Ziarul de Duminică

Străzile Bucureştilor – mică istorie sentimentală în imagini (XLVI). Bulevardul Dinicu Golescu - Gara de Nord/ de dr. Alexandru Popescu

Bulevardul Dinicu Golescu, mai demult

Fotografiile de actualitate aparţin autorului. GALERIE FOTO

Autor: Dr. Alexandru Popescu

09.11.2012, 00:00 1269

Fără a se remarca prin vechimea sa, "Bulevardul Dinicu Golescu" este una din importantele artere ale oraşului, făcând legătura dintre Centrul său şi zona Gării de nord. Totuşi, există câteva imobile cu o vechime apreciabilă din categoria "caselor de cartier", cum este aceea din 1895, aflate pe Lista monumentelor istorice, şi încă altele, de la începutul secolului XX.

Statuia unui ctitor

Faptul că totuşi acest bulevard a fost considerat un spaţiu reprezentativ al oraşului o dovedeşte amplasarea aici a unuia din cele mai interesante monumente ale sale, dedicat lui Dinicu Golescu, dar, de fapt, celor mai importanţi reprezentanţi ai familiei sale. Într-adevăr Dinicu Golescu (1777-1830) a fost unul din "ctitorii" modernizării vieţii culturale şi politice a Ţărilor Româneşti. De fapt, amplasarea în această zonă a statuii se explică şi prin faptul că aici se găsea una dintre moşiile sale din Bucureşti.

Împreună cu fratele său mai mare, Iordache, a studiat la Academia grecească din Bucureşti şi, alături de acesta, a avut iniţiativa înfiinţării unei societăţi literare secrete la Braşov. În general, iniţiativele sale au fost inspirate de una dintre mişcările ai cărei reprezentanţi au jucat un rol important în viaţa politică a secolului al XIX-lea - francmasoneria. Alte iniţiative ale lui Dinicu Golescu: în 1826, împreună cu Ion Heliade Rădulescu, scoate revista "Curierul românesc" care avea o orientare iluministă. Un an mai târziu, de asemenea împreună cu Heliade, înfiinţează "Societatea Literară", al cărei sediu se afla în casele luxoase ale lui Dinicu Golescu, pe Podul Mogoşoaiei, şi iniţiază prima revistă în limba română "Fama Lipschii", dat fiind că era tipărită la Leipzig, în Germania. Dinicu Golescu este şi autorul primului jurnal de călătorie tipărit din literatura română, Însemnare a călătoriei mele (1826). Pe părţile laterale ale soclului statuii sale sunt reprezentaţi şi alţi membrii ai familiei Golescu care au jucat un rol important în diferite domenii ale vieţii publice româneşti.

În ceea ce priveşte Bulevardul Dinicu Golescu, s-au păstrat clădirile vechi până la Gara de Nord, de aici încolo ele fiind demolate pentru a face loc unor blocuri noi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO