• Leu / EUR4.9745
  • Leu / GBP5.7323
  • Leu / USD4.7430
Ziarul de Duminică

Spiritul Phoenix/ de Ziarul de duminică

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

28.11.2014, 00:21 171

Printre marile surprize ale recentului Târg de carte Gaudeamus a fost şi lansarea celor două volume Phoenix de Nicolae Covaci, un adevărat eveniment editorial*).

Volumul I („Însă eu, o pasăre...”) a apărut în urmă cu zece ani la Editura Nemira, acum s-a reeditat; volumul al II-lea („Giudecata înţelepţilor”) apare acum, împreună cu primul, la Editura Integral. Amândouă prezintă viaţa zbuciumată a formatiei Phoenix de-a lungul a 50 de ani, într-o alcătuire adesea palpitantă şi emoţionantă de aventuri şi întâmplări neobişnuite, reconstituind într-o formulă de roman o epocă şi un spirit, spiritul Phoenix şi, nu în ultimul rând, stabilind adevărul în legătură cu istoria celei mai mari formaţii rock din ţara noastră.

Prima ediţie a volumului I a stârnit, acum 20 de ani, un enorm val de interes, dar şi numeroase controverse, mai ales printre membrii formaţiei. Prezintă perioda 1962-1977, naşterea şi anii de glorie ai formaţiei, până la fuga din România. Al doilea volum,  Giudecata înţelepţilor, debutează cu episodul fugii în Occident din 1977. Pe parcursul a aproape 400 de pagini sunt dezvăluite adevărata experienţă a exilului în Germania, revenirea în tară după 1990, povestea succesului după reîntoarcere, jocurile de culise din industria muzicală românească, momentele de glorie şi de abandon şi, nu în ultimul rând, luptele prezentului.

O dată cu lansarea celor două volume, a fost lansat şi cel mai nou album al formaţiei, „Vino, Ţepeş!”. Albumul conţine piese cu o deosebită încărcătură emoţională, inspirate din istoria poporului român, evocând momente şi personaje importante, compuse pe textele unor importanţi poeţi ai literaturii române şi ale lui Nicolae Covaci. La eveniment au participat autorul cărţii şi geniul din spatele fenomenului Phoenix – Nicolae Covaci – împreună cu unul  dintre colegii săi, Valeriu Sepi, şi Costel Postolache, Managing Partner al editurii Integral.

Autorul celor două volume, Nicolae Covaci, a vorbit despre noua sa carte, care prezintă istoria trupei din momentul fugii în Occident şi până în prezent şi conţine 51 de capitole, dintre care unele scrise de alte persoane, strâns legate de evoluţia trupei, care contribuie la o redare cât mai obiectivă şi cu acurateţe a legendei Phoenix. Numărul de capitole are o semnificaţie deosebită – 51, acesta reprezentând trecutul – cele 50 de persoane care au făcut   parte, de-a lungul timpului, din îndrăgita formaţie – şi viitorul, ultimul capitol fiind scris de  Flavius Hossu şi de Andrei Cerbu, cei mai tineri membri ai trupei, în vârstă de doar 13 şi respectiv 12 ani, tinerele genii care reprezintă viitorul trupei.

Atât volumul „PHOENIX. Giudecata înţelepţilor”, cât şi noul album, „Vino, Ţepeş!” dovedesc clar veridicitatea declaraţiei lui Nicolae Covaci, conform căreia trupa Phoenix este „blestemată să renască”, prin muzica sa, aceasta contribuind la renaşterea spirituală a poporului român.

 

*) Nicolae Covaci Phoenix . Vol I, Însă eu, o pasăre... ediţia a II-a. Coordonatorul ediţiei şi cuvânt înainte de Costel Postolache. Vol II,Giudecata înţelepţilor. Editura Integral 

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9745
Diferență: 0,002
Ieri: 4.9744
Azi: 4.7430
Diferență: 0,5065
Ieri: 4.7191
Azi: 5.7323
Diferență: -0,1602
Ieri: 5.7415
Azi: 5.1499
Diferență: -0,3907
Ieri: 5.1701