Ziarul de Duminică

Studenţi români în Anglia/ de Cosmin Savu

Studenţi români în Anglia/ de Cosmin Savu

Studenţi români în Anglia/ de Cosmin Savu

Autor: Cosmin Savu

10.05.2011, 23:26 1883

Sute de studenti, dezamagiti de haosul din sistemul deinvatamant si lipsa de perspectiva din tara lor au ales sa sespecializeze in alte tari. Mai grav este ca putini dintre ei se maiintorc acasa. Cuceriti de sistemul de invatamant occidentalstudentii romani aleg sa aplice ce-au invatat in tarile undestiinta lor e respectata. Astazi ii cunoastem pe cativa dintre ceicare au ales sa studieze in Anglia si sa invete profesii la carenici nu visau in Romania: studii criminalistice sau inginerieaerospatiala.

Romania isi sacrifica viitorul de dragul unei reforme ininvatamant care nu se mai sfarseste. Legile care se schimba de laun an la altul, lipsa de viziune a celor ce conduc sistemul si maiales lipsa de perspectiva i-au facut pe mii de studenti sa plecespre alte tari.

La Coventry, un orasel din Marea Britanie, la 100 de km deLondra, sunt sute de romani care au venit sa studieze. O lume carelor le-a deschis drumul catre un viitor la care nu sperau pe vremeacand studiau in Romania. Sunt tineri si cu sperante de mai bine.Sperante care odata cu inceperea studiilor universitare in MareaBritanie incep sa se transforme in certitudini. Ei se ambitioneazasa schimbe imaginea romanilor, din hoti si cersetori. Se aduc inMarea Britanie unii pe ceilalti.

Romania e tara lor, dar cand se gandesc la "acasa", au ostrangere de inima. Acasa mai inseamna doar parintii si o parte dinprieteni. Atat. "Daca Romania nu-mi ofera nimic, eu de ce sa malupt cu morile de vant.", declara Teodora Grama.

Dupa 2007, romanii au inceput un exod spre universitatiledin intreaga Europa. Tinerii au realizat ca sansele lor sunt multmai mari daca studiaza afara, in universitati recunoscuteinternational, cu programe adecvate si aplicate in secolul in caretraiesc. La Universitatea Coventry, in centrul Marii Britanii suntcateva sute de studenti romani - la specializari diverse, de ladesign auto la multimedia. Multi au avioane in cap, adica au alessa studieze ingineria aero-spatiala, un domeniu ce nu prea mai arecautare in Romania.

"La mine totul a fost foarte rapid, spune Cosmin Cojocaru. Eueram, adica inca sunt foarte patriot si am zis ca in nici un cazn-o sa-mi parasesc tara pentru studii, dar …" Patriotismul s-atransformat in pragmatism. A ales Coventry pentru ca avea ceva maimulta istorie cu inginerie, automobilistica si aerospatiala. Intimpul celui de-al doilea razboi mondial Coventry fabrica motoarepentru toata armata britanica si chiar a fost bombardata si rasa depe fata pamantului.

Ce i-a atras pe tinerii nostri? In primul rand organizareasimpla. Guvernul britanic a pus la punct un sistem informatic penet prin care oricine poate aplica. Aici fiecare studentcompleteaza un formular on-line cu date personale, pune o scrisoarede recomandare primita de la un profesor din liceu si redacteaza uneseu personal, un fel de scrisoare de intentie, o autoevaluare, dece ar fi bun sa ajunga la acea universitate.

Cristi Lala, din Arad, a ales Marea Britanie pentru caguvernul britanic l-a ajutat cu un imprumut care sa-i acoperecheltuielile de studii. Scolarizarea inseamna in jur de 10 mii delire sterline pe 3 ani pe care trebuie sa-i ramburseze dupa ceincepe sa munceasca.

Nu au nici un dubiu ca or sa-si gaseasca de lucru in meseria incare se pregatesc. Si siguranta asta o au din anul intai. InRomania totul parca e facut sa te arunce in mediocritate. Pe Cristil-au speriat dotarile din universitatile romanesti. Foarte putineactivitati practice, multa teorie, prea multa teorie, nu puteai sainveti atata sub nici o forma. Atunci cand au avut ocazia, auplecat. Nu s-au uitat in urma la anul petrecut in sistemuluniversitar romanesc. Sau poate doar cu manie. In Romania iesingineri pe banda rulanta. Calculul lor a fost foarte simplu,oricum dupa facultate ar fi trebuit sa-si caute de lucru afara, asaasa ca n-au facut altceva decat sa-si maximizeze sansele.

S-au adaptat mai bine decat se asteptau. Cu engleza a fostun pic diferit, pentru ca nu e chiar ce au auzit la televizor infilmele americane, dar pana la urma au prins accentul. Acum erandul colegilor sa le deprinda accentul.

Intre anul al doilea si al treilea, studentul poate sa-siintrerupa facultatea si sa mearga sa lucreze intr-un stagiu de panaintr-un an, intr-o companie cu acelasi domeniu de activitate, undesa capete experienta tehnica si practica. Asta e unul dinavantajele invatamantului englezesc, oricand poti sa faci un astfelde stagiu in timpul facultatii. Stagiu platit!

Sistemul de masura englezesc i-a incurcat la inceput. Acum auinceput sa se descurce in inci, mile sau galoane.

"Mie mi-ar fi placut sa ma intorc in Romania sa schimb ceva,spune Teodora Grama, studenta la Universitatea Coventry. Sa aducceva nou in domeniul asta al Industriei Aerospatiale, insa amsenzatia ca sunt mult prea putine persoane care isi doresc oschimbare, foarte multe persoane se complac in situatia de acasa simi-ar fi foarte greu sa schimb ceva… Daca Romania nu-mi oferanimic, eu de ce sa ma lupt cu morile de vant?"

Paul Fischer este tutorele lor. El se ocupa de tot ce inseamnapartea practica, este deschis si extrem de prietenos. Il intrebdaca e greu sa lucrezi cu baietii si fetele din Romania? "Nu, nueste dificil sa lucrezi cu romanii, e chiar bine ca sa fiu sincer.Am cativa acum la aero-spatial, sunt chiar si fete la inginerie,ceea ce e bine. Sunt foarte concentrati, foarte disciplinati, deobicei sunt niste persoane foarte dragute." Ii cunoaste pe totistudentii romani de la inginerie aerospatiala. Pe majoritateadintre ei chiar dupa nume. In schimb cand il intrebam de catevanume din aeronautica romaneasca da din umeri.

In anul doi, studentii au deja optiunile mai nuantate. Autrecut deja prin focurile examenelor si experimenteaza avantajeleunui sistem universitar sanatos care are ca finalitate pregatireastudentilor pentru un serviciu sigur si decent platit.

Si tot studentii de anul doi simt dorul de casa mai puternic.Desi realizeaza ca in Romania nu prea e loc pentru ei, mirajulstrainatatii nu-i mai atrage la fel de mult. "Eu nu ma vad locuindin Anglia, spune Marian Dumitru, dar nu stiu daca m-as intoarce inRomania. Undeva, altundeva, in Europa, dar nu in Anglia." Cu umor,ei povestesc si motivele pentru care ar pleca in alta parte dinMarea Britania, undeva mai pe continent.

Chiar daca in ultimii ani mii de tineri au ales sa studieze instrainatate, nu inseamna ca au fost toti niste genii sau au avutcapacitati intelectuale deosebite. Nu toti studentii care vin sastudieze in Marea Britanie au studiul ca principala preocupare. Omare proportie dintre studenti sunt, cum se spune, copii de banigata, n-au venit la studii. Se duc cu masina la cursuri, desiplatesc o gramada de bani pe locurile de parcare. Au dat chix inRomania, dar la cursurile de business au intrat usor

Acum un an si jumatate, la emisiunea "Romania, te iubesc!"puteati vedea cum se antreneaza lotul national de sarituri in apape bureti. Catalin Preda era si el in lotul national de sarituri,multiplu campion national si balcanic. Cu toate acestea, a ales saplece in Marea Britanie impreuna cu prietena lui, cu Teo, pe caredeja am cunoscut-o in atelierul de inginerie aero-spatiala. Pentruel alegerea a avut o alta greutate. "Conditiile nu erau exact ceeace ne trebuiau pentru a face performanta, am ales partea deeducatie in speranta ca imi voi cladi un viitor mult mai stralucit.Am ales sa plec la Coventry sa fac jurnalism, deoarece amconsiderat ca mi se deschid mult mai multe porti dupa ce voitermina facultatea, mult mai multe oportunitati as avea aici decatin tara." A abandonat cariera sportiva dupa 11 ani de munca. Atuncicand a ales universitatea din Coventry a ales-o si cu gandul ca isiva putea gasi un antrenor si conditii propice pentru a continuacariera sportiva. N-a fost asa. Complexul olimpic din Coventry areceva probleme. Dar spera sa reuseasca sa revina candva in sport,dupa ce isi va gasi un antrenor.

Tot in Coventry ne-am intalnit cu Ciprian si Nicoleta. Siei au ales universitatea de aici pentru ca nu voiau sa studieze inRomania. Stiinte criminalistice si de investigare (Forensic studiesand Investigative studies). Suna a speciliazare din filme - sichiar asa si e. Nici chair in Marea Britanie nu prea sunt facultaticare sa ofere acest curs, nu este un curs foarte populardeocamdata, este a patra generatie la acest curs in Coventry. Intara ar fi putut urma acest curs doar Academia de Politie, ca ospecializare in anul al doilea sau al treilea si cam atat. Estesingura facultate care imbina partea de stiinta, partea decriminalistica, partea de laborator cu partea de investigatii careeste si pe parte umana, faci sociologie, faci criminologie… Atuncicand vor termina si-si vor cauta de lucru vor ocoli Romania. Pentruca in tara specializarea nu le este recunoscuta. Asa ca au scapatde o dilema. Au posibilitatea de a lucra in serviciul de politiedin Marea Britanie, la companii de asigurari sau la companiiprivate. Sau la Interpol.

Daca treci prin Coventry si vezi grupuri de tineri zgomotosi, cusiguranta printre ei sunt si romani. Sunt relaxati si increzatori.Au un viitor inainte, un viitor pe care au decis sa si-lconstruiasaca in afara Romaniei. Majoritatea tinerilor ce studiazaafara sunt insa o cauza pierduta pentru tara, ei nu se vor maiintoarce niciodata.

Reportaj difuzat de Protv in emisiunea "Romania, teiubesc!" din 27 martie 2011

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO