Ziarul de Duminică

Su Tong – Soţii şi concubine/ de Ziarul de duminică

Su Tong – Soţii şi concubine/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

23.10.2015, 00:00 167

Autor distins cu Man Asian Literary Prize 2009. Nuvela „Soţii şi concubine” a inspirat scenariul filmului Raise the Red Lantern, nominalizat la Oscar (1991) şi câştigător al premiului Bafta (1993).

Lumea lui Su Tong, din volumul de proze Soţii şi concubine, este lumea burgheziei decadente, un rol însemnat revenindu-le tinerelor din prima jumătate a secolului XX şi din perioada Revoluţiei Culturale lansate de Mao Zedong.

Songlian, protagonista nuvelei care dă titlul volumului, este o tânără de 19 ani care abandonează studiile universitare după sinuciderea tatălui. Ea devine a patra soţie a lui Chen Zuoqian, un comerciant de vârstă mijlocie, naraţiunea explorând relaţiile cu membrii familiei Chen, mai ales cu soţiile mai în vârstă ale stăpânului, pentru ca în final să scoată la iveală adulterul, pedeapsa şi nebunia.

Ciclul „Viaţă de femeie” creionează o analiză psihologică profundă a vieţii unei femei, de la ipostaza de tânără frumoasă care îşi caută fericirea în braţele unui bărbat bogat până la cea de bătrână paralizată care trăieşte cu nostalgia scurtei cariere de actriţă.

„O altfel de viaţă” aduce în prim-plan două surori a căror relaţie simbiotică va sfârşi cu îmbolnăvirea uneia dintre ele atunci când cealaltă decide să se căsătorească.

„Arta grădinăritului”, cea de-a patra poveste, arată cum absurdul şi banalitatea unei situaţii pot lua proporţiile unei tragedii, trăite diferit de fiecare dintre membrii unei familii bogate.

Volumul Soţii şi concubine a apărut în colecţia „Biblioteca Polirom”, traducere din limba chineză şi note de Ionela Voicu, şi în ediţie digitală.

„O remarcabilă şi subtilă poveste a sufletului feminin, cu elemente de melodramă specifice literaturii de înaltă clasă.” (New York Times Book Review)

„Ce admir cel mai mult la Su Tong sunt stilul delicat şi totuşi bizar, tuşele reţinute, dar sigure. Scriitura sa este proba unui adevărat talent literar.” (Anchee Min)

„O carte în care femeile şi bărbaţii ajung să fie ireversibil marcaţi de locul şi timpul în care trăiesc.” (Kirkus Reviews)

 

Carte recomandată de Radio România Cultural

Su Tong (născut pe 23 ianuarie 1963) a început să publice poezie şi proză încă din anii studenţiei. După absolvirea facultăţii de filologie, a lucrat la revista literară Zhongshan din Nanjing, unde ulterior a ajuns redactor-şef. Dintre cele mai cunoscute titluri ale sale, amintim: 1934 nian de taowang (Fuga din 1934), considerată de critică o rescriere avangardistă a istoriei; Qiqie chengqun (Soţii şi concubine); Mi (primul său roman, tradus în limba română sub titlul Lumea de orez); Wo de diwang shengya (Eu sunt împăratul Chinei); Feiyue wo de fengyang shu guxiang (Trecând în zbor peste satul natal cu nuci stufoşi); Yingsu zhi jia (Familia macului); He an (Malul fluviului); Zhi gui (Fantome de hârtie).

Multe dintre romanele şi nuvelele lui Su Tong au fost traduse în principalele limbi de circulaţie internaţională. În 2009 autorului i s-a acordat Man Asian Literary Prize, iar în 2011 a fost nominalizat la Man Booker International Prize.

Colecţia „Biblioteca Polirom” numără până în prezent peste 1.000 de titluri şi este coordonată de Bogdan-Alexandru Stănescu.


În pregătire:

Mary Chamberlain, Croitoreasa de la Dachau

Françoise Sagan, Bonjour tristesse

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO