Ziarul de Duminică

Spiritul creator/ de Ziarul de duminică

Spiritul creator/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

19.04.2013, 00:06 96

Fără îndoială, profesorul universitar, critic, istoric literar şi stilistician Eugen Negrici este una dintre figurile iradiante ale criticii româneşti de astăzi. Este un intelectual care riscă permanent şi, ca atare, îi plac scriitorii care au riscat şi au înnoit la rândul lor, îi place să deconstruiască toate convenţionalismele, a spus nu o dată lucruri neconvenabile, dar adevărate, şi a câştigat. Pe scurt, e un critic mereu curajos. Nu cu mult timp în urmă, i-a fost retipărit la Editura Cartea românească volumul „Figura spiritului creator”*) pentru care, în 1978, a obţinut Premiul Uniunii Scriitorilor. „Figura spiritului creator” este al doilea volum dintre cele trei cunoscute sub titlul generic „Ciclul imanenţei literaturii”. Plasat între "Expresivitatea involuntară" şi "Imanenţa literaturii", studiul este dedicat analizei procesului subtil de geneză şi execuţie ale operei artistice, care niciodată nu este rodul exclusiv al inspiraţiei sau al geniului, ci este determinat de nenumăraţi factori interiori şi exteriori, mai mult sau mai puţin favorabili.

Sub titluri memorabile ca „Euforia noviciatului” (Antim Ivireanul), „Elanul ingenuu” (I. Heliade-Rădulescu), „Nepăsarea suverană” (Nichita Stănescu), "Expansiunea clişeului" (M. H. Simionescu), „Refuzul rostirii stereotipe” (Urmuz), „Sub presiunea delimitărilor” (Marin Sorescu), Eugen Negrici reconstituie, analizând şi contextualizând operele, întreaga istorie a producerii lor şi restaurează, ca un arheolog, „din cioburi”, portretul eroului principal, artistul, alături de câteva dintre uneltele sale. Criticul care se revendica din structuralism a scris: „Vom preciza, în prealabil, că nu ne numărăm printre aceia care şi astăzi sunt dispuşi să confunde creaţia şi, în mod particular, poezia cu o aşteptare pasivă a unei iluminări. O spunem pentru că emoţia inspiratoare, ca unică legitimare a calităţii artistice, nu şi-a pierdut, cum s-ar fi crezut, din prestigiu, şi se află destui, în însăşi lumea sceptică a criticii, pentru care mentalitatea romantică referitoare la aşa-zisa sinceritate a trăirilor artistului nu pare a fi discreditată; care sunt dispuşi să creadă că entuziasmul e starea de spirit a autorului şi că, de pildă, adevăratele poezii, ca emanaţii confuze ale sentimentului, sunt scrise, fără revenire, în viteza vocii delirului.”

„Eugen Negrici a fost şi rămâne un cititor prin excelenţă nonconformist. Dar această nealiniere la opinia comună e departe de a sugera lipsa de implicare şi de ataşament la dinamica procesului de creaţie în desfăşurare. Criticul, teoreticianul, istoricul literar Eugen Negrici este, dimpotrivă, un spirit profund angajat, un participant pasionat la valorizarea şi încurajarea tocmai a «spiritului creator», ale cărui «figuri» le-a căutat mereu, continuă şi va continua încă multă vreme să le caute”, spune Ion Pop.

Un studiu scânteietor, o carte care face parte din bibliografia obligatorie, deşi nu în mod oficial.

 

*) Eugen Negrici – Figura spiritului creator, Editura Cartea românească, Eseuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO