Ziarul de Duminică

STAMPE/ Al doilea Tepes

STAMPE/ Al doilea Tepes
03.02.2010, 14:47 970
Dupa o tinerete zbuciumata, Nicolae Mavrogheni (? - 1790) si-aspus ca a venit vremea cuminteniei. Va fi chiar un inger aldreptatii pentru cei napastuiti de stapâni ori de soarta.
Cu sufletul plin de ura fata de grecii cei bogati siasupritori din Fanar, impotriva carora faptuise acte de piraterieprea blânde in raport cu ticalosia lor, ceru si obtinu, cu ajutorulamiralului flotei otomane, tronul Tarii Românesti. Stia ca de acoloizvorasc bogatiile si aroganta acelor asupritori.
Ajuns la Bucuresti, a fost inspaimântat de situatianevoiasilor, jefuiti atât de bogatasi, cât si de tâlhari. Vai defanarioti! Vai de tâlhari! Celor dintâi le-a confiscat averile pemotiv ca nu erau mostenite de cinci generatii. Pe boieri ii umileadinaintea taranilor chiar si când dreptatea era de partea lor, iarin privinta tâlharilor a cerut ispravnicilor sa-i prezinte capulhotului prins, ajungându-i la ureche vorbe de o ciudata conlucrareintre acestia si hoti.
Orice fuga de sub escorta sau din beci a vreunui hot erapedepsita prin tragerea in teapa a paznicilor! Mai mult, daca erajefuit cineva si hotul scapa neprins, slujbasul care cerceta cazulera biciuit ori, in caz de grava neglijenta, tras in teapa.
Dupa câteva luni de strasnica domnie, Mavrogheni a interzisprin pitac ca oamenii sa mai incuie portile si usile, in caz de jafpierderea urmând sa fie suportata de el, iar slujbasul agiei sa fietras in teapa. Noaptea, imbracat in haine de calugar, Voda umblaprin oras pâna la primul cântat de cocos, incercând usile sa vadadaca sunt inchise si pe cine prindea ca nu-i respectase ordinulpunea sa fie batut la talpi…
Jaful la drumul mare, tâlharirea, hotia, impilarea celui slab,puterea celui avut ajunsesera atât de demonizate, incât pâna sipronuntarea lor era urmata de o inchinare iute si de "Doamneiarta-ma!" Relele naravuri disparusera din Tara Româneasca. Pentrucât timp? Pâna la sfârsitul domniei lui, sfârsit obtinut defanariotii saraciti de la sultan, pe care l-au inselat cu vorbemestesugite.

EMANUEL BADESCU (n. 25 august 1952) este bibliotecar incadrul Cabinetului de Stampe al Bibliotecii Academiei Romane.Licentiat in istorie la Universitatea Bucuresti, a colaborat cupeste 1.000 articole la revistele "Formula AS", "Lumea Magazin","Magazin Istoric" si la "Ziarul de Duminica". A publicat 1Decembrie 1918 Alba Iulia - Bucureşti siImnurile nationale la romani. Este şi coautor al volumelorScurtăistorie a regalităţii inRomânia, Nicolae Ionescu. Bucureştii dealtădată, De la Vatican laIerusalim, Conspiraţiasecurităţii,Bucurestii in imagini in vremealui Carol I (volum premiat de Uniunea Scriitorilor).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO