Ziarul de Duminică

Spiritul, expresia şi idealul României Civile/ de Oana Georgescu

Spiritul, expresia şi idealul României Civile/ de Oana...

Autor: Oana Georgescu

03.12.2015, 23:50 63

Ieri, joi, 3 decembrie 2015, a avut loc vernisajul expoziţiei de fotografie „România Civilă. Spirit şi expresie”, un eveniment special la Galeria de Artă SENSO (Bd. Unirii nr. 15, sector 5, Bucureşti). Expoziţia prezintă peste 60 de fotografii surprinse de Sebastian Marcel Oros în timpul evenimentelor ce s-au derulat după fatidica noapte din #colectiv şi cele 23 de fotografii ale regretatei Teodora Maftei reunite sub titlul „The London Unedited”, imagini pe care jurnalista le-a surprins la  Londra, în vara anului 2015.

Sebastian Marcel Oros este absolvent al cursurilor postuniversitare de fotografie la City&Islington College din Londra şi la Casa de Cultură a Studenţilor Bucureşti şi are o experienţă bogată în domeniu.

Cuvântul de deschidere al expoziţiei a fost susţinut de Oana Georgescu, coordonatoarea proiectului „România Civilă”, realizator Senso TV şi de Ioana Cosma, redactor şef la Sport.ro, colega şi prietena Teodorei Maftei.
 

Atunci când, imediat după fatidica noapte de 30 octombrie, am demarat alături de colegii mei proiectul intitulat „România Civilă” simţeam, doream şi ştiam că trebuie să ne mobilizăm cât mai bine. Vroiam să ne implicăm, să încercăm să facem cunoscută fiecare acţiune şi iniţiativă care se succede cu repeziciune, să luăm pulsul Pieţei Universităţii şi să fim parte din spiritul  tinerilor, dar şi al acelora care aveau vârsta părinţilor şi chiar a bunicilor lor, să reflectăm cât mai multe evenimente cultural-artistice şi manifestări dedicate tragediei #colectiv. Toate, deşi atât de diferite, aveau ca scop, mai ales atunci, ajutorarea victimelor. Şi am reuşit! Dar am realizat foarte repede ca acest proiect este şi va fi unul fără graniţe, neîncadrat în timp şi în spaţiu, dar dedicat societăţii civile de aici şi de pretutindeni.

 Pentru că românii au reacţionat în acelaşi spirit şi la două săptămâni de la tragedia #colectiv, după atentatele de la Paris. Când am fost cu echipa Senso TV la ceremonia organizata la Ambasada Franţei în memoria victimelor, am observat acelaşi spirit şi aceeaşi expresie... Aşa s-au născut reportaje – document pentru Televiziunea Online Senso TV, dar şi fotografii memorabile ce aparţin colegului nostru Sebastian Marcel Oros. Acestea fac obiectul, dar şi subiectul expoziţiei de fotografie „România Civilă spirit şi expresie”.  

 Un „capitol” aparte îi este dedicat regretatei Teodora Maftei şi celor 23 de  fotografii ale sale reunite sub titulatura „The London Unedited”. Am fost prezenţi la vernisajul expoziţiei care a avut loc fără ea, atunci când mai speram cu toţii să se facă bine. Dar, nu a mai fost să fie…

Teodora merită ca şi aceste superbe fotografii făcute în ultima sa vară (londoneză) să fie văzute de noi toţi, iar sensibilitatea, frumuseţea şi profunzimea lor, cunoscute de toată lumea. Această iniţiativă reprezintă pentru noi, colegi de breaslă şi admiratori ai ei, nu doar un omagiu adus profesionalismului său, ci un gest modest, din suflet, pentru neuitare…

Vom continua proiectul social „România Civilă” şi ne vom afla mereu în miezul evenimentelor societăţii în care trăim, mai ales pentru că avem ocazia să ne implicăm, să participăm, să susţinem şi să imortalizăm (prin fotografie sau imagini video) momentele, acţiunile şi întâmplările contemporane cu fiecare dintre noi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO