Ziarul de Duminică

Strada Ficţiunii – clasic şi contemporan/ de Ziarul de duminica

Strada Ficţiunii – clasic şi contemporan/ de Ziarul de duminica

Autor: Ziarul de Duminica

20.04.2012, 00:05 62

Andrei Platonov - Cevengur. O nouă ediţie a romanului "Cevengur", scris de Andrei Platonov în 1929 şi publicat în variantă integrală abia în 1988, a apărut în colecţia "Strada Ficţiunii", în traducerea Antoanetei Olteanu. Cevengur este un roman care va marca pentru totdeauna istoria literaturii.

Provenit dintr-o literatură încărcată de valori incontestabile, romanul lui Andrei Platonovici Klimentov (numele adevărat al scriitorului) constituie diamantul unei coroane căreia molimele politice ale secolului XX nu au reuşit să-i diminueze strălucirea. Cevengur este o aşezare "de tip nou", în care oamenii epocii frământate din Rusia de după 1917 încearcă să instaureze comunismul perfect. Numit de unii ucronie, de alţii parodie (sau chiar comedie), romanul depăşeşte toate aceste categorii limitate.

Original din toate punctele de vedere, Cevengur este o epopee a "omului nou" şi, totodată, cronica eşecului previzibil al comunismului ca sistem politic pus în practică. Înţesat de personaje memorabile, bântuit de umbrele marilor figuri ale ideologiei comuniste, romanul constituie un poem pe alocuri tragic, pe alocuri ironic, redat cu siguranţa unui maestru al literaturii, cu forţa şi detaşarea unui cvasinepământean contemplator al naturii umane aşa cum se manifestă ea în epocile amplelor frământări sociale.

Tabloul alcătuit de Platonov în acest roman este concret doar prin referinţele istorico-politice. Dincolo de acestea, scriitura inedită şi capacitatea de a transpune într-un mesaj aparent banal observaţii dintre cele mai profunde conferă acestei capodopere aura de transcendenţă caracteristică celor mai importante scrieri ale umanităţii. Cevengur este istoria care schimbă suflete, stoarce lacrimi şi declanşează în acelaşi timp homerice hohote de râs.


Viorel Zaicu - Întoarcerea
. Ciuli, Telu, Dudu, Cocoşel, Maricica, Trache, Safta, Pârâică, popa Sacâz, Tiţa, Lupă şi fraţii lui, Nicu şi Leana, Titel, Bălă şi Valerică sunt locuitorii lumii fantastice din afara oraşelor. Visele lor sunt vieţi paralele, iar stările de veghe sunt vise. Oamenii se bucură, suferă, construiesc, dărâmă, fac propagandă, umblă, dar mai ales ascultă. Universurile pe care nimeni nu vrea să le perceapă nu sunt inexistente. În cele mai multe dintre ele obiectele banale au puteri magice şi oamenii modeşti pot deschide căi către lumi nebănuite. Măgarii au un rai şi pământul se îmbolnăveşte, porţile nu se deschid întotdeuna spre aceleaşi locuri şi lumea modernă este păstrată cu teamă la distanţă.

Viorel Zaicu (n. 1968) a făcut studii de filosofie la Universitatea din Bucureşti şi a îngrijit câteva sute de cărţi de specialitate şi romane ale unor autori români şi străini, pentru foarte multe dintre acestea semnând şi traducerea. Are în spate multiple şi diverse experienţe jurnalistice publicând (de cele mai multe ori sub pseudonimul Martin Zick), articole în reviste de filosofie şi cultură din ţară şi din străinătate. În mediul virtual îngrijeşte noiq.ro, un blog care adună pasaje filosofice şi literare memorabile, lecţii de filosofie şi logică, anecdote "veşnic verzi" şi o colecţie de lucrări de artă.

Pasionat de opera lui Lewis Caroll, ale cărui scrieri mai puţin cunoscute le traduce pentru publicul român începând din 1999, Viorel Zaicu iese la rampă de această dată cu primul său roman de ficţiune şi ne uimeşte cu dibăcia limbajului, agilitatea construcţiei frazei, coloritul personajelor şi ineditul situaţiilor în care acestea sunt regăsite. Altfel spus, autorul ne propune prin "Întoarcerea" o carte pe care s-o citim dintr-o răsuflare, râzând în hohote, dar şi ridicându-ne măcar un semn de întrebare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO