Ziarul de Duminică

Strigăte şi şoapte în Coreea de Sud/ de Radu Constantinescu. GALERIE FOTO

Andrei Şerban si Tompa Gábor la conferinţa de presă de la Seul

GALERIE FOTO

Autor: Radu Constantinescu

09.05.2013, 23:45 52

La ora când citiţi aceste rânduri, Teatrul Maghiar de Stat din Cluj se află în turneu la Seul, cu spectacolul Strigăte şi şoapte de Ingmar Bergman, regizat de Andrei Şerban. Cele patru reprezentaţii au loc la Teatrul Naţional din Coreea.

Strigăte şi şoapte a avut premiera în ianuarie 2010 şi, de atunci, a avut parte de o carieră strălucită pe diverse scene ale lumii. În acelaşi an, Strigăte şi şoapte a primit premiul UNITER pentru Cel mai bun spectacol, Andrei Şerban a luat premiul pentru Cea mai bună regie, iar Bogdán Zsolt a primit premiul pentru Cel mai bun actor în rol principal. Spectacolul a participat la mai multe festivaluri naţionale şi internaţionale: Festivalul Internaţional de Teatru din Plzen (2010), Festivalul Internaţional de Teatru din Belgrad (2011), Festivalul Naţional de Teatru din Bucureşti (2010 şi 2011), Teatrul Vígszínház din Budapesta (2012).

După peste 26 de ore de călătorie, trupa Teatrului Maghiar de Stat Cluj a ajuns la Seul. În ziua imediat următoare, personalul de scenă a început montarea decorului şi a făcut probele tehnice pe scena Teatrului Naţional. În acest timp, actorii au participat la conferinţa de presă dedicată spectacolului. Faţă în faţă cu gazetarii s-au aflat regizorul Andrei Şerban, directorul general al Teatrului Maghiar de Stat Cluj, Gábor Tompa şi directorul adjunct artistic, András Visky.

Gábor Tompa a precizat că al doilea turneu în capitala Coreei de Sud (în 2011 spectacolul Richard III de William Shakespeare, regizat de Gábor Tompa, s-a jucat la LG Arts Center)  reprezintă pentru Teatrul Maghiar de Stat o mare bucurie şi o onoare. A adăugat că la Seul trupa s-a întâlnit cu un public deosebit de sensibil.

Andrei Şerban a vorbit despre atmosfera trilogiei regizate de el la Teatrul Maghiar din Cluj, iar Zsolt Bogdán a mărturisit că pentru el este o mare bucurie să joace din nou în faţa publicului coreean. Conferinţa de presă a fost urmată de un prânz copios, în timpul căruia a fost ascultată coloana sonoră a spectacolului Strigăte şi şoapte.

Prima repetiţie a fost miercuri, de la ora 11.00, când actorii au păşit pentru prima oară în spaţiul de joc adaptat scenei Teatrului Naţional din Coreea. Au fost verificate supratitrările în engleză şi coreeană. Şi o ultimă veste bună: la cele patru reprezentaţii ale spectacolului Strigăte şi şoapte de Ingmar Bergman mai sunt disponibile doar câteva bilete.

 

Teatrul Maghiar de Stat din Cluj  se află la cel de al doilea turneu  în Coreea de Sud, după cel din 2011 cu Richard III de William Shakespeare, regizat de Tompa Gábor. Atunci, spectacolul s-a bucurat de un semnificativ succes de public, la cele trei reprezentaţii susţinute la LG Arts Center fiind prezenţi în jur de 2.500 de spectatori.

Teatrul Naţional din Coreea a fost înfiinţat în anul 1950, şi, de şase decenii, joacă un rol important în viaţa culturală a ţării. În cadrul Teatrului funcţionează trei companii: Compania Naţională Coreeană „Changgeuk”, Compania Naţională de Dans a Coreei şi Orchestra Naţională a Coreei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO