Ziarul de Duminică

Spiritul scandinav

11.11.2005, 20:42 289

Intalnirea cu spiritul spatiului scandinav reprezinta, pentru un balcanic, un soc la fel de mare ca si acela al descoperirii telefonului intr-o vreme in care mizeria Orientului se extinde cinic si ireversibil.

Constati inca o data ca teoria lui Arnold Toynbee cu privire la provocarea exercitata de mediul geografic asupra omului are deplina acoperire, aceasta interactiune explicand in cele din urma calitatile si defectele fiecarui popor.

Cum a ripostat scandinavul la aceasta provocare?

In primul rand muncind cu sobrietate si tenacitate, caci "daca nu muncesti, te alegi cu obiceiuri urate" (proverb finlandez). Desi Dumnezeu a revarsat peste aceste tari intreaga sa generozitate, desenand tablouri unice prin pitorescul lor emotionant, scandinavul a dorit sa participe si el la actul creator. Casele, strazile si orasele se remarca prin simplitatea bunului gust, conferind confort si satisfactie estetica. Peste tot intalnesti peluze impecabile si razoare multicolore de flori, fara ca cineva sa le mutileze. Oamenii trec sau asteapta in liniste, dand impresia unei paci demult cucerite. Vestimentatie sobra si curata, privire senina, tunsori ingrijite, economie de gesturi si cuvinte. O stare de normalitate greu de atins pe alt meridian al globului. Cei care fumeaza pe strada sunt raritati, cainii vagabonzi sunt doar amintiri mioritice, mizeria si vulgaritatea apartin locurilor in care soarele a zabovit mai mult, deformand spirite si comportamente. Cand stai cu ei de vorba si ii intrebi cum au ajuns la acest nivel de civilizatie, ai impresia ca toti l-au citit pe Hugo von Hofmansthal, care scria ca "Cei mai putin indicati sa-i intrebi ce este marea sunt pestii. Cel mult afli de la ei ca marea nu e din lemn".

Pe stadion lectia este si mai umilitoare. Spectatori - copii, femei si barbati - care nu par abia iesiti din ospiciu si care aplauda ceea ce trebuie, fara sa injure sau sa jigneasca. Canta continuu si isi incurajeaza echipa, dar au puterea lucida de a aprecia si reusitele adversarilor. Sunt inca dusmanii ferventi ai nesportivitatii si asa inteleg intamplarea traita de un mare fotbalist roman pe un teren din Danemarca, in urma cu vreo 25 de ani. Fair-play-ul lor este desavarsit si ma gandesc ca aici este de "vina" Zana Zapezii, stapana gracila a tinuturilor nordice, dar extrem de alergica la petele soioase. Dupa meci se intorc pasnici spre case, fara sa devasteze magazine sau mijloace de transport in comun ori sa agreseze oamenii de ordine si trecatorii vinovati ca exista atunci si acolo. Egali in tot ceea ce fac, scandinavii, exemplu de modestie, reprezinta un model mult prea indepartat pentru noi, romanii, sensibili la margelele turcesti si arabesti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO