterdam, Budapesta, Szeged, Moscova, Viena, Seul, Taipei si Monterrey - Mexic) este un succes si la Bucuresti.
Din fericire, motivele nu sunt numai cele ale spectacolului vizual si „tehnic", desi si acestea nu sunt de neglijat. Montarea este in buna masura aceeasi de la Budapesta, pentru aceasta productie fiind invitati artisti si tehnicieni de la Teatrul de Opereta si Musical din Budapesta, aceiasi care au semnat varianta maghiara, care a avut premiera in 2004, fiind inca in repertoriu. Asadar, toate numele de pe afis, cu exceptia solistilor sunt cele ale partenerilor de la Budapesta: regia si adaptarea dupa versiunea originala KERO®, traducerea in limba româna Ernest Fazekas, coregrafia Eva Duda,
dirijor Balazs Stauroczky, maestru de cor Laszlo Keringer, decorurile Bela Gotz, costumele Rita Velich, light design Peter Somfai.
Spectacolul are numeroase ingrediente pentru succes, de la costume si decoruri spectaculoase, o coregrafie si o miscare scenica asa cum se vad destul de rar pe scenele noastre si o muzica placuta, accesibila si usor de retinut (care, personal, mi-a sugerat sound-ul Festivalului de muzica usoara de la Mamaia).
Pornind de la povestea lui Shakespeare, musicalul transpune oarecum actiunea in zilele noastre. Romeo si Julieta este, totusi, primul musical rock pus in scena de o institutie de teatru muzical din România. Ceea ce a convins insa clar la premiera a fost distributia si in mod special titularii celor doua roluri principale Jorge (George Papagheorghe) si Simona Nae, cântareti de anvergura, dublati de dansatori si actori pe masura. Pe Simona Nae o mai ascultasem in diverse ipostaze, dar tânarul Jorge, care are un rol si mai dificil din punct de vedere vocal, pe care il sustine printr-o mobilitate fizica absolut spectaculoasa, a fost cu adevarat o surpriza.
In lume, acest musical a fost vazut de peste 5 milioane de spectatori, având un record de vânzari de albume de peste 7 milioane de copii. Bucurestiul se afla de acum in acest circuit, iar in luna mai spectacolul se mai joaca in serile de 16, 17, 21, 22, 23 mai. Este cu adevarat un spectacol surprinzator. Iar daca mai exista persoane care evita sa se duca la Opereta, temându-se sa nu intâlneasca spectacole prafuite si nefiresti, chiar daca sunt productii noi, le sfatuiesc sa riste sa mearga la Romeo si Julieta. Merita!

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO