Ziarul de Duminică

Suferinţă sub aceeaşi stea/ de Stelian Ţurlea

Suferinţă sub aceeaşi stea/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

10.10.2013, 23:59 63

John Green este un scriitor american născut în 1977. Pentru romanul său de debut, Looking for Alaska, a fost recompensat cu Michael L. Printz Award (2006). În 2012 a publicat romanul de faţă, Sub aceeaşi stea, care a devenit imediat besteseller internaţional: nr 1 TIME Magazine Fiction Book – 2012; Entertainment Weekly Best Fiction Book – 2012; nr 1 New York Times Bestseller;  nr 1 Wall Street Journal Bestseller; USA Today Bestseller; The Huffington Post Best Books – 2012; Publishers Weekly Best Book; School Library Journal Best Book.

Romanul e povestea tragică a iubirii dintre doi adolescenţi bolnavi de cancer, un roman sensibil şi amar. Hazel Grace Lancaster e un miracol medical. Diagnosticată cu cancer de tiroidă la o vârstă fragedă, supravuieţuieşte cu ajutorul unui medicament experimental minune şi a unei butelii de oxigen pe care o poartă cu ea pretudindeni într-un cărucior. A părăsit liceul, dar continuă să înveţe acasă, mulţi ar fi renunţat demult. Se socoteşte o bombă cu ceas, o grenadă. Nu iese din casă, citeşte, mai ales o carte preferată despre un caz similar cu al ei – şi îşi doreşte cu ardoare să-l întâlnească pe autor, să afle continuarea cărţii. Ajunge să participe la un grup de sprijin al persoanelor bolnave de cancer, unde întâlneşte un băiat de care se îndrăgosteşte. Băiatului, Augustus Waters, fost jucător de baschet, atins dur de un cancer osos, i s-a amputat un picior, foloseşte o proteză, acum pare sănătos. Pare, pentru ca va fi primul în care boala va reizbucni necruţător. O cursă contra cronometru în care cei doi învaţă să iubească. Viaţa lor este ca un „montagne-russe care doar urcă”. 

John Green are măiestria să conducă acţiunea în aşa fel, încât drama teribilă nu se transformă în melodramă, chiar dacă sunt convins sută la sută că majoritatea cititorilor au lăcrimat măcar o dată în timpul lecturii. Un amestec de duioşie, înţelepciune şi umor, în ciuda atmosferei tragice. Cu întrebări pe care oricine şi le pune: „Îşi vor aminti oamenii de mine? Ce sens are viaţa mea? Ce vreau să las în urmă”

Cei doi ajung, cu eforturi uriaşe, la Amsterdam, unde locuia autorul cărţii preferate care-i dezamăgeşte cumplit. Dar tot acolo încep să-şi înţeleagă unicitatea. „Dacă te duci la Rijksmuseum ... Dacă va fi să te duci si să sperăm că te vei duce într-o bună zi, vei vedea o mulţime de picturi ale unor oameni care au murit. Îl vei vedea pe Iisus pe cruce şi vei vedea un tip care este înjunghiat în gât şi vei vedea oameni care mor pe mare şi în luptă şi o paradă a martirilor. Dar. Niciun. Singur. Copil. Cu cancer. Nimeni bolnav de ciumă sau de vărsat-de-vânt sau de febră galbenă sau de orice altceva, căci nu e nimic glorios într-o boală. Nu există niciun sens în asta. Nu este nicio onoare să mori de.
Povestea de iubire dintre Hazel şi Augustus este cu atât mai reală, cu cât este condamnată încă de la început. Cei doi trăiesc, cum singuri admit, puţinul timp împreună ca pe o infinitate, pentru că „unele infinităţi sunt mai mari decât altele”.
„Gândurile mele sunt stele pe care nu le pot aduna în constelaţii.” - spune Augustus Waters.
Citiţi această carte şi sigur veţi rămâne pe gânduri.

 

John Green – Sub aceeaşi stea. Traducere din limba engleză şi note de Shauki Al-Gareeb. Editura Trei

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO